Op 14 september 2024 lanceerden Kunstloc Brabant en Gemeente Breda de eerste geïllustreerde Stadsnatuur Routekaart van Breda. De kaart werd gepresenteerd op Open Monumentendag, die dit jaar als thema Routes, Netwerken en Verbindingen droeg. Met de kaart willen de initiatiefnemers bewoners, bezoekers, vormgevers en kunstenaars actief betrekken bij de vergroening van de stad. Wethouder Peter Bakker nam het eerste exemplaar van de kaart in ontvangst.
Experience designer Pjotr van Kan (KAN Creations) vertaalde een aantal groene plekken in de Bredase binnenstad in een aantrekkelijk vormgegeven routekaart. De kaart neemt geïnteresseerden mee in een wandeling van ruim 8 km, die Breda vanuit een ander perspectief laat zien. De route toont een variëteit van stadsnatuur vormen en deelt een verhaal over de identiteit van de stad: over hoe je Bredaas militair verleden en de invloed van de Nassaus terugziet in het stedelijk groen. Hoe de waterstructuur een belangrijke drager van de groeiende groene stad vormt. Hoe Breda met creatieve oplossingen inspringt op klimaatverandering en ruimtelijke uitdagingen. Met de kaart willen Gemeente Breda en Kunstloc Brabant bewoners en professionals prikkelen zelf nog actiever in te springen op de ontwikkeling van stadsgroen. Allereerst door te inspireren met wat er al is. Maar ook door specifieke plekken voor te leggen waar een uitdaging aan is gekoppeld.
Aanleiding
Gemeente Breda wil vanuit de traditie de basis leggen voor de toekomst en in 2030 de eerste Europese stad in een park worden. Dit gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit in het Breda van morgen. Bij de gemeente ligt een expliciete wens om bewoners meer te betrekken bij stadsvergroening en stadsnatuur te versterken met innovatieve vormen. Samen met bewoners en creatieve professionals wordt gewerkt aan slimme oplossingen.
Rol Kunstloc Brabant
Kunstloc wil laten zien hoe vormgevers, (landschaps-)architecten en kunstenaars kunnen bijdragen in deze ontwikkeling. En hoe via verschillende vormen van stadsnatuur de identiteit van een stad kan worden versterkt. Deze kaart is de tweede in een reeks, waarvoor Tilburg in 2023 de aftrap verzorgde.
Wandel je mee?
De kaart kan gratis worden gedownload. Bezoekers kunnen hun suggesties achterlaten op ecologieadvies@breda.nl. Een gedrukte versie van de kaart is in beperkte oplage verkrijgbaar bij de Explore Breda Store en wordt verspreid op relevante events. De intentie is in specifieke workshops bewoners, studenten en (creatieve) professionals uit te nodigen mee te denken over de uitdagingen op de kaart.
Meer weten over stadsnatuur en rol van vormgevers, (landschaps)architecten en kunstenaars hierbij?
Neem contact met me op.