Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In het kader van de iktoon-campagne in juni sprak Mestmag.nl met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst. Want waar houdt een coördinator zich dagelijks mee bezig? En hoe zorgt een coördinator er met uitwisseling, innovatie en organisatie voor dat amateurkunst bloeit? Daarnaast vertellen twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Stichting TooN!

Mark Tittulaer is de drijvende kracht achter Stichting TooN!. Hij is sinds de start van TooN! in 2016 werkzaam voor de stichting die een basisvoorziening is voor de gemeente Gilze en Rijen op het gebied van kunsteducatie, amateurkunst en cultuurparticipatie. Aangezien Mark tevens de enige medewerker is, heeft hij een uitgebreid takenpakket. “Als coördinator onderhoud ik contacten met het verenigingsleven en help ik hen als ze vragen hebben of ergens tegen aanlopen met een cultureel project. Daarnaast organiseer en coördineer ik de lokale activiteiten rond Kunstweek en de iktoon-campagne: de maand van de amateurkunst. Ook onderhoud ik alle marketing en communicatie, zoals de website . Sinds kort ben ik ook relatiebeheerder in Gilze en Rijen voor Het Jeugdcultuurfonds Brabant. Deze stichting wil dat ook kinderen uit gezinnen waar weinig geld is lessen op kunst en cultuurgebied kunnen volgen. Daarvoor probeer professionals die met kinderen werken aan me te binden. Ik zoek steeds naar nieuwe mogelijkheden door er af en toe op uit te gaan en een kijkje te nemen in andermans keuken.”Mark: “Ook houd ik in de gaten of het aanbod aan kunstzinnige lessen op peil blijft en voldoet aan de vraag van de markt. Ik onderzoek, jaag aan, verbind, initieer, organiseer, informeer en adviseer. Zodra ik 'witte vlekken’ in het aanbod kunsteducatie signaleer of verneem dat activiteiten dreigen te verdwijnen, kom ik in actie. Ik kijk dan met lokale aanbieders wie dat gedeelte wil en kan oppakken. Mocht dat niet haalbaar zijn, dan kijk ik buiten de gemeentegrenzen voor een aanbieder of TooN! initieert het zelf en huurt een docent in. Zo ontdekte ik dat kinderen heel graag willen leren programmeren: het zelf maken van games, apps of websites. Ik heb daarvoor samenwerking gezocht met Bibliotheek Theek 5. We zijn toen gestart met CoderDojo: een plek waar kinderen met hulp van vrijwilligers gratis leren programmeren. Dat is wereldwijd al een succes en nu ook in Rijen.”

CoderDojo in Rijen | Theek 5

Samenwerken

Ook het onderhouden en uitbreiden van een netwerk speelt binnen de organisatie een belangrijke rol. “Vaak heb ik meerdere overleggen per week met werkgroepen of samenwerkingspartners over culturele projecten en activiteiten. Af en toe bezoek ik een bijeenkomst van bijvoorbeeld DOKc, LKCA, Kunstbalie of Community Art Brabant. Ook nodig ik graag anderen uit om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.” Verder heeft Mark contact met allerlei verenigingen: van harmonieverenigingen tot theaterscholen, ook om het aanbod van de verschillende kunstdisciplines te bewaken. “Vorig jaar besloot een vereniging in Gilze te stoppen met hun dans- en musicalactiviteiten. Toen heb ik contact gezocht met een lokale dansschool. De eigenaresse zag mogelijkheden om musicallessen te verzorgen en samen zijn we op zoek gegaan naar een docent. Zo hebben we samen die kunstdiscipline weten te behouden.”[blockquote text="“We zijn toen gestart met CoderDojo: een plek waar kinderen met hulp van vrijwilligers gratis leren programmeren. Dat is wereldwijd al een succes en nu ook in Rijen.” – Mark Tittulaer " show_quote_icon="yes"]Ondanks dat Mark acteert in een netwerk van en voor culturele instellingen, organisaties en ondernemers in Zuid-Nederland, blijft samenwerken lastig. “Elke gemeente voert een ander subsidiebeleid uit. Zo komt de ene gemeente wel tegemoet in de kosten van bijvoorbeeld muziekles en onze gemeente weer niet. Daarentegen gaat samenwerken op projectniveau een stuk makkelijker”, legt Mark uit. Maar welke stappen onderneemt hij om ervoor te zorgen dat het toch lukt? “Ik probeer om andere partijen, vaak de amateurverenigingen als een dans- of theaterschool, het grotere belang in te laten zien door met een concreet plan te komen. Veel verenigingen kampen met ledenverlies en afnemende betrokkenheid van leden. Dus dan organiseer je zoiets om er hopelijk nieuwe leden mee te werven. Eerst denken de amateurverenigingen dat het teveel werk is, maar als ik ze ervan kan overtuigen dat we door samenwerking de taken kunnen verdelen en een groter publiek kunnen bereiken, dan lukt het vaak wel.” Mark vervolgt: “Doordat ik samenwerk met andere partijen, kan ik gebruik maken van hun community en boor ik een nieuw publiek aan waardoor een activiteit beter zichtbaar wordt. Daar schort het binnen de gemeente nog weleens aan. Dat is ook de reden waarom ik voor de iktoon-campagne een krant maak, waarin alle activiteiten rondom amateurkunst staan vermeld.“

Gilze Rijen Toont

Sky High in Harmony

Sky High in Harmony is één van de projecten die uit de samenwerkingen is voortgekomen. Hierbij krijgen jeugdmuzikanten die op B-niveau spelen de kans om op te treden tijdens het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op 24 november a.s.. Voor het project werkt Mark samen met vijf muziekverenigingen uit de ABG-Gemeente (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen). Het kunstencentrum KunstPodium uit Dongen verzorgt de projectdirigent. “Het project is ontstaan doordat muziekverenigingen moeite hebben met het werven van nieuwe jonge muzikanten, onder andere door het imago van de harmonie. Deelnemers die nog geen lid zijn van een vereniging, repeteren de komende maanden bij één van de vijf muziekverenigingen die meedoen om hopelijk lid te worden bij één van de orkesten. Daarnaast is het belangrijk dat bestaande jeugdleden een uitdaging blijven hebben en zich verder kunnen ontwikkelen. Door jongeren deze kans te bieden en door amateurkunstenaars te koppelen aan professionals, hopen we om die doelen te bereiken.”

Fusie

Binnenkort staat er ook een fusie op de planning. “Toen ik startte waren er drie aparte initiatieven in de gemeente om ervoor te zorgen dat kinderen actief bezig zijn met kunst en cultuur. De inwoners, scholen en verenigingen begrepen niet hoe het precies zat. Daarnaast zag ik dat andere gemeenten het vaak ook bij één organisatie onderbrengen, waardoor ik aanzet gaf om de krachten te bundelen” legt Mark uit. Van onderlinge spanning is geen sprake. “Ik vind het vooral een mooi vooruitzicht. Er is maar een kleine groep mensen bij betrokken, waarmee ik al een tijdje dezelfde kantoorruimte deel. Al is het ook geen heilige graal. We hopen hiermee duidelijkheid te scheppen voor iedereen in Gilze en Rijen, maar daarmee neemt de interesse en participatie in kunst en cultuur niet vanzelf toe. Om de interesse en participatie te laten toenemen, ontwikkelen we laagdrempelige activiteiten en projecten. Hierbij proberen we kunstdisciplines te combineren en verbinding te zoeken met andere sectoren, zoals onderwijs, zorg en het bedrijfsleven. Zo creëer je nieuw aanbod en bereik je nieuwe doelgroepen en dus meer deelnemers.”

TooN! gaat per 1 januari 2019 samen met Cultuurplaats verder als één organisatie voor kunst, cultuur en educatie onder de naam Cultuurplaats. Mark: “Allemaal om kinderen en volwassenen met plezier hun kunstzinnige passie te laten beoefenen.”

Pop-up theater Ratatouille

Amateurkunstbeoefenaars

Musicalspeelster Marielle Gosens (46) is één van die amateurkunstbeoefenaars uit Gilze en Rijen. Doordat ze in haar jeugd balletles kreeg en in koren zong, ontwikkelde ze een passie voor musicals. “Ik vind het heerlijk om even uit de dagelijkse sleur van mijn baan als administratief medewerker los te komen en een heel ander type neer te zetten of om gewoon lekker te dansen en te zingen. In 2007 heb ik meegedaan aan de musical Stijlloos in Gilze. Daarna speelde ik in onder andere Annie, Chicago, Grease en Belle en ’t Beest. In Annie speelde ik samen met mijn dochter, het was ontzettend bijzonder om met haar op het podium te staan!”Marielle is al jaren actief bij verschillende theaterscholen. Eerst zat ze bij TheaterRijk in Rijen en momenteel is ze lid van Spot! Theater Goirle en Theaterschool Babzz in Rijen. “Ik heb geleerd om de spanning van: ‘Wat vinden ze ervan?’ en ‘Doe ik het goed?’ los te laten. Nu heb ik meer zelfvertrouwen, zet ik een knop om en ga ik er helemaal voor.” Wat zijn haar toekomstplannen? “Vorig jaar kwam mijn droom al uit: optreden in Cultureel Centrum Jan van Besouw. Van de gezellige sfeer in de groep en de lessen en uitvoeringen krijg ik altijd veel energie. Ik ben tevreden met hoe het gaat. Hopelijk kan ik mijn hobby nog heel lang blijven uitoefenen. Voor diegenen die ook in een musical willen spelen, raad ik aan om een vereniging te zoeken die bij je past.”

Marielle Gosens als Miss Hannigan in 'Annie'

Ander talent

Er zijn in Brabant meer grote amateurkunstverenigingen. Zo kan jong en oud terecht bij het CKE, het huis voor amateurkunst en cultuureducatie in Eindhoven, voor een gevarieerd aanbod van lessen, cursussen, open podia, expertmeetings en huurruimtes. Hiermee wil CKE de creativiteit en verbeeldingskracht zoveel mogelijk aanwakkeren en voor ontmoetingen zorgen.

Kai Bodewitz (17) kreeg zes jaar lang muziek- en zangles bij het CKE. “Ik was op zoek naar een muziekschool waarbij ik me kon oriënteren op muziek en instrumenten. Na drie lessen begon ik met zangles. Dat was geweldig. Ik genoot ontzettend van een docent die er voor iedereen in mijn groep was en de samenzang klonk altijd fantastisch. Ook leerde ik om noten te lezen en mijn stem te trainen. Hierdoor begon ik zelf liedjes te schrijven, die ik nu gebruik in mijn voorstelling ‘Doe FF Gewoon’, die ik in de afgelopen twee jaar heb geschreven samen met regisseurs Oscar de Boer en Renee Frankhuizen. De voorstelling is een mix van cabaret en muziek. De rode draad van het verhaal is liefde. Ik wil aan mensen meegeven dat de dingen die wij normaal vinden af en toe helemaal niet normaal zijn. Dat je je dromen moet waarmaken en je moet doen waar je je goed bij voelt.”Het jonge talent vindt een plek waar amateurkunst tot bloei kan komen zeer belangrijk. “Een stichting zoals het CKE kan iedere muzikant of theatermaker gebruiken. Je staat op prachtige podia en kan hierdoor mooie samenwerkingen opbouwen. Zij gaven me het extra steuntje in de rug dat ik nodig had om door te groeien. Zo leerde ik steeds meer.” Kai gaat in de toekomst graag verder als cabaretier. “Ik droom ervan om in Carré op te treden. Als je daar staat dan ben je binnen. Ik wil doorgroeien in het vak, in uitverkochte zalen staan en mensen verwonderen met iets dat ze nog nooit hebben gezien. Zodat mensen mij later onthouden als een cabaretier die ze heeft laten lachen en huilen met mooie verhalen en liedjes. Maar voor nu wil ik er vooral één en al van genieten.”

Kai Bodewitz in 'Doe ff gewoon'

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Vanaf vrijdag 1 juni 2018 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels. In de festivalagenda kun je zien wat er bij jou in de buurt te zien is.

amateurkunst

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst