Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Tachtig jaar geleden werd het Bloemencorso Zundert opgericht ter ere van de verjaardag van voormalig koningin Wilhelmina. Het Bloemencorso is sinds 2012 onderdeel van UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed. Voor de Zundertenaren is Bloemencorso Zundert niet enkel een evenement; de optocht is slechts een topje van de ijsberg. Het corso is verweven in hun dagelijkse leven. Mestmag.nl dook erin.

- Geschreven door Lotte Adams – Van Dongen

Goed nieuws alom. Uit statistieken blijkt dat er nog nooit zoveel mensen aan het werk zijn geweest in Nederland, de Nederlandse economie groeit en de inflatie blijft laag. Over het algemeen zijn Nederlanders volgens de laatste meting van het Centraal Planbureau heel gelukkig met hun eigen leven. Wij vormen daarmee één van de gelukkigste volkeren ter wereld. Toch heerst er onvrede: mensen hebben steeds minder vertrouwen in elkaar en men klaagt al gauw over hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Door de opkomst en het gebruik van de smartphone sluiten mensen zich sneller af voor anderen en worden er eigen werkelijkheden gecreëerd met behulp van filters of fake-accounts. Daarnaast zijn er op internet talloze voorbeelden te vinden van mensen die kwetsende, vaak discriminerende, opmerkingen plaatsen, omdat zij zich anoniem wanen op het internet. De samenleving is op deze manier verhard en verhufterd. Het gebrek aan respect voor anderen uit zich in een selfie-cultuur, waarbij het individualisme het gemeenschapsgevoel steeds meer verdrukt.

Het geloof in een samenleving

Een samenleving impliceert dat er in een staat samen wordt geleefd en de bevolking definieert wat de inwoners verbindt met elkaar. Socioloog Schinkel omschrijft in zijn boek dat een samenleving pas bestaat zodra men erin gelooft. Die samenleving wordt altijd verbeeld in ideeën of verhalen. Zonder die representatie bestaat de samenleving niet. Een voorbeeld waarbij men gelooft in de kracht van de samenleving en waarbij het algemeen belang geprofileerd wordt is het Bloemencorso in Zundert. Jaarlijks worden in Zundert twintig wagens, volledig bedekt door dahlia's, door de straten gereden. Het Bloemencorso is sinds 2012 onderdeel van UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed, omdat het een voorbeeld is waaruit blijkt welke waarde collectivisme heeft.

Wat is het Bloemencorso Zundert?

De twintig buurtschappen, die van oorsprong ontstaan zijn op basis van de wijkindeling van Zundert, strijden jaarlijks om het bouwen van de mooiste wagen. Voor toeristen zijn deze wagens twee dagen in het jaar te zien. Het evenement werd tachtig jaar geleden opgericht ter ere van de verjaardag van voormalig koningin Wilhelmina. Voor de Zundertenaren is het Bloemencorso Zundert geen tweedaags-evenement; de optocht is slechts het topje van de ijsberg. Het corso is verweven in hun dagelijkse leven. Het is een sociaal fenomeen dat de bewoners dichter bij elkaar brengt. Het maakt daarmee de betekenis van het corso veel groter dan een jaarlijks terugkerend evenement. Elke buurt heeft zijn eigen heraldiek en een eigen cultuur. Tijdens het bouwseizoen, mei t/m augustus, worden de vlaggen buiten gehangen; een teken van gemeenschappelijkheid en trots. Het is niet ongebruikelijk om een Zundertenaar te duiden aan de hand van zijn naam, familie en buurtschap.

Het corso gaat verder dan het bouwen en bekleden van een wagen met bloemen. In de zomer gaan de buurtschappen met elkaar de strijd aan en worden ze besmet met ‘corsokoorts’. Ze geven alles voor de buurtschap en delen lief en leed met elkaar. Dat schept een band die niet (snel) verbroken wordt na het bouwseizoen, omdat er dan maandelijks activiteiten en feesten plaatsvinden.

Veld met dahlia's in Zundert

Het bloemencorso zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen, respecteren en dat zij hun emoties met elkaar delen. Elke buurtschap vormt samen een hechte groep; ongeveer veertig fanatieke bouwers van alle leeftijden, die zich verbonden voelen gedurende het hele jaar. De buurtschappen gaan in het bouwseizoen een competitie met elkaar aan, maar sluiten elkaar niet uit. Sterker nog: ze hebben elkaar nodig en werken daarom nauw samen. Onderling worden er dahlia's geruild en komen bestuursleden samen om veiligheidsregels vast te stellen en te controleren. Daarnaast is het gangbaar om bij andere buurtschappen te gaan helpen als zij een lastig bouwseizoen hebben, bijvoorbeeld doordat ze veel laswerk hebben of als de dahlia-oogst tegenvalt.

Veel kinderen in Zundert krijgen deze traditie met de paplepel ingegoten. De kinderen kunnen hun fantasie en creativiteit kwijt in hun eigen corsowagentjes die de derde zondag van september door de straten rijden. Jongens en meisjes die twaalf jaar zijn kunnen aan de slag met het lassen, plakken en tikken van de wagen. De gemeente en buurtschappen zetten zich ook in om deze traditie over te dragen aan de jongere generatie door educatieve initiatieven op te zetten. Er zijn bijvoorbeeld lascursussen, lespakketten voor basis- en middelbare scholen en er is de Corsoacademie, waar de ervaren ontwerpers alle aspecten van het ontwerpen van een corsowagen overbrengen aan toekomstige ontwerpers.

Helpt Elkander met Booming City

De waarde van het corso

Het Bloemencorso Zundert laat zien wat een gemeenschap is: een plek waar sociale klasse, leeftijd, gender en afkomst geen rol spelen. Een plek waar creativiteit en samenwerken gecombineerd wordt. Daarnaast speelt het sociale aspect binnen het corso een grote rol. Door de activiteiten gedurende het hele jaar worden buurtgenoten verbonden, men deelt emoties met elkaar en bouwt een band op door het gemeenschappelijk doel te ondersteunen. Het komt allemaal samen binnen één gemeenschap en staat om die redenen op de lijst van UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Lotte Adams – van Dongen

Redacteur

erfgoed

De Nassaus komen weer tot leven in Breda

Stedelijk Museum Breda, de gemeente en Breda Marketing vertellen samen het verhaal van de familie (Oranje-)Nassau.

12 maart 2024
De Nassaus komen weer tot leven in Breda

De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

In de expositie ‘Post-digital heritage’ onderzoeken verschillende kunstenaars de Grote Kerk Breda.

7 november 2022
De kerk als inspirerend podium voor kunstenaars

Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Hedendaagse kunst kan bijdragen aan het behoud van Brabants erfgoed door hier nieuwe belevingen aan toe te voegen.

26 januari 2022
Kansen voor erfgoed door inzet kunst

Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Walter van der Velden deelt zijn ervaringen.

3 augustus 2021
Ontwerper Walter van der Velden: ‘De verhalen omzetten in een tastbaar souvenir, vond ik mooi om te doen’

Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

Het project 'Kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Carine en Trix van Vugt delen hun verhaal.

15 juli 2021
Carine en Trix van Vugt: ‘We willen bijzondere verhalen over het kloosterleven doorgeven’

Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Makers Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen delen hun verhaal.

29 juni 2021
Ontwerpersduo TilburgsAns: ‘Kloosters zijn eilanden van rust’

Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Het project 'Brabantse kloostericonen' geeft kloosterverhalen een nieuw perspectief. Ontwerper Daria Biryukova vertelt over haar ontworpen souvenirs.

16 juni 2021
Ontwerper Daria Biryukova: ‘Leven met aandacht voor hun omgeving is belangrijk voor kloosterordes’

Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Het project ‘Brabantse Kloostericonen’ geeft kloosterverhalen nieuw perspectief. Ontwerper Marjolein Keijsper vertelt over haar ontworpen souvenirs.

18 mei 2021
Ontwerper Marjolein Keijsper: ‘Ik haal inspiratie uit het gedachtegoed van de kloosters’

Het geheim van Zundert

Tachtig jaar geleden werd het Bloemencorso Zundert opgericht, maar de optocht is slechts een topje van de ijsberg.

16 november 2018
Het geheim van Zundert

Operatie 'Red de monumentale kunst'

Om kunst te zien hoeven we niet altijd naar een museum. We kunnen op straat genoeg opmerken of in openbare gebouwen oog hebben voor wat die plek bijzonder maakt. Monumentale kunst komen we in het alledaagse tegen, maar is niet vanzelfsprekend. Zeker niet nu er zoveel verdwijnt.

3 augustus 2017
Operatie 'Red de monumentale kunst'

Archeologie: inspiratiebron voor eigentijdse ontwerpen

Voor meer dan 99% van de menselijke geschiedenis vormt het archeologisch erfgoed onze enige bron van kennis.

2 juli 2015
Archeologie: inspiratiebron voor eigentijdse ontwerpen

Van industrieterrein naar culturele vrijplaats

Momenteel worden in Brabant verschillende (stedelijke) gebieden herontwikkeld.

10 maart 2015
Van industrieterrein naar culturele vrijplaats

Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid

Hoe gaat dat in de praktijk, een nieuwe bestemming vinden voor een monumentaal en beeldbepalend gebouw?

19 juni 2014
Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid

Heeft Brabant meer tradities dan andere provincies?

Heeft Brabant meer tradities dan andere provincies? Je zou het haast denken als je kijkt naar de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

18 april 2014
Heeft Brabant meer tradities dan andere provincies?