- Kennis & inspiratie
- Jongeren aan het woord: "Wanneer ik theater maak, voel ik me vrolijker en positiever."
In deze roerige tijden komt er steeds meer aandacht voor de jongeren in onze samenleving. De coronapandemie heeft de verschillen in kansen om een eigen leven op te bouwen alleen maar benadrukt. Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij en de zorgen om hun mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn groot. Kijk maar naar de lange wachtlijsten in de GGZ, de Jeugdzorg die sterk onder druk staat, de woningmarkt.
Toegang tot en deelname aan kunst en cultuur is niet voor ieder mens een gegeven en dat zou het wel moeten zijn. De komende maanden laten we vier jongeren aan het woord. Zij vertellen wat kunst en cultuur voor hen betekent. In dit tweede portret Job Stokkermans.
Geschreven door: Simone Vos
Passie
“Wanneer ik theater maak, voel ik me vrolijker en positiever. Van tevoren kijk ik uit naar een stuk en na het spelen van de voorstelling, geniet ik echt na. En, de groep waarin ik speel is heel fijn. Dat zijn mijn vrienden geworden”, vertelt Job Stokkermans (15). Hij speelt bij de productiegroep van Trots54 in Uden en heeft zijn passie daar helemaal gevonden.
“Als ik een rotdag heb gehad en naar een repetitie ga, voel ik me daarna altijd beter. Trots54 heeft mij echt een boost gegeven in het leven. Niet alleen het theater maken, maar ook de groep zelf is zo waardevol voor mij. Ik kan altijd iemand bellen als er iets is”, vertelt hij.
De theaterwereld is voor Job al van jongs af aan bekend terrein. Zijn ouders komen beide uit het theater, net als zijn opa’s. “Theater maken is voor mij net zoiets als leren lopen, dat zat er al vroeg in. Mijn ouders zijn meer op muziek gericht, dus ik zing ook. Doordat ik al vanaf mijn zesde speel, ken ik veel mensen in de theaterscene. Vroeger was het een hobby, maar nu is theater een manier om mijn hoofd te leeg te maken. Om mij heen zie ik veel jongeren die niet gelukkig zijn, ik ben zo blij dat ik een uitlaatklep heb.”
Job, fotograaf: Marcel de Buck
Trots54
“Voor sommige mensen is sporten die uitlaatklep en dat heb ik ook geprobeerd hoor. Voetbal en rugby, maar ik ben heel gevoelig en dat zijn best harde werelden. Wat stoerder en ik ben meer een softie. Veel theatermensen zijn wat gevoeliger, bij voetbal en rugby is er wat minder begrip daarvoor”, vertelt hij. “Als ik tegen mensen die wat verder weg van me staan, vertel dat ik theater maakt, zeggen sommigen dat ik homo ben. Daar word je wel onzeker van. Ik heb een vriendin en vind het vervelend dat als je als jongen een gevoelige kant hebt, meteen homo bent. Acteren is best kwetsbaar en je doet weleens gek. Bij meisjes is dat normaal, maar voor jongens is dat anders. Gelukkig heb ik veel vrienden in de theaterwereld, daarbij voel ik me geaccepteerd.”
Ruim een jaar geleden deed Job auditie voor Trots54, precies in de tijd dat hij door corona niet veel motivatie had om iets te doen. “Net als de jongeren om mij heen, niemand had ergens zin in. Maar ik ben toch auditie gaan doen, nadat ik met m’n moeder erover heb gepraat. Nu voel ik me echt happy. Bij Trots54 mogen de spelers het script meeschrijven, dat is zo cool. Bij andere groepen wordt het vaak voorgekauwd, maar hier zet leider Jesse een opzet neer en mogen wij onze eigen karakters uitwerken. Daar leer ik veel van en ben ik door gegroeid.”
“Met Trots54 spelen we op middelbare scholen. Het doel is vooral bewustwording creëren over thema’s waar jongeren mee worstelen, zoals ‘verslaving’ of ‘geaardheid’. Meestal hebben jongeren totaal geen zin om naar de voorstelling te komen, dat voelt als een moetje. Vaak zijn ze na afloop super enthousiast en komen ze naar voren om vragen te stellen. Via de optredens komen er ook nieuwe spelers bij. Als er maar iets in je lichaam zegt: ik wil theater maken, doe het dan. Het brengt zoveel goeds.”
Cultuur voor alle Brabantse jeugd
Deze portretten zijn gemaakt door Kunstloc Brabant in het kader van de Inspiratiedag Cultuur voor alle Brabantse Jeugd.
Eerder stond in MEST al het portret van Ira Louwe.