Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Compleet zelfvoorzienend leven. Zelf voorzien in energie, voedsel en drinkwater. In ecodorp Boekel wordt dit de nieuwe werkelijkheid. MEST werd nieuwsgierig en redacteur Paulien ging het gesprek aan met Ad Vlems, voorzitter van ecodorp Boekel.

Geschreven door Paulien Noordzij

De Hokjesman van de VPRO typeerde Ad Vlems, de voorzitter van Ecodorp Boekel, als één van de duurzamen die geen gelijk willen krijgen. Die ook niet willen dat de opwarming van de aarde klimaatverandering, overstromingen en hittestress teweeg brengt. Doemdenken noemt de Hokjesman het ook wel. Maar de feiten liegen er ondertussen niet om.

Onderweg naar Boekel trotseer ik windstoten en takken op de weg. Het onstuimige weer illustreert het gespreksonderwerp van vandaag. Ik maak kennis met de goedlachse Ad. In zijn tijdelijke woonunit vertelt hij vol trots over het ecodorp, de plannen en de ontwikkelingen. Zijn positieve houding staat bijna haaks op de zorgwekkende ontwikkelingen die ter sprake komen. Ad houdt de berichten nauwlettend in de gaten en weet mij onder andere te vertellen dat de zee in Spanje afgelopen zomer maar liefst acht graden warmer was dan gebruikelijk. Een grote oorzaak van extreme stormen zoals de orkanen die ‘toevallig’ afgelopen week het nieuws sterk domineerden. Ze zullen toenemen en steeds heftiger worden, ook in onze omgeving. Dit hebben we vorig jaar in het zuidoosten van Brabant al gemerkt. Hier hebben we kennis mogen maken met een heuse supercel die enorm veel schade toebracht.

Klimaatadaptief en circulair

De positieve houding van Ad heeft alles te maken met hoop. Iets dóen en bovendien als voorbeeld dienen voor anderen. In het ecodorp is het doel niet alleen om zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair te leven om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, maar ook te zorgen dat de woningen aangepast zijn aan de nieuwe weersomstandigheden. De nieuwe werkelijkheid. Klimaatadaptief heet dat. De zachte en extra dikke groendaken kunnen grote hagelstenen aan. Veel groen zorgt voor minder hittestress. Een losse bodem met bevorderd bodemleven maakt een betere opname van water mogelijk en dus minder kans op wateroverlast. Regenwater wordt bovendien opgevangen en met een ultrafilter omgezet in drinkwater.

Iets dóen en als voorbeeld dienen voor anderen. Ad Vlems

Ze zien er prachtig uit, de zonnebloemwoningen, die volgens planning eind 2018 klaar zijn. De eerste cirkel althans, want er komen drie cirkels met woningen, in drie bouwfases. Daarnaast een buurthuis, een werkplaats en kantoren. Ik zie nu slechts een soort stacaravan-achtige woonunits, opgesteld in een rechthoek. Nog veel te doen. En dan hebben we het nog niet eens over het boomhutten hotel en het belevenissenbos gehad. De voedseltuin is er gelukkig al en er valt al genoeg van te eten zo te zien.

Een luchtfoto van de voedseltuin | Beeld door: Martijn van den Heuvel

Wat is er nodig om een ecodorp te starten?

  • PR

Een taak die van groot belang is en welke Ad heel graag voor zijn rekening neemt. Door het verhaal zoveel mogelijk bekendheid te geven weten geïnteresseerden en belanghebbenden hem te vinden. Duurzaam bouwen trekt uit zichzelf al veel belangstelling. Zo is ook het idee voor het boomhutten hotel ontstaan. De gasten kunnen de bouw observeren en tegelijkertijd met hun verblijf bijdragen aan de financiering. Verder is hij betrokken en verbindend op allerlei vlakken die zijn doelen raken. De verbindingen zorgen voor samenwerking en medewerking. Zo zit hij bijvoorbeeld als ‘Brabant pionier’ regelmatig bij de provincie Noord-Brabant om mee te denken rondom het thema ‘Brabant klimaat zeker’. Of hij sluit aan bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om te praten over het mogelijk maken van financieringen voor dit soort projecten. Aangezien de bank dit lastig vindt zonder een gedegen risicoanalyse.

Inspiratie voor het boomhutten hotel: Soneva Kiri, Thailand (links) Arthur Millican Jr. (RECHTS)
  • Financiering

Dat is natuurlijk ook een puntje. Met crowdfunding en wellicht tóch medewerking van de Rabobank is er hoop dat dit gaat lukken. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu mengt zich namelijk ook in dit vraagstuk en de directeuren van het ministerie zijn ook op bezoek geweest in Boekel. Ze stellen zich uitermate behulpzaam en flexibel op. In grotere lijnen wordt ook verder vooruitgedacht. Het belang wordt ingezien en hierdoor worden zelfs uitzonderingen op wetten verleend.

 

  • Bewoners

De bewoners gaan het dorp zowel bouwen als bewonen. Geïnteresseerden vinden de website meestal uit zichzelf. Hier lezen ze over de infomiddagen. Als de interesse aanhoudt kunnen ze zich aansluiten bij een rondleiding, die met goed weer wordt afgesloten met een pizza uit de kleioven. De volgende stap is vier keer meehelpen met de ontwikkeling van het terrein. Want van alle bewoners wordt verwacht dat ze minimaal twee dagen per week in het project steken. Het zijn vaak ZZP-ers, of stellen die afspreken dat de één fulltime werkt en de ander fulltime beschikbaar is voor het project. Het projectplan dient gelezen te worden en er volgt een stevige intake. Ook is er €5000,- inleg nodig om de aanmelding definitief te maken. De eerste groep toekomstige bewoners van de zonnebloemwoningen is gevormd. Zodra zij over kunnen naar de nog te bouwen woningen is er ruimte voor de tweede groep en daarna voor de derde groep. Voorlopig is het werven van bewoners dus nog een doorlopend proces.

Een schets van de zonnebloemenwoningen | Beeld door: Van Laarhoven Combinatie
  • Vrijwilligers

Degenen die willen helpen in de bouw of in de voedseltuin kunnen bijdragen, handig worden in klussen en leren over biologisch-dynamisch tuinieren en permacultuur. De vrijwilligers melden zich aan via de site en krijgen steevast een warm welkom met een ‘Pot luck’: alle bewoners nemen een pannetje eten mee en er wordt gezamenlijk gedeeld en gegeten.

 

  • Aannemer

Het vinden van een geschikte aannemer blijkt nog wel een uitdaging. De meeste aannemers gaan voor veilige, standaard projecten. Begrijpelijk, een project met deze mate van innovatie brengt veel onzekere factoren en dus risico’s met zich mee. Anderzijds is het een kans. Als het dorp eenmaal staat, sta je als aannemer wel op de (duurzame) kaart. Dus aannemers met ambitie en duurzame kernwaarden mogen zich nog melden in Boekel.

Samenwerking

De bereidheid tot samenwerken tussen de verschillende partijen is groot in Boekel. Zowel partijen die een aandeel zien in de ontwikkeling van het ecodorp in Boekel, als partijen die zélf aan de slag willen met een nieuw ecodorp. Het delen van kennis en het stellen van een voorbeeld is immers de drijfveer. Producenten in duurzame materialen testen hun uitvindingen natuurlijk graag in een dergelijke omgeving. Vloeren van eierschalen of cacaodoppen, palen van bermgras, planken van auberginestengels en isolatie van kalkhennep zullen het dorp gaan vormen. De samenwerking met studenten van de kunstacademie en fotografie opleidingen gaan zorgen voor de nodige artistieke inbreng. Het kunstprogramma, waarbij elkaar afwisselende ‘artists in residence’ de ontwerpen van het boomhutten hotel en het belevenissenbos gaan realiseren is een leuke win-win situatie, mede ontstaan dankzij de inbreng van bkkc. De fotografie studenten gaan het verhaal van de ontwikkeling visueel vertellen op een website.

Vertrouwen

Ad zijn ogen stralen. Hij vertelt hoe er steeds deuren open gaan en puzzelstukjes op zijn plek vallen. Ondanks dat er nog wat onzekere factoren zijn merk ik dat zijn vertrouwen in het project groot is. Ik ben ook overtuigd door zijn enorme intrinsieke drive. De voorbeelden van sprookjesachtige boomhutten en het belevenissenbos die hij laat zien zijn práchtig. Ik kom hier zeker terug over een jaar of anderhalf. Ik kan niet wachten om het resultaat te zien!

Zelf een kijkje nemen? 

Wil jij ook meegenomen worden in Ad zijn visie en enthousiasme en met eigen ogen (de toekomst van) het ecodorp aanschouwen? Ga dan snel naar de Facebookpagina en win een rondleiding! Dit artikel kwam tot stand dankzij onze partner BKKC.

Paulien Noordzij

Freelance tekstschrijver

duurzaamheid

Water als inspiratiebron voor de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week werden de vijf winnende ontwerpen voor de Design Challenge gepresenteerd.

1 november 2024
Water als inspiratiebron voor de toekomst

Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Het eerste bordje van papierpulp en lokale reststromen werd gebakken door de winnares van de BrabanDISH Kunstopdracht.

18 oktober 2024
Lancering De Bordenbakkerij van Marijke Remmers

Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Wat gebeurt er als je landschapsarchitecten, een kok, kweker, ontwerpers en kunstenaars samenbrengt in een ontwerpwedstrijd?

8 oktober 2024
Samenwerken met de natuur, van doemscenario tot bitterbal

Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Twee ontwerpteams delen hun proces en concept voor de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard.

17 september 2024
Ontwerpen voor en met het water: twee designs voor de Henriëttewaard

Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

Met veel enthousiasme presenteerden de studenten hun idee om binnenstad van Tilburg ‘te kapen’. Sid van de Laar is de winnaar.

2 augustus 2024
Winnaar Kunstopdracht Festival Kaapstad bekend

De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Vijf ontwerpteams hebben hun visie verder uitgewerkt in innovatieve, klimaatbestendige en creatieve ontwerpen die tot de verbeelding spreken. 

5 juli 2024
De ontwerpen van de Design Challenge Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Walnotenboom en rode kool als grondstoffen voor verfmateriaal op 't Klein Laar.

27 juni 2024
Atelierboerderij ontwikkelt natuurlijk verflandschap

Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Een bijzonder kunstwerk krijgt duizend jaar de tijd om zich te ontwikkelen: Eenwoud.

26 juni 2024
Kunstwerk Eenwoud ontkiemt op Landpark Assisië

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

De 5 winnende teams van de Design Challenge

Een vijfkoppige jury heeft uit 44 inzendingen de 5 winnende teams geselecteerd voor de Design Challenge Henriëttewaard.

8 april 2024
De 5 winnende teams van de Design Challenge

Vijf lessen als je wil verduurzamen

Hoe helpen verbeeldingskracht en creativiteit bij het verduurzamen van organisaties en de openbare ruimte?

2 april 2024
Vijf lessen als je wil verduurzamen

Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

In gesprek met Floris Alkemade, de juryvoorzitter van de design challenge.

20 februari 2024
Heldenmoed en verbeeldingskracht gezocht voor design challenge Henriëttewaard

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Duik in de challenge en verbeeld de toekomst van water en erfgoed!  

10 januari 2024
Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

KunstUnlocked Omgevingsvisie

Hoe maak je meer impact op klimaatvraagstukken met creatieve ontwerpkracht?

21 november 2023
KunstUnlocked Omgevingsvisie

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Verminder je ecologische voetafdruk

Wil je jouw culturele organisatie verduurzamen? Met deze infographic kun je direct zien waar je kunt beginnen.

10 oktober 2023
Verminder je ecologische voetafdruk

Kunst en Klimaat

Klimaatvraagstukken vragen om een gezamenlijke aanpak waarbij creativiteit niet mag ontbreken. Hóe pak je dat aan?

22 september 2023
Kunst en Klimaat

Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

De toekomst van de bouw: biobased materialen. Rik Maarsen, Klarenbeek & Dros en Jeroen Doorenweerd zetten in Brabant stappen in de goede richting.

16 januari 2023
Biobased bouwen: Materiaal van nu én de toekomst

Van restafval tot design met een verhaal

Drie makers vertellen over hun werk dat is gemaakt van restmateriaal, -afval of hergebruikte producten. Hoe gaan zij om met dit materiaal?

2 november 2022
Van restafval tot design met een verhaal

Blog | Bestemming onbekend

Charlotte Hopmans blogt over hoe we samen tot een duurzame toekomst kunnen komen.

19 oktober 2022
Blog | Bestemming onbekend

Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Duurzaamheid en de festivalbranche, tot voor kort hadden ze niet veel met elkaar gemeen, maar daar komt nu verandering in.

4 oktober 2022
Hoe staat het met duurzaamheid op Brabantse festivals?

Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Elsa van Dam bepleit een nieuw klimaatverhaal met oog voor urgentie en verbondenheid tussen mens en natuur.

27 september 2022
Blog | Een nieuw klimaatverhaal

Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Drie exposanten van de expositie STAD = NATUUR in de LocHal delen hun visie op stadsnatuur, vergroening en klimaatadaptatie.

15 september 2022
Vergroening van steden: creatieve makers zorgen voor bewustzijn en innovatie

Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Kunstloc Brabant bekijkt dit najaar de klimaatcrisis door de bril der verbeelding. Hoe kan kunst bijdragen aan het keren van de klimaatcrisis?

8 september 2022
Kunst & Klimaat, omdat het niet anders kan

Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Paul Roncken, directeur van de Stichting NatuurCollege, schrijft over de natuur- en energietransitie en neemt drie ontwerpontdekkingen onder de loep.

8 maart 2022
Opinie: Een gezellige transitie in de berm

Goed voornemen: groener filmen

De filmsector kan en moet duurzamer, groener, bewuster. Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar. Maar hoe dan?

27 januari 2022
Goed voornemen: groener filmen

Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Kunst en design kunnen helpen de wereld te verduurzamen. In gesprek met drie projecten in Brabant die laten zien hoe dat kan.

15 december 2021
Hoe kunst en design kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld

Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

Hoe gaat de culturele sector om met klimaatverandering? Documentalist Ton van der Linden zet een aantal duurzame voorbeelden op een rij.

7 oktober 2021
Stemming: Cultuur en de klimaatcrisis: verduurzaming in de culturele sector

‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

Duurzame mode is steeds meer onderwerp van gesprek. Drie Brabantse modeontwerpers die duurzaam bezig zijn, aan het woord.

22 juni 2021
‘De kleding die je nu hebt, is het meest duurzaam’: drie modeontwerpers over duurzaamheid

De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Over de verantwoordelijke rol van een ontwerper in de vormgeving en inbedding van (nieuwe) sociaalmaatschappelijke waarden.

27 november 2020
De veranderende rol van de ontwerper in tijden van crisis

Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Dirigente, fluitiste en maker Vera Hofman wandelde in augustus tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg, onder het mom van Walk & Talk.

26 november 2020
Wandelend aan de toekomst werken: Vera Hofman maakt de wereld een stukje mooier

Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Voorzitter Ad Vlems over het Ecodorp, de rol van de Artist in Residence en kunstenaars bij het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

5 november 2020
Kunst en duurzaamheid: de perfecte combinatie voor Ecodorp Boekel

Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Vorige week vond het symposium ‘Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?’ plaats. MEST was erbij en ging in gesprek met de experts.

29 september 2020
Hoe verbeeldingskracht bijdraagt aan natuurinclusieve bouw

Trends in events in festivalprovincie Brabant

Duurzaamheid, inclusiviteit, technologie, purpose-driven en een totaalbeleving zijn de trends in onze snelgroeiende festivalprovincie.

6 februari 2020
Trends in events in festivalprovincie Brabant

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019
Blog | Tend and befriend

“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant volledig energieneutraal zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

22 oktober 2019
“Kunstenaars verleiden je om écht iets met de energietransitie te doen.”

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Verleiding en verbeelding in de energietransitie

In 2050 moet de provincie Noord-Brabant energieneutraal zijn. Hoe zien kunstenaars en ontwerpers het energielandschap van de toekomst?

8 augustus 2018
Verleiding en verbeelding in de energietransitie

Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Sectoren bundelen hun krachten op zoek naar innovatieve oplossingen. Welke rol kan de kunstenaar spelen in deze vraagstukken?

26 oktober 2017
Maatschappelijke trends en de onmisbare blik van de kunstenaar

Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

De textielindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken. Met de tentoonstelling Earth Matters brengt het TextielMuseum dit maatschappelijke thema onder de aandacht.

19 oktober 2017
Earth Matters: De planeet als inspiratiebron

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie

Sociale innovatie is inmiddels een buzz woord in Brabant.

10 februari 2015
Wereldwijde voorbeelden van sociale innovatie