In deze roerige tijden komt er steeds meer aandacht voor de jongeren in onze samenleving. De coronapandemie heeft de verschillen in kansen om een eigen leven op te bouwen alleen maar benadrukt. Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Kijk maar naar de lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg die sterk onder druk staat, de woningmarkt.
Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor ieder mens een gegeven en dat zou het wel moeten zijn. De komende maanden laten we vier jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. Ira bijt het spits af.
Geschreven door: Simone Vos
Noodzaak
“Kunst brengt mij dichtbij mezelf en geeft mij rust. Ik verwerk alles wat ik meemaak in mijn schetsboeken en op het canvas. Het is noodzakelijk om dat één keer per week te doen. Dan voel ik me rustiger en vaak kijk ik terug wat ik heb gemaakt. Het geeft me energie en kracht”, vertel Ira Louwe (19), ze zet kunstprojecten op in West-Brabant en is vormgever.
“Of het nou collages maken, gedichten schrijven, schilderen of tekenen is; het helpt mij om iets te maken, dan zit het niet meer in mijn hoofd. Ik vind het fijn om op mezelf te reflecteren en dat kan door middel van kunst heel goed”, vertelt Ira. Ze werkt veelal in notitieboeken die ze gebruikt als dagboek of ze maakt werk op grotere doeken. Ze is afgestudeerd als mediavormgever en ontdekte tijdens haar stage bij CC Educatie van Anneke Wijn dat ze veel energie krijgt van kunstprojecten met kinderen en ouderen.
“Door mijn stage bij Anneke ben ik erachter gekomen dat ik echt met mensen wil werken. Ik wil contact maken, niet alleen maar achter de computer zitten. Anneke doet kunstprojecten met verschillende doelgroepen, waaronder kinderen en ouderen. Je krijgt zoveel energie terug van mensen en je geeft ze de tijd om iets te maken. Ik heb geleerd dat je mensen echt verder kunt helpen met kunst en dat iedereen z’n eigen verhaal heeft.”
Sinds dit jaar heeft Ira haar eigen bedrijf ‘Irart’, waarmee ze kunstprojecten opstart in West-Brabant. “Ik ben heel blij dat Anneke mij heeft begeleid, ze is echt mijn mentor. Het is zo fijn als iemand tegen je zegt: ‘Je kunt dit’, je het vertrouwen geeft. Dat heeft mij erg geholpen. Ik ben bezig met projecten voor Oekraïense kinderen en volwassenen, dat is geen knutselclub, maar we zetten kunst als middel in.”
Ira & schetsboeken, fotograaf: Marcel de Buck
“Veel jongeren verliezen zich in verslavingen en de druk van social media, merk ik. Ik ben heel dankbaar dat ik mijn eigen manier heb gevonden om met emoties om te gaan. Voor mij is de natuur de grootste inspiratiebron, daar vind ik rust. Ik ben een ontdekker, wil de lijnen en organische vormen vastleggen. Ik merk de positieve effecten van kunst goed bij mezelf, maar ook bij de mensen die ik in mijn kunstprojecten tegenkom. Ik denk dat veel jongeren ‘cultuur’ als een moetje zien, maar het kan een soort therapie zijn. Je eigen gedachtegang ordenen, je gevoelens op papier. Mijn doel is om een hele boekenkast vol plakboeken te hebben. Dan kan ik als ik oma ben, teruglezen wat ik allemaal deed en voelde. Die reflectie vind ik belangrijk.”
Al vanaf de basisschool is Ira bezig met creativiteit. “Ik had altijd mijn plakboek mee en daar knipte ik van alles voor uit en plakte dat in. Ik merkte dat ik een buitenbeentje was op school. Ik voelde me meer volwassen en vond niet echt aansluiting bij mijn leeftijdsgenoten. Ik was veel meer bezig met hoe ik me voelde, daardoor keerde ik meer naar binnen en schreef ik op hoe ik me voelde. Ik ben een creatieveling en doorpakker, had een doel voor ogen: naar het Grafisch Lyceum. Gelukkig heb ik een hecht vriendinnengroepje ‘De Drie Musketiers’, die meiden begrijpen mij”, zegt Ira.
Inspiratiedag Cultuur voor alle Brabantse Jeugd
Deze portretten zijn gemaakt door Kunstloc Brabant in het kader van de Inspiratiedag Cultuur voor alle Brabantse Jeugd.