Als je een plan hebt voor je buurt of wijk, kun je geld aanvragen bij het Brabantse Buurtcultuurfonds. Kende jij de (oude) regeling al? Dan is dit niets nieuws. Of toch wel? Het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant is namelijk veranderd en biedt nu nog meer ruimte voor verschillende typen projecten en aanvragers. Zo mogen nu ook zzp’ers tot 10.000 euro aanvragen en mag 50% van je projectbegroting gefinancierd worden vanuit het fonds. Wij spraken met twee organisaties die geld uit het Buurtcultuurfonds ontvingen. Waarvoor vroegen ze aan, wat voor tips hebben ze en wat deden ze met het geld?
- Geschreven door Iris van den Boezem
Je kent het wel: zo’n wijk met veel troep op straat, hangjongeren en waar geen buur de ander bij naam kent. Precies van zo’n buurtje wil jij iets maken. En, denk je, met kunst kan ik echt iets veranderen. Als je zo’n project in gedachten hebt, dan zou je zomaar eens financiering bij het Buurtcultuurfonds kunnen aanvragen. Michel Lintermans en Ellis Pijnenborg gingen je voor. Hieronder vertellen ze over hun projecten.
1. Stationspark Deurne
Het begon eigenlijk met ongenoegen over het ontbreken van groen in en rond het toch al niet zo fraaie stationsgebouw van Deurne, vertelt Michel Lintermans (voorzitter van de Coöperatie Stationspark Deurne). “Ik ging in gesprek met de NS en met Prorail. Maar toen ik me verder verdiepte in het station, de omgeving en de geschiedenis, kwamen er al snel allerlei ideeën bij”, lacht hij. “Het project liep nogal snel uit de klauwen. Door mijn eigen enthousiasme, maar ook doordat steeds meer omwonenden zich aansloten bij mijn project.” In het park gebeurde sindsdien van alles. Er is nieuw gras ingezaaid, er is een ware dorpstuin, transformatorhuisjes worden beplakt met foto’s van het mooie, oude stationsgebouw en de muren van het spoorpark worden straks voorzien van een mooie schildering tijdens een street art-project.
Omdat het project zo is gegroeid, heeft Michel een groep mensen om zich heen verzameld die hem helpen. Een consultant verzorgt voor hem de aanvragen bij de verschillende fondsen (zoals het Buurtcultuurfonds), Jos van Wegen van Coopnet adviseerde hem bij de oprichting van de coöperatie en een contactpersoon bij de gemeente dacht met hem mee over mogelijkheden en vergunningen. “Daarnaast moet je echt doorzetten. Als je gelooft in je plannen, laat je dan niet zomaar uit het veld slaan. Toen ik de eerste keer met de NS en Prorail gingen praten, kreeg ik alleen maar ‘kan niet’ en ‘werkt niet’ terug. En kijk eens waar we nu staan!” Michel noemt met trots de prijs die hij van het radioprogramma Vroege Vogels ontving en de interesse die verschillende hogescholen en universiteiten inmiddels voor Spoorpark Deurne toonden. “Je ziet dat relatief kleine aanpassingen al een groot positief effect hebben op hoe mensen dit voorheen grauwe gebied beleven. Dat is belangrijk vind ik. Mensen voelen zich veiliger en daardoor blijer. Mooi dat we dat zo kunnen bereiken, toch?”
2. Tegenstroom
In het op een na laatste weekend van juni staat de Zuiderwaterlinie in de schijnwerpers. Met een tweedaags festival vol kunst, verhalen en (veld)tochten wordt de geschiedenis rond deze historische verbindingslijn van Brabantse vestingsteden weer even in herinnering gebracht. De vorm en identiteit van de provincie Noord-Brabant zoals we die nu kennen, werd voor een belangrijk deel door die linie gevormd. Mede daardoor past de theatervoorstelling Tegenstroom, een productie van Nieuwe Veste in samenwerking met Bredase maatschappelijke organisaties, mooi in het festivalprogramma.
“In de voorstelling spelen 24 acteurs”, vertelt Ellis Pijnenborg (freelance projectleider en dansdocent bij Nieuwe Veste). “Een deel is amateurspeler en met een ander deel kwamen we in contact via de Bredase stichting ‘Ik wil meedoen’. Dat zijn mensen die flinke tegenslagen hebben gehad in het leven en die het door omstandigheden niet altijd lukt om zich staande te houden. Daardoor zijn sommigen zelfs op straat beland. Zij proberen hun plek in de maatschappij terug te vinden. Wie ben ik, waar ben ik sterk in?” In de voorstelling worden individualisme en groepsgedrag onder een vergrootglas gelegd. “Het verhaal gaat over twee heel verschillende volkeren, met ieder hun specifieke kenmerken en manieren van doen. De verschillen maken dat ze met elkaar in de clinch liggen”, legt ze uit. “Maar hoe het afloopt..dat moet je zelf gaan zien.”
Voor dit project vroeg Ellis subsidie aan bij het Buurtcultuurfonds. Het regelen van financiering is altijd een puzzel die je moet leggen, vertelt ze. Waar vraag je aan? Je krijgt nooit van één partij de volledige mep. Haar grote tip is: vraag niet rücksichtslos bij allerlei fondsen aan, maar check vooraf of er een duidelijke match is met je project. “Het Buurtcultuurfonds paste goed bij de doelen die we met dit project nastreven. Advies van iemand die niet direct bij het project betrokken is, werkt fijn. Dat deden wij met Warner (een adviseur van Kunstbalie, red.)”.
Naast de theatervoorstelling is er een mobiele expositie met foto’s van Christel Ooms. “Doordat alle deelnemers gehuld zijn in uniformen van papier en voor een lichte kartonnen achtergrond staan, gaan ze als het ware op in hun omgeving. Bepaalde specifieke elementen vallen daardoor extra op: ogen, een glimlach, handen. De foto’s laten de kracht van de deelnemers zien.” Via het mobiele expositiemeubel waarin de foto’s straks op locatie worden getoond, krijg je als toeschouwer een kijkje in de ziel van de mensen op de foto’s. Ellis: “De ruimte binnen is heel krap, je kunt er steeds maar met één persoon tegelijk in. Binnen lees je de verhalen van de mensen die meedoen. Ze vertellen anoniem welke gebeurtenis een grote impact had op hun leven en hoe ze daar nu mee omgaan. Zo laten we zien dat er achter die mooie foto’s veel meer zit. Iedereen heeft een verhaal, een verhaal dat je identiteit vormt. Dat proberen we op deze manier voelbaar te maken.”
Aanvragen bij het Buurtcultuurfonds - dit zijn de voorwaarden
Het Buurtcultuurfonds is een regeling voor ‘buurtgerichte’ cultuurprojecten in Noord-Brabant. Culturele verenigingen, stichtingen of ZZP-ers? Ze kunnen allemaal subsidie aanvragen bij het fonds. Aanvragen lopen uiteen van Straatopera tot kunst in de wijk en van textielproject tot verhalenkamer. Er zit per jaar €300.000 in de pot van het Buurtcultuurfonds en per project vraag je maximaal om een bijdrage van €10.000. Aanvragen gebeurt in tranches. Dit jaar kun je nog aanvragen tot 1 augustus en daarna tot 1 november. Je plan wordt dan beoordeeld door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.
Meer informatie vind je op de website van het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant. Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner Kunstbalie en bkkc.