Ieder project begint met een vonkje. Een toevallige samenloop van omstandigheden, een ontmoeting of een probleem dat zich voordoet. Als ons onderbuikgevoel begint te dansen dan begint het proces. Hoe kunnen we met dit idee maatschappelijk iets betekenen? Hoe zorgen we voor artistieke kwaliteit? Hoe betrekken we zoveel mogelijk partijen?
- Geschreven door Angeline Maas
Naast de autonome kunst speelt bij Beeldentemmers community arts een grote rol, betekenisvol maken. Bij community arts zetten kunstenaars hun creatieve kracht in om leefbaarheid te verbeteren. Maken met kaders en maken voor de maatschappij. Dat begon ongeveer 7 jaar geleden toen ik (Angeline) met community art in aanraking kwam via het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven). Ik was toen hoofd van de theater en musical afdeling, maar zag mijn collega’s van het projectbureau dagelijks werken aan geweldige projecten. Mijn handen jeukten om met ze mee te doen. Door hen zag ik de kracht van kunst als middel om mensen te verbinden. Ik ontdekte dat kunst niet alleen eenzijdig zendt, maar ook een beweging kan veroorzaken.
Samen met mijn partner Jorrit besloot ik om ons ook toe te leggen op deze vorm van kunst. Hierbij maakten we zoveel mogelijk gebruik van het netwerk dat we hebben in de kleine gemeente Cranendonck, waar we wonen. Op het vlak van community art nog onontgonnen gebied. Via sociaal makelaars (een nieuwe vorm van welzijnswerk) kwamen we de urgente onderwerpen op het spoor. Zo initieerden we bijvoorbeeld een theatervoorstelling over dementie: Efkes de weg kwijt, een armoedebewustwordingsproject met jongeren en Schoot!, een project met als doel de beeldvorming over een dorpskern te verbeteren.
Onze gemeente is niet groot, en al snel merk je dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt, en dezelfde problemen. De wens om ons speelveld te vergroten kwam afgelopen jaar steeds vaker naar boven. We besloten om in 2020 op zoek te gaan naar internationale verbindingen. En die vonden we sneller dan we konden bedenken.
In het najaar van 2019 stonden de lokale media bol van de negatieve berichten omtrent het AZC in Cranendonck. Overlast bij lokale winkeliers, vechtpartijen, en andere negatieve berichten die vooral op social media enorm veel negatieve reacties opriepen. We besloten om op zoek te gaan naar de verhalen achter de vluchtelingen, de vluchtelingen voor te stellen, en samen met hen een tentoonstelling te bouwen die reist door verschillende dorpskernen en burgers en vluchtelingen met elkaar in contact brengt.
Ondanks dat we het toch lokaal uitvoeren, brengt dit project ons met de halve wereld in contact. Ook de samenwerking met andere kunstenaars, in dit geval met fotografe Conny Box, brengt ons steeds weer nieuwe invalshoeken en inspiratie.
Daarnaast kwamen we op het spoor van de proeftuin internationalisering van Brabantstad. In ons dorp staat een prachtig industrieel arbeidershotel, waar op dit moment 150 Poolse arbeidsmigranten wonen. Voornamelijk stellen, die beide werken in de nabijgelegen distributiecentra. Op straat komen we veel vooroordelen tegen. “De Polen drinken te veel, zijn nors, niet toegankelijk”. Eigenlijk neemt niemand de moeite om een praatje met ze te maken, om ze beter te leren kennen.
Toevallig leerden we zelf via een samenwerking met theatergezelschap Wildpark een Poolse theatermaker kennen, en die samenwerking bracht ons op het idee van de Artist in Residence die we dit jaar gaan opzetten in De Cantine (het polenhotel). Brabantstad keurde ons plan goed, en vanaf dat moment is onze zoektocht naar Poolse kunstenaars die met het thema arbeidsmigratie aan de slag willen van start gegaan.
Het jaar is goed begonnen, de eerste internationale verbindingen zijn gelegd. Op naar een jaar vol mooie projecten en internationale verbindingen!
Angeline Maas en Jorrit de Kort ontdekken na hun eerste ontmoeting in 2015 al snel de kracht van hun samenwerking. Twee kunst & cultuur-enthousiastelingen die volledig in hun flow raken door het creëren van kunst. Een hoge dosis creativiteit, vakmanschap, en technische behendigheid combineren ze met een nuchtere no-nonsense instelling.
Tijdens hun reizen ontdekten ze dat de mooiste bestemmingen binnen handbereik liggen. Om nieuwe werelden te ontdekken hoef je niet ver te reizen, ze zitten al in je! Beeldentemmers helpt graag bij het ontdekken van jouw wereld. Heb jij een idee voor een project en kunnen wij je helpen? Neem gerust contact met ons op!