Onder de vlag van TalentHub Brabant werken presentatie-instellingen, podia, festivals en andere ondersteunende instellingen samen met meer dan honderd talenten. Zo bouwen ze gezamenlijk aan een goed klimaat voor veelbelovende makers in Brabant. Wat maakt deze aanpak nu succesvol? In een reeks van artikelen op de TalentHub Brabant website vertellen talenten en partners in de hubs wat het hen oplevert.
Netwerk en mooie klussen
In de trajecten van de hubs werken de talenten aan hun ondernemerschap. Elianne van Elderen volgde het talentontwikkelingstraject tijdens haar studie Creative Writing aan hogeschool ArtEZ. “Op de opleiding bleef ik toch een beetje in mijn eigen bubbel, merkte ik. WOLK bood me de perfecte kans om nieuwe mensen in het veld te leren kennen. Via het netwerk dat ik tijdens WOLK opbouwde, kwamen er verschillende mooie klussen mijn kant op. Zo was het traject voor mij een fijne en veilige manier om mijn schrijfcarrière een flinke boost te geven.”
Experimenteren met je positionering
Muzikaal talent Alyssa Bottse, artiestennaam Abee, had al een groot netwerk, maar zij wilde haar positionering verder versterken. “Het ontdekken wat bij je past en wat niet is een kostbaar proces. Je probeert dingen uit: soms lukt het, maar soms ook niet. Door mijn deelname aan Music Hub Brabant had ik de mogelijkheid om te experimenteren. Het traject heeft me duidelijker gemaakt wie ik ben als artiest, en hoe ik dat kan uitdragen.”
Interdisciplinaire uitwisseling
Ook door de samenwerking tussen de talenten in verschillende kunstdisciplines ontstaat er netwerkvorming en uitwisseling, waar ze vaak de rest van hun carrière profijt van hebben. Beeldend kunstenaar Remy Neumann en multi-instrumentalist Jornt Duyx kennen elkaar via TalentHub Brabant en werken aan een gezamenlijke performance. ‘Hoe ‘activeer’ ik mijn schilderijen?’ was een vraag die al langer in Remy Neumanns hoofd spookte. Door de samenwerking met Jornt kreeg dat concreet vorm. Remy: “Een muzikale performance heeft een ander tijdsbestek dan een schilderij. Naar muziek blijf je als het goed is voor de volledige duur van een stuk luisteren. Mijn beeld moet daar dus op aan sluiten.” Jornt: “Het is heel interessant om dit onderzoek samen te doen. We hebben ieder net onze eigen ideeën of invalshoeken. Dat audiovisuele, ambachtelijke is iets waar we volgens mij allebei in verder willen. En in mijn eentje was ik sowieso nooit tot dit idee gekomen.”
Noodfonds voor talenten
De TalentHub aanpak heeft niet alleen op de direct betrokken talenten effect, maar óók op de sector als geheel. Zo ontstaan er nieuwe (of hernieuwde) verbindingen, een netwerk, een infrastructuur - waarmee ook weer nieuwe kansen en initiatieven ontstaan. Zo kwamen in coronatijd een aantal partners in de talenthub PLAN met een eigen noodfonds voor ZZP’ers die voor de overheid en landelijke fondsen lastig te bereiken zijn. “Het geld was bestemd voor talenten die op dat moment niet in het talentontwikkelingsprogramma zaten. Hen steunden we namelijk ook al, maar buiten ons fonds om”, vertelt Janneke Defesche (zakelijk directeur van Festival Cement).
In de picture buiten Brabant
Ook weten de TalentHubs partners van buiten Brabant te betrekken, wat de mogelijkheden van de talenten vergroot. Het Amsterdamse av-bureau The Panics is één van de partners van talenthub Next. Wat heeft zo’n partij in onze provincie te zoeken? Ania Markham: “Brabant investeert in de creatieve industrie. En dat merk je aan de output van de talenten. Zij zijn ontzettend vernieuwend, fris en onderscheidend in wat ze produceren. Meer dan wat je hier in Amsterdam tegenkomt. Dat Brabant het experiment zo faciliteert, zorgt er wat mij betreft dus ook voor dat het niveau van makers erg goed is.”
Het netwerk gevisualiseerd
Wil je meer weten over de connecties binnen TalentHub Brabant en de resultaten van het talentontwikkelingsprogramma? Bekijk hier de datavisualisatie die we maakten over de periode 2018-2020.
Meer weten over talentontwikkeling?
Neem contact met ons op.