Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Jezelf en je werk presenteren: Je kunt niet zonder als je als kunstenaar je werk naar buiten wilt brengen. Daarom kwamen op eind april veertien kunstenaars samen bij de workshop ‘Profileren kan je leren’. De workshop is een onderdeel van een reeks bijeenkomsten over zakelijke kennis, georganiseerd door Kunstloc Brabant. 25 juni is er een inspiratiedag rondom dit thema.

Geschreven door: Marel van Andel

"Terwijl het waarom wel is waarmee je je kunt onderscheiden van anderen, en anderen kan overtuigen van het belang van je werk.” Amber van den Heuvel

“Als je zelf niet weet hoe je overkomt, is het ook moeilijk om je op een manier te presenteren die een ander interessant vindt”, opent Jessica de Jager de workshop. “Mensen komen naar mij toe en stellen me de vraag hoe ze meer klanten kunnen krijgen, maar voordat je daar over nadenkt, moet je eerst een stap terug. Je moet kijken naar: wie ben ik, wat doe ik, en het meest belangrijke: waarom doe ik dat?” Dat is dan ook de focus van de workshop.

De middag begint met een voorstelrondje. Het lijkt misschien een detail, maar eigenlijk is het precies waar de workshop over gaat. Als je in 30 seconden moet vertellen wie je bent: wat zeg je dan? Je naam, je werk en wat je doet. Maar kunstenaar Amber van den Heuvel, die mede de workshop geeft, merkt op: “Bijna niemand heeft het over de waarom van diens werk, het gaat alleen maar over het hoe en wat. Terwijl het waarom wel is waarmee je je kunt onderscheiden van anderen, en anderen kan overtuigen van het belang van je werk.”

Ikigai

Maar hoe vind je het antwoord op die waarom-vraag? Jessica en Amber gebruiken het Japanse model van Ikigai. Een venndiagram, met daarin verschillende vragen, waarbij overlappende antwoorden kunnen leiden tot de uiteindelijke vraag: wat is jouw Ikigai, oftewel: jouw reden om te leven en ’s ochtends gemotiveerd op te staan. “Eerst beantwoord je de vraag waar je van houdt. Je vult in wat je energie geeft en waar je trots en gelukkig van wordt”, zegt Amber. “Dan ga je verder met invullen waar je goed in bent. Waar die twee vragen elkaar overlappen, vind je je passie.”

Hetzelfde gebeurt met de vragen wat de wereld nodig heeft, en waar je betaald voor kunt worden. De vier overlappingen uit de vragen geven naast je passie ook nog je missie, beroep en roeping. “Wanneer dit allemaal samen komt, in het midden van het diagram, heb je je Ikigai”, zegt Jessica. “Dit kan een korte zin zijn, of steekwoorden. En het is ook niet statisch, het kan goed zijn dat je over een paar jaar een hele andere Ikigai dan nu hebt.” Dat vindt een van de deelnemers ook een fijn inzicht: “Ik ben nu 53, en ik merk dat ik nu bij mijn essentie kan komen. Het is heel fijn om daar nu een overzicht van te hebben, en ook te weten dat het niet vaststaat. Ik gun het iedereen om zo’n overzicht te hebben.”

Illustratie door Ellis Tolsma

Luxe om stil te staan

Met hulp van de trainers wordt het diagram stap voor stap ingevuld. Het is voor de ene kunstenaar makkelijker dan voor de ander. “Dit zijn de vragen waar ik al twintig jaar over na aan het denken ben, maar dan in één overzicht. Het is moeilijk om daar nu meteen een antwoord op te weten”, zegt een deelnemer. De andere zegt: “Het is heel fijn om er zo over na te denken, en je gedachten hardop te zeggen, dan wordt het veel concreter.” En nog iemand vult aan: “Het voelt echt als een luxe om hier nu binnen zo’n workshop de tijd voor te nemen om bij stil te staan en hulp bij te krijgen. In je normale leven ben je toch allerlei ballen aan het hooghouden waardoor je niet toekomt aan existentieel bevragen van wat je aan het doen bent.

“Dit zijn de vragen waar ik al twintig jaar over na aan het denken ben, maar dan in één overzicht." Deelnemer workshop 'Profileren kun je leren'

Zakelijk

Als je een beter beeld hebt van de reden van wat je doet, kun je dit weer goed zakelijk gebruiken. “Als je fondsen aan wilt trekken, of nieuwe klanten wil vinden, kan de waarom van jouw werk een mooie invalshoek zijn voor een gesprek. Je kunt dan duidelijk vertellen wat je te bieden hebt en waar je naartoe wilt. Zo kun je ook partners zoeken die zich aansluiten bij diezelfde waarom en op die manier een connectie vinden”, vertelt Jessica in de workshop.

Aan het eind van de workshop geven Jessica en Amber iedereen nogmaals de kans om zich voor te stellen. En nu? Iedereen vertelt vanuit welke waarom diegene bezig is met wat die doet. De voorstellen worden met applaus ontvangen. De deelnemers geven aan het een fijne start te vinden om hier thuis nog eens verder over na te denken.

Inspiratiedag ‘Van Creativiteit naar succes’.

Ook verder nadenken over jouw profilering? Kunstloc Brabant organiseert op 25 juni een inspiratiedag ‘Van Creativiteit naar succes’ met het doel om culturele makers van alle disciplines te inspireren om hun zakelijke kennis te vergroten. Ook profilering krijgt die dag een plek.

Daarnaast kun je deze dag je netwerk vergroten, je verdiepen in marketingtechnieken, effectief leren samenwerken met andere sectoren en je financiële planning verfijnen. 

‘Van Creativiteit naar succes’

Heb je vragen?

Neem contact met mij op. 

Cultureel ondernemerschap

4 regelingen om jezelf zakelijk of artistiek te ontwikkelen

Op allerlei plekken zijn financiering en kennis beschikbaar om de balans tussen de artistieke en zakelijke kant van je werk te vergroten.

21 maart 2025
4 regelingen om jezelf zakelijk of artistiek te ontwikkelen

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Meerjarige rijkscultuursubsidies: wie ontvangen ze in Brabant?

Vanaf dit jaar ontvangen minder Brabantse organisaties meerjarige subsidie vanuit het Rijk. Welke organisaties krijgen deze subsidies?

10 februari 2025
Meerjarige rijkscultuursubsidies: wie ontvangen ze in Brabant?

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Dans in ontwikkeling

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing in gesprek met Nienke Rooijakkers, artistiek leider van DansBrabant.

27 januari 2025
Dans in ontwikkeling

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Een groot publiek bereiken met een documentaire over dementie of een animatie over autisme? Hoe doe je dat? We duiken dieper in twee succesverhalen.

20 januari 2025
Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Open Call: Ontwerpopdracht Huize Padua Boekel

Ben jij de getalenteerde maker die we zoeken voor het landgoed van Huize Padua in Boekel?

9 januari 2025
Open Call: Ontwerpopdracht Huize Padua Boekel

De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Jaaroverzicht 2024 met opvallend kunst- en cultuurnieuws én culturele lichtpuntjes.

30 december 2024
De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Bouwen aan toekomstmuziek

Adviseurs Marlijn Gelsing en Bas Veldhuizen gingen in gesprek met Effenaar. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

12 december 2024
Bouwen aan toekomstmuziek