De magie van een theaterbezoek behouden én zorgen voor een veilige omgeving; voor die uitdaging staan theaters en andere culturele instellingen vanaf 1 juni 2020, klokslag 12 uur. Met maximaal dertig bezoekers en op 1,5 meter afstand van elkaar, wordt een theaterbezoek net wat anders dan normaal. Hoe gaan Brabantse theaters daarmee om? Wat is hun ‘nieuwe normaal’? Vier theaters schijnen hun licht op de nieuwe regelgeving.
– Geschreven door Simone Vos
“We vinden het belangrijk om op een creatieve manier de regels te handhaven”, vertelt Karlijn Gerritsen, hoofd marketing van de Verkadefabriek. “Veiligheid en hygiëne staan voorop, maar door daar met een knipoog aandacht aan te geven, houden we de beleving in stand. Zo laten we met stickers in de vorm van voetstappen op de grond zien welke kant mensen op moeten lopen. De tekst ‘She told me to walk this way’ van Aerosmith staat daar bij. Dat zorgt dan meteen voor een glimlach”, aldus Karlijn.
Theater De Bussel: welkom gevoel in theater
“Veiligheid staat voorop, maar we vinden het belangrijk om een fijne sfeer te creëren voor een mooie theaterbeleving”, vertelt Charlotte Louwers, directeur van Theater de Bussel. “Zowel de artiest als de bezoeker moet een welkom gevoel hebben, zodat ze zorgeloos in ons theater zijn. Onze medewerkers begeleiden de bezoekers en op onze website is duidelijk aangegeven hoe een avondje theater in z’n werk gaat in deze 1,5 meter–tijd.”
“Grote aanpassingen zijn: de grote zaal wordt zonder tribune en volledig anders ingericht, in de kleine zaal kunnen maximaal dertig mensen zitten. Verder brengen we signing aan en zetten we de meubels verder uit elkaar in onze ruime foyer”, vertelt Charlotte. “Vanaf juni draaien we films in de kleine zaal. Zo testen we onze protocollen meteen. Vanaf 1 juli is de grote zaal in gebruik voor honderd bezoekers, met voorstellingen en concerten. Hoe het nieuwe seizoen eruit ziet, is nog een hele puzzel.”
De Verkadefabriek: film kijken op 1,5 meter afstand
“De Verkadefabriek heeft drie stromen: filmtheater, podiumkunsten en horeca. Daarvoor hebben we een nieuwe invulling bedacht. Het filmtheater begint op 1 juni om 12 uur met de filmvertoningen. Vanaf dan draaien we meer films per dag en begint de programmering om 11 uur, in plaats van halverwege de middag. Meer films, voor minder bezoekers”, legt Karlijn uit.
“De zalen zijn zo ingericht dat iedereen 1,5 meter uit elkaar zit, ook als je uit hetzelfde huishouden komt. Zo zijn bij iedere film dezelfde stoelen beschikbaar en weten we precies welke stoelen we schoon moeten maken. Dat geeft een veilig gevoel. We plannen de films ruim na elkaar, zodat we de bezoekersaantallen spreiden. Alles is tot in de puntjes uitgedacht, maar we kijken hoe het gaat lopen en sturen bij waar het nodig is”, zegt Karlijn.
De Verkadefabriek: podiumkunsten en horeca
“In juni hebben we nog geen programmering voor podiumkunsten. We zijn op zoek naar nieuwe vormen en spreken daarover met onze huisgezelschappen. Het is nu moeilijk vooruit plannen”, vertelt Karlijn. “De capaciteit van theaters verandert en op het podium is 1,5 meter afstand nodig. We wachten het advies van de podiumkunstensector af hierover. In juli en augustus hebben we een zomerprogrammering met buitenbios. Dat geeft een fijn gevoel, want daar kunnen we groots op inzetten.”
Karlijn: “De horeca is voor ons een heel belangrijk onderdeel. We willen vooral een leuke plek zijn waar mensen kunnen ontspannen, lekker eten en drinken én we bieden podiumkunsten en theater. Om te komen eten, moet je nu vooraf reserveren. Het terras is vrij toegankelijk, maar om alles in goede banen te leiden, vragen we bezoekers zich te melden.”
Theater De Kattendans: huiskamertheater in opbouw
Ook bij Theater de Kattendans zijn de voorbereidingen voor ‘het nieuwe normaal’ in volle gang. Merel Sengers, Marketing en Communicatie, vertelt: “We zijn bezig met ons nieuwe Huiskamertheater en gaan ervan uit dat we volgende week de eerste shows kunnen presenteren.”
De theaterzaal wordt het Huiskamertheater: een knusse setting met bankstellen, fauteuils, bijzettafeltjes en accessoires. Eén bankstel biedt plaats aan maximaal twee personen (niet uitsluitend uit hetzelfde huishouden). “We bieden zowel professionele artiesten als lokale acts een podium. Nu we maar dertig personen in de zaal kunnen toelaten, spelen artiesten meerdere keren per dag. Zo spelen ze hun show toch voor meer dan dertig personen”, vertelt Merel.
Merel: “Reserveren kan alleen online en de kaarten worden (in juni) ongeplaceerd verkocht. De medewerkers wijzen iedereen een plek aan bij aankomst in de zaal. We zijn ook bezig met de maanden erna, als er honderd bezoekers per show naar binnen mogen. Het zal even wennen zijn, maar we willen een goed concept neerzetten. Zo kan theater de komende tijd toch doorgaan en kunnen mensen genieten van leuke avondjes uit.”
Theater De Lievekamp: veilig naar het theater
“Het publiek, de artiesten én collega’s moeten zich straks veilig voelen en zijn. Dat betekent dat we het landelijke protocol van de VSCD specifiek herschrijven naar onze eigen situatie. De zaalcapaciteit van de grote zaal zakt van 650 naar 150 bezoekers en is er meer personeel nodig om alle gasten veilig op hun plaats te krijgen”, vertelt Ron Megens, Hoofd Marketing en Programmering bij De Lievekamp.
“Verdere aanpassingen zijn de bewegwijzering in ons gebouw en bestickering van looproutes en aanwijzingen. Conform het protocol is toiletgebruik beperkt mogelijk (we hebben alleen het mindervaliden-toilet in gebruik). Ook werken we met tijdvakken om de bezoekersstromen te scheiden”, aldus Ron. “In juni en juli reserveren bezoekers online een ongeplaceerd ticket. Eén van onze medewerkers begeleidt de mensen naar de stoelen. Een aantal dagen voor de uitvoering krijgt de bezoeker een servicemail, waar de nieuwe procedure nogmaals goed en helder in staat.”
Maatschappelijke functie van het theater
“Op 20 juni komt cabaretier Silvester Zwaneveld twee ingelaste try-outs doen, ook om te kijken hoe die capaciteit van dertig personen uitpakt. In juli programmeren we een familieproductie in onze Grote Zaal. Die kan drie keer op één dag gespeeld worden”, vertelt Ron.“We zetten ook in op onze maatschappelijke functie en hebben de basisscholen in de gemeente Oss een plek geboden om hun eindmusical uit te voeren. Zonder publiek, maar die wordt dan opgenomen, zodat iedereen ‘m later kan terugkijken.”
Ron: “Voor het nieuwe seizoen hadden we ruim 250 voorstellingen en concerten geprogrammeerd. Sommige, vooral internationale, producties zijn teruggetrokken, maar we hebben er vertrouwen in dat vanaf november de geplande voorstellingen doorgaan. Artiesten willen graag spelen in het theater; ook zij zitten sinds half maart thuis. Wij willen op onze beurt niets liever dan publiek en artiesten bij elkaar brengen.”
Een plekje in één van de theaters bemachtigen? Op de websites van Theater de Bussel in Oosterhout, Theater De Lievekamp in Oss, Theater De Kattendans in Bergeijk en De Verkadefabriek in Den Bosch vind je alle informatie.
Simone Vos
Freelance journalist & schrijver+31 6 22 15 14 30