- Inspiratie;
- Talentontwikkeling
- Corona
- Instellingen
- Makers
Aangemaakt op: di 05 apr. 2022
Het is niet makkelijk om als opkomend talent een plek te veroveren binnen de kunst- en cultuursector. Het podium moet gedeeld worden met vele andere talenten. De coronacrisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Iedere lockdown zorgde voor een stevige tegenvaller en nu de deuren weer open mogen kiezen podia, expositieruimten en theaters vaak eerst voor de grotere namen. Hoe zorgen Brabantse instellingen er voor dat jonge talenten hun weg vinden richting de spotlights? MEST sprak erover met Het Noordbrabants Museum, Music Hub Brabant en de jonge talenten Sarah Neutkens en Jesse Fischer.
Geschreven door: Elmay Claassen
Music Hub Brabant
Music Hub Brabant is een samenwerkingsverband van dertien Brabantse podia en festivals die graag in talentontwikkeling investeren. Zo doen Muziekgebouw Eindhoven, Poppodium 013 en WOO HAH! Festival mee aan het project. De organisaties willen talent goed laten wortelen in Brabant en hopen dat, zodra talenten doorgroeien, zij hun roots blijven uitdragen en Brabant op de kaart zetten. Coördinator Aram Haagsman vertelt: “Talenten zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling, vernieuwing en bevordering van kunst en cultuur. Met dit project dragen wij bij aan een duurzaam systeem waarbinnen talenten kunnen doorstromen.”
Music Hub Brabant begeleidt muzikanten op artistiek, persoonlijk en zakelijk gebied. Aram: “Wij bieden een individueel traject aan van een jaar en ieder talent krijgt daarbij een werkbudget van tienduizend euro. Samen kijken we naar de wensen en behoeften die er liggen.” Talenten kunnen zich niet opgeven, maar worden gescout door de partners die het project dragen. Eén van die talenten is autodidact Sarah Neutkens uit Vessem. Ze is model, schrijver, beeldend kunstenaar en componist. “Toen ik benaderd werd, realiseerde ik mij dat het serieus werd voor mij,” vertelt Sarah, “Vóór die tijd maakte ik mijn werk vooral in een soort vacuüm waarin ik niet echt bezig was met of er iemand zou gaan luisteren.” Ze ontving dankzij Music Hub deskundige begeleiding, kon haar muziek op een professionele manier opnemen en mocht samenwerken met Muziekgebouw Eindhoven. Sarah: “Uiteindelijk is Music Hub van elementair belang geweest voor mij. Ik heb geen muziekopleiding gedaan, dus twijfelde destijds nog veel aan mezelf. Het geeft veel bevestiging om van professionals te horen dat ze iets in jouw werk zien.”
Een plekje veroveren
Op deze manier zorgt Music Hub Brabant ervoor dat talenten een volgende stap kunnen zetten in hun carrière. Aram: “Wij richten ons specifiek op talenten die al een stap verder zijn. Die talenten hebben vaak net hun opleiding afgerond of een eerste plaat uitgebracht. Dat is het moment dat het er écht op aan komt en sommigen vallen dan in een zwart gat.” Volgens Aram is dat ‘duwtje in de rug’ vooral voor jonge talenten erg belangrijk. “Zij zijn gewoon minder weerbaar,” vertelt hij, “Zij moeten alles nog opbouwen en hebben minder om op terug te vallen. Zo’n coronacrisis heeft dan ook een enorme impact op jonge talenten. Je staat nét op het punt om te beginnen en dan ligt alles opeens stil. Dat is niet niks in een industrie die aan het verharden is en waar het steeds moeilijker wordt om je plekje te veroveren.”
Sarah heeft dankzij het traject in ieder geval haar plekje kunnen ‘veroveren’ en veel kunnen leren. Sarah: “Ik ben dankzij mijn deelname veel minder geïsoleerd gaan werken en heb geleerd hoe belangrijk het is om al die connecties warm te houden. Ik sta meer open voor anderen en leer graag van andere muzikanten en hoe zij dingen aanpakken. Mijn werk als componist heeft sindsdien een enorme vlucht genomen.”
Brabantse Nieuwe
De tentoonstellingenreeks ‘Brabantse Nieuwe’ in Het Noordbrabants Museum biedt structureel een podiumplek voor jonge kunstenaars. Momenteel is het werk van Jesse Fischer daar te zien. Zijn tweedimensionale figuratieve schilderijen zijn veelbelovend. Jesse: “Dat ik hier überhaupt voor gevraagd ben, vind ik een groot compliment. Ik heb nog nooit zoveel ruimte gehad om mijn werk op te hangen, dit is de eerste keer dat ik mijn schilderijen allemaal samen zie.” Conservator Joris Westerink van Het Noordbrabants Museum zag het werk van Jesse en was meteen enthousiast. Hij vertelt: “De meeste ‘Brabantse Nieuwe’ komen recht van de kunstacademie en hebben nog niet veel tentoonstellingservaring. Wij bieden hen op deze manier een plek. Daarnaast helpen wij ze met zaken als het maken van de selectie voor de tentoonstelling en inrichting.”
Werk van Jesse Fischer in Het Noordbrabants Museum
Vlak nadat Jesses tentoonstelling werd geopend, ging het hele land in lockdown. Een enorme tegenvaller. Gelukkig besloot het museum de tentoonstelling te verlengen en kunnen bezoekers nu volop genieten van Jesses schilderijen. Joris: “We krijgen veel positieve reacties op de reeks. Daarnaast trekken jonge kunstenaars ook weer een ander publiek. Een succesformule waar we nog lange tijd mee door willen gaan. Sterker nog: we willen er de komende tijd nog meer ruchtbaarheid aan geven.” Voor Jesse zorgt het vooral voor veel zichtbaarheid. Jesse: “Ik word nu opeens gezien door de buitenwereld en vaker benaderd door mensen die mijn werk willen kopen. Het geeft vertrouwen in wat ik maak en dat ik gewoon m’n ding moet blijven doen.” Volgens Joris draagt vooral de kunstenaar zelf bij aan dat succes. “Je moet echt van het moment gebruik maken om jezelf te laten zien,” vertelt hij, “Daarin zien we wel grote verschillen tussen kunstenaars. Als je er écht mee naar buiten treedt, bijvoorbeeld door het organiseren van rondleidingen voor pers, galerieën of geïnteresseerden, dan kan dit podium een mooie springplank zijn.”
TalentHub Brabant
Talent moet je koesteren, vinden we in Brabant. Niet zo gek dus dat organisaties in de kunst- en cultuursector, de provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant de komende vier jaar hoog inzetten op talentontwikkeling in de professionele kunsten. Om talenten verder te ontwikkelen en te helpen om van hun opleiding hun beroep te maken, is er voor de professionele kunsten TalentHub Brabant. Dit is een werkwijze die werd ontwikkeld door de Brabantse professionele kunst- en cultuursector, Kunstloc en de provincie. In de TalentHub krijgen talenten die door de sector zelf worden uitgekozen, ondersteuning op maat via een netwerk van festivals, podia, presentatie-instellingen en andere (culturele) organisaties.