Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Jenny van den Broeke studeerde animatie, was medeoprichter van het Bredase animatiecollectief Studio APVIS en maakte de documentaire ‘Blinde Liefde’. Nu gaat Jenny op eigen houtje verder als kunstenaar en doceert ze daarnaast aan de AKV|St.Joost. Een alleskunner? Misschien, maar vooral iemand met een onophoudelijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrift. Schijnbaar probleemloos hopt ze tussen disciplines en domeinen en legt ze de brug tussen kunst en zorg.  Zo ontwikkelde ze de indrukwekkende VR-installatie die je als gebruiker het gevoel geeft de grip op de werkelijkheid te verliezen, zoals bij een psychose. Voor KONKAV KAST bezocht filmjournalist Kevin Toma deze pionier. Ze praten over de maatschappelijke betekenis van haar werk en de kracht van verbeelding en empathie. Wij selecteerden een aantal fragmenten uit deze Podcast.

- Podcast door: KONKAV

 

‘Ik zag met dit verhaal en virtual reality als medium de mogelijkheid om vanuit ervaring te werken, dus dat niet alleen de informatie over psychoses belangrijk is maar vooral hoe je het ervaart. Virtual reality is niet gelijk een gedachte maar het is bovenal een gevoel en intuïtie: er komt iets op je af dus je stapt opzij. Ik vind het interessant om je gevoelens ook ruimte te geven en in te brengen in zo’n onderwerp. Dit project is ook geen simulatie, je weet niet gelijk hoe het is als je in een psychose komt, maar we hebben een verbeelding ingezet om jou als mens zonder schizofrenie of psychotische ervaringen het verlies van controle te voelen.’‘

De eerste valkuil die we hadden was dat we in VR zijn gestapt met de expertise van filmmakers. Een storyboard konden we niet meer gewoon op een vel papier maken, want een 360° omgeving is moeilijk te tekenen. We moesten hier dus verandering in brengen en zijn onze werkwijze vanaf het begin onder de loep gaan nemen. Door de focus wat meer te leggen op ervaring in plaats van het verhaal en de informatie, ontstonden er vanzelf vragen over de gebruiker van VR: is het een bezoeker of een hoofdkarakter? Is hij dus simpelweg aanwezig (being there) of is hij degene waar het verhaal om draait (being it)? Met ‘Ver Binnen’ kan de gebruiker zowel praten met de hoofdpersonage als daadwerkelijk in zijn schoenen staan, dus is hij constant heen en weer aan het schakelen.’

Ik had als doel om de installatie naast in kunstruimtes ook in de zorgsector en onderwijssector te vertonen. Protocollen hebben vaak frictie met het menselijke verhaal, dus ik vind het vooral interessant dat zo’n artistiek en beeldend verteld verhaal juist in deze sectoren ook van waarde kan zijn.’

Het was niet altijd duidelijk voor Jenny dat ze met haar werk een brug tussen kunst en zorg wilde slaan. Dat kwartje viel nadat ze haar eerste documentaire 'Blinde Liefde' had gemaakt, waarin ze drie blinde mensen en hun zoektocht naar liefde portretteert. Deze film won diverse prijzen op internationale filmfestivals: ‘Het is mooi om te weten dat de film die ik gemaakt heb ook in de maatschappij van betekenis kan zijn. Voor een aantal mensen in de film was dat ook de motivatie om mee te doen, want ze kunnen dan wel niet zien maar dat maakt ze niet zielig: ze hebben ook kwaliteiten en zijn ook gelijkwaardig. Het gaat niet alleen om je werk binnen een bepaalde context te laten zien en daar van waarde te laten zijn, maar voor mij gaat het erom dat de kracht van verbeelding en de zintuiglijke ervaring ook iets kunnen betekenen voor het dagelijks leven.’

“Ver Binnen” is op 28 september te ondergaan op het Waanzin Festival in Utrecht. Klik hier voor meer informatie over Jenny! Je kunt de volledige podcast beluisteren op Konkav, het AV-platform van Kunstloc Brabant, van en voor het veld dat het netwerk, de inhoud en de kracht van AV-Brabant inzichtelijk maakt.

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug