Iedereen evenveel ongelijk. Dit is de pakkende titel van het gedicht dat stadsdichter Doeko L. in opdracht van de gemeente Den Bosch schreef voor de Bossche Spoorzone. Kort voor de jaarwisseling werd het gedicht onthuld door Wethouder voor Cultuur Mike van der Geld. Het gedicht is geplaatst op het voor Bosschenaren bekende gebouw met de sheddaken in het Paleiskwartier.
Zinnig Zuiden
In samenwerking met Zinnig Zuiden kwam het gedicht die middag tot leven. Zinnig Zuiden is het podium voor spoken word in het zuiden van het land. Spoken word artiesten Joshua Snijders, Nannette Poortinga en Qube (Jasper van den Bovenkamp) gaven deze middag een eigen interpretatie van het gedicht. Want iedereen kan het gedicht op een andere manier interpreteren. De gemeente is benieuwd waar jij aan denkt als je het leest.
Langjarige ontwikkeling
De ontwikkeling van de Bossche Spoorzone is een langjarig stedenbouwkundig traject waarin de gemeente veel ruimte geeft aan beeldende en interactieve kunst, kunstwerken waarbij het publiek wordt uitgenodigd om te reageren. De eerste kunstenaar die werd gevraagd om mee te denken over de ontwikkelingen in de Spoorzone is Matthijs Bosman. Een paar jaar geleden schreef hij in opdracht van de gemeente ‘De Stad die binnen wil komen’, een artistieke leidraad voor de ontwikkeling van het gebied. Die werd in 2022 gevolgd door de oprichting van OpRui, het Instituut Openbaring Ruimte, een multidisciplinair platform dat zich sterk maakt voor interventies in het publieke domein door studenten en alumni. Bosman startte een pilot met tweedejaars studenten van het Koning Willem I College. In groepjes van 5 trokken in totaal honderd studenten de Spoorzone in voor veldwerk. De reacties van de bewoners waren erg positief. Het veldwerk resulteerde in door de studenten gemaakte affiches, waarvan de 5 beste in overleg met de gemeente enkele weken werden getoond op de digitale reclame borden in Den Bosch.
Foto: De studenten hoorden veel klachten over hardrijders. Ze vroegen er met hun affiche aandacht voor door een nieuw spoor te bedenken: óver de Spoorzone. Fotograaf: Matthijs Bosman.
Rol Kunstloc Brabant en nieuwe kunstopdracht
De gemeente Den Bosch heeft in 2021 aan Kunstloc Brabant gevraagd om het voorzitterschap van de zogenaamde Regiegroep op zich te nemen. Deze groep van adviseurs en beleidsambtenaren initieert, ontwikkelt en begeleidt kunstopdrachten in de openbare ruimte van de Spoorzone. Onze adviseur Liesbeth Jans vervult de rol van voorzitter.
Het streven is om dit jaar een nieuwe kunstopdracht te realiseren. Deze keer op de Onderwijsboulevard. Birthe Leemeijer heeft hiervoor het ontwerp Through the looking Glass (and what we will find there) ontwikkeld. Momenteel wordt gewerkt aan de uitvoering van dit ontwerp. Leemeijer wil hiermee de kennis over de werking van ecosystemen bevorderen. Ze wil een vakoverschrijdend project opzetten met de studenten aan de Onderwijsboulevard waarmee drie verschillende ecosystemen worden ontwikkeld die hun habitat krijgen onder de grond. Vanaf ronde banken met een groot glazen venster in het midden kan de verborgen levende wereld worden bestudeerd. Naast de nu lopende opdrachten zijn er echter nog veel meer kansen en aanleidingen om de publieke ruimte van de Spoorzone te verrijken met kunst. Daar wordt hard aan gewerkt.
Meer weten over dit project?
Neem contact met mij op.