Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

In deze roerige tijden komt er steeds meer aandacht voor de jongeren in onze samenleving. De coronapandemie heeft de verschillen in kansen om een eigen leven op te bouwen alleen maar benadrukt. Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Kijk maar naar de lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg die sterk onder druk staat, de woningmarkt.  

Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor ieder mens een gegeven en dat zou het wel moeten zijn. Deze maanden laten we vier jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. In dit vierde portret Boris de Leijer. 

Geschreven door: Simone Vos

Ixeg Waxie

“Ik weet dat schrijven belangrijk voor mij is, het geeft mij een andere kijk op de wereld. Het is mijn medium”, vertelt Boris de Leijer (24). “Ik zat een lange tijd thuis nadat ik verschillende opleidingen heb geprobeerd. Door Ixeg Waxie (tweemaandelijkse muurkrant in Tilburg) ontdekte ik dat schrijven bij mij past. Ik krijg de vrijheid om te maken wat ik wil, of het nou een persoonlijk verhaal is of een absurdistisch fictief stuk.” 

 

Boris de Leijer, fotograaf: Marcel de Buck

“Voor mij is Ixeg Waxie de ‘Third space’, zoals ze dat in Sociologie noemen. Het is een plek om stoom af te blazen, om te ouwehoeren met andere jongeren en het is laagdrempelig. Een kroeg zonder alcohol. Eens in de twee weken vergaderen we. Eerst om het thema voor het volgende nummer te bepalen en daarna om te bespreken wat iedereen heeft gemaakt. Een illustrator maakt werk bij mijn tekst. Dat overleggen we en ik geef suggesties, maar het is ook goed om te zien hoe iemand anders mijn werk interpreteert. We zijn nu zo’n vier jaar bezig en het heeft mij laten inzien dat schrijven echt is wat ik wil”, vertelt Boris.

"Het is lastig om rebels te zijn, als je heel vrijdenkende ouders hebt." Boris de Leijer

Boris: “Mijn vader is één van de initiatiefnemers van Ixeg Waxie, zo kwam ik ermee in aanraking. Kijk, mijn ouders zijn allebei heel creatief. Het is lastig om rebels te zijn, als je heel vrijdenkende ouders hebt. Ik had eerst weerstand tegen dat creatieve. Maar doordat ik school heel lastig vond en het nauwelijks volhield bij de mbo’s die ik deed, kwam ik uiteindelijk thuis te zitten. Ik voelde me nooit helemaal op m’n plek. Ik ben gediagnostiseerd met Asperger (vorm van autisme) en ging naar speciaal onderwijs. Daarna probeerde ik web development, administratie en journalistiek, maar het paste allemaal niet. Ik zat drie jaar thuis en daar gebeurde vrij weinig. Tot Ixeg Waxie kwam en ik merkte dat schrijven mij wél paste.” 

16852

Inmiddels zit Boris in het derde jaar van de opleiding Creative Writing aan ArtEZ in Arnhem. Ook schreef hij een graphic novel met zijn vader; over hun reis naar Texas en hoe hij dat heeft beleefd. “In de periode waarin ik thuiszat, besloten mijn vader en ik op reis te gaan. Eerst naar Verdun om het westelijk front uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Dat wilde mijn opa graag, dat deden we voor hem. Daarna naar de Verenigde Staten, naar Texas. Geen standaard plek om heen te gaan, maar juist daarom. Ik merkte toen al dat ik me daar meer geaccepteerd voelde dan hier. Ik pas niet in een hokje, dat zorgt vooral bij de gemeente voor veel gesprekken en gedoe. Ook dat heb ik in ons boek verwerkt, maar daar gaat het niet alleen over, hè. Het is wél deel van mijn reis geweest. Dat is het mooie van een boek; het is mijn verhaal, maar iedereen leest erin wat hij wil lezen.” 

Ixeg Waxie

Ixeg Waxie is een project waarin jongvolwassenen die op een of andere manier niet helemaal de aansluiting vinden in de maatschappij, samen komen in een redactie. Ze brengen met kunstenaars en professionele begeleiding vier keer per jaar een magazine uit. Contourdetwern en Wobby.club initieerden het project. Het boek van De Leijer & De Leijer is verschenen bij Uitgeverij De Harmonie. 

 

Ixeg Waxie

Cultuur voor alle Brabantse jeugd

Deze portretten zijn gemaakt door Kunstloc Brabant. Beekijk ook de portretten van Ira Louwe en Job Stokkermans

Aanvraag magazine vier portretten 

Kunstloc Brabant heeft ook een kennisdossier over dit onderwerp gemaakt. 

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug