Helmond. Een stad met een rijke historie in de metaal- en textielindustrie. Waar mensen in markante vierkante kubussen wonen en de meeste straatnamen op wal eindigen. De stad van de ‘kattenmeppers’, maar bovenal een stad vol met ‘goeikes’. Goeikes? Ja, goeikes.
- Geschreven door Ilse Traa
Goeikes is een project voor Helmonders, door Helmonders en over Helmonders. In de eerste editie gingen 20 fotografen, onder leiding van Tahné Kleijn, op zoek naar het DNA van Helmond. Iedere fotograaf kreeg een wijk uit Helmond tot zijn of haar beschikking en ging daar op een eigen manier mee aan de slag. Met portretten en stadsbeelden vertellen de fotografen in samenwerking met de wijkbewoners uiteenlopende verhalen. Samen tonen zij fotografisch het tijdsbeeld van nu en creëren ze een herinnering voor de toekomst. Een podium voor de ‘gewone’ Helmonder.
Zo maakte de fotograaf Maick Coolen (31) een serie met portretten. Coolen bracht, in de maanden voordat hij emigreerde naar Nieuw-Zeeland, fotografisch nog even een ode aan de Oranjebuurt; de buurt waar hij geboren en getogen is. Coolen is een reiziger en fotografeerde eerder landschappen in Italië en Canada, maar pas bij terugkomst besefte hij hoe mooi het kanaal in Helmond, de Warande en kasteel Croy eigenlijk zijn.
Met een analoge camera fotografeerde hij familie en vrienden, maar ook bekenden uit de buurt zoals de burgemeester. Het liefst werkt Coolen vanuit spontane momenten die niet geposeerd zijn. Hij weet de wachttijd, die het gebruik van een analoge camera met zich mee brengt, om te toveren van een ongemakkelijke stilte tot een spontaan gesprek. Coolen probeert de geportretteerden met zijn camera te overvallen zodat ze echt zichzelf kunnen zijn. Deze diversiteit aan verschillende persoonlijkheden is voor hem dan ook het meest krachtige aan zijn geboortestad.
Kia Vereijken (15) legde het verenigingsleven van Stiphout vast. De foto’s laten het echte clubgevoel zien, hetgeen waar ze zelf zo van houdt. Inmiddels is ze begonnen met de opleiding Social Studies (HBO). Daar waar ze in 2018 zelf nog onderdeel was van een fotografie project, organiseert ze nu voor de Stichting Jong Actief (Den Bosch) met medestudenten een foto expositie. Goeikes bracht haar een ervaring en inspiratiebron voor de toekomst.
Nu zijn de voorbereidingen voor een tweede editie in volle gang. Via internet kon iedereen die affiniteit had met Helmond zich aanmelden om als fotograaf deel te nemen. Uit ruim 30 aanmeldingen zijn 11 solo-fotografen en 1 duo gekozen door een drie-koppige jury. Aan hen de taak, geïnspireerd door Helmonds eerste goeike: de middeleeuwse landschapsschilder Lucas Gassel, het beeld van Helmond te vangen. Thematieken als Gassels immigratie, de liefde voor de verbeelding van het landschap en het bijzondere gebruik van personen worden vanuit een hedendaags daglicht fotografisch onderzocht. De eerste resultaten druppelen nu langzaam binnen.
Terugblikkend op de eerste editie heeft Kleijn het meeste genoten van de samenkomst tussen de verschillende wijkbewoners. Door Goeikes worden mensen met elkaar verbonden. Fotografie biedt de mogelijkheid om het gesprek met elkaar aan te gaan en eens op iemand af te stappen. Op de opening werden verschillende wijkbewoners met elkaar verbonden en spraken ze onder het genot van een biertje over de foto’s. Daarnaast probeert het project, met het boek en een expositie, kunst en cultuur dichter bij de mens te brengen en het Helmonds imago wat te verbeteren: ‘Zodat de hele wereld kan zien dat Helmond een gave stad is waar we trots op zijn!’ - Tahné Kleijn
Nieuwsgierig geworden naar alle fotografen en goeikes? Kijk dan hier.