De komende 10 jaar ontwikkelt de gemeente ’s-Hertogenbosch de Spoorzone tot een plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, waar de stad zich verder kan ontwikkelen en waar nieuwe, hedendaagse kanten van de stad zichtbaar worden. Samen met de onderwijsinstellingen, de bedrijven en de bewoners in de Spoorzone wordt een broedplaats voor creatieve en innovatieve ideeën ontwikkelt. Om kunst een onlosmakelijk onderdeel te maken van alle plannen is een Regiegroep opgericht. Deze adviseert gevraagd en ongevraagd over interactieve kunst in het gebied. Liesbeth Jans, adviseur Kunstloc Brabant, maakt deel uit van deze Regiegroep.
De groep bestaat verder uit: Miesjel van Gerwen (bewoner, kunstenaar en directeur van Bosch Parade), Ine Gevers (voorzitter en oprichter van Future of Work Foundation), Bertus Rosier (coördinator CMD, Avans), William Jans (ontwerper openbare ruimte bij de gemeente) en Janne van Wijnen (afdeling cultuur van de gemeente).
Eerste kunstopdrachten
Als eerste opdracht kreeg Matthijs Bosman de vraag voorgelegd om een artistieke leidraad voor de Spoorzone te ontwikkelen. Hij schreef een inspirerende visie met als titel ‘De stad die binnen wil komen’. Daarnaast ontwikkelde Matthijs Bosman het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui), een multidisciplinair platform dat zich sterk maakt voor interventies in het publieke domein. Verder schreef de Bossche stadsdichter Doeko L. op uitnodiging van de gemeente het gedicht ‘Iedereen evenveel ongelijk’. Dit gedicht wordt binnenkort in het Paleiskwartier geplaatst. Voor een interactief kunstwerk op de Onderwijsboulevard verleende de gemeente een schetsopdracht aan beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. Zij ontwierp 'Through the looking glass (and what we will find there)’, een concept dat de komende maanden verder uitgewerkt wordt. Zij wil drie ecosystemen onder de grond creëren die zichtbaar worden vanaf banken. Zo ontstaat zicht op een verborgen wereld in de Spoorzone.
Nu al te zien in de Spoorzone
In de Bossche Spoorzone zijn de laatste jaren al meerdere kunstwerken gerealiseerd die je kunt bekijken. Op verschillende plekken zijn muurschilderingen te zien die zijn gemaakt door studenten van de kunstacademie en Kings of Colors. Matthijs Bosman maakte op de Tramkade een tramhalte waarin je in alle rust over het water kunt uitkijken en je kunt afvragen waar je naar toe gaat. En Christine Jetten ontwierp voor Boschveld keramische vogelhuisjes. Ellen Spanjaard maakte een stalen wandobject voor de fietsenstalling aan de westzijde van het station.
Op de hoogte blijven
Als je de ontwikkelingen in de Bossche Spoorzone wilt volgen, dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van gemeente 's-Hertogenbosch. Daarin worden ook regelmatig de kunstprojecten besproken die de komende jaren worden ontwikkeld.
Wil je meer weten over de inzet van kunst bij gebiedsontwikkeling?
Neem contact met mij op.