Wie denkt dat kunst en cultuur in Breda dood is, heeft het mis. Althans, als het aan Liek van Egmond ligt. Liek zet zich al jaren in voor de cultuur in Breda. Dat doet ze onder andere met haar literair platform v.v. EIGENBELANG en als hoofdprogrammeur van Pier15. Ze zet haar eigen stempel op het culturele en literaire klimaat en betrekt jongeren daarbij. “Als we na afloop van een evenement horen hoe fijn mensen het vinden om samen te komen, geeft dat een heel speciaal gevoel.”
Dit verhaal verscheen eerder op Bredase Smaakmakers.
Van vormgeving naar zingeving
Voor Liek was het vrij snel duidelijk dat ze iets in de culturele sector wilde doen. Ze was altijd al bezig met het schrijven van korte verhalen en tekenen. Na haar studie aan de St. Joost zocht ze haar weg in het culturele landschap in Breda. “Voor mij geeft kunst en cultuur een bepaalde zingeving. Na mijn opleiding in grafische vormgeving ging ik langs bij enkele ateliers en begon ik huisstijlen te maken. Ik merkte dat ik meer wilde doen dan alleen vormgeving. Ik wilde mensen op één of andere manier verbinden. Ik besloot om een eigen atelier te starten en op die manier te ontdekken hoe ik mensen kon verbinden en helpen.”
Van bardiensten naar programmering
In haar zoektocht begon Liek verschillende Bredase partijen te helpen. Ze startte bij Electron, waar ze naast de bardiensten meehielp bij de organisatie van een aantal culturele evenementen. Vanaf daar is het balletje gaan rollen. Ze werd niet alleen actiever in het organiseren van evenementen, ook richtte ze samen met Joep Span en Jesse Vos hét literaire platform van Breda op: v.v. EIGENBELANG. “Ik begon verschillende dingen in Breda te doen en het klikte vanzelf. Ik merkte dat ik steeds een actievere rol aannam en steeds meer dingen op mijn pad kwamen. In het verleden heb ik een tijdje workshops gegeven bij Tiuri Breda, een theaterwerkplaats voor verstandelijk beperkten en was ik actief bij De Vakbond, een groep die zich inzet voor de bloei van cultuur in Breda. Maar op dit moment ben ik vooral bezig met de programmering van Pier15 en natuurlijk v.v. EIGENBELANG.”
Fotografie: Bureau Duizenddingen i.o.v. Breda Marketing
Belang van v.v. EIGENBELANG
Nu timmert Liek hard aan de weg om Breda literair en cultureel op de kaart te zetten. Ze wil iedereen laten weten dat poëzie niet stoffig hoeft te zijn en dat er van alles mogelijk is in Breda. In haar missie betrekt ze ook een belangrijke doelgroep, namelijk de jongeren van Breda. Liek vertelt: “We bieden met v.v EIGENBELANG een podium voor iedereen met bijvoorbeeld onze open mic events en De Schrijverkantine. Hier kun je, naast het delen van je werk, ook vooral je ei kwijt. Naderhand beseften we pas wat voor impact dat écht heeft op mensen. Met name jongeren kunnen zich soms heel eenzaam voelen. Als we dan na afloop van een evenement horen hoe fijn mensen het vinden om samen te komen, geeft dat een heel speciaal gevoel. Dat brengt ook een soort verantwoordelijkheid met zich mee.”
De evenementen van v.v. EIGENBELANG zoals De Schrijverskantine zijn volgens Liek veranderd in een soort talentenontwikkeling. “We zijn literair makelaar geworden. Vaak kunnen we jonge schrijvers en makers koppelen aan een opdrachtgever. Het is leuk om dan te zien hoe iemand zich ontwikkelt en groeit. Het is ook helemaal oké om op je bek te gaan. Ook dan zijn we er voor je”, vertelt Liek lachend.
Er liggen genoeg kansen
Dat Liek het culturele klimaat van Breda kent, is een understatement. “Ik heb misschien een beetje tunnelvisie want ik zit er middenin, maar cultuur in Breda gaat écht een positieve kant op. Ik hoor vaak om me heen dat er niets kan, dat er geen geld en ruimte is. Maar in mijn ogen kan er juist zó veel in Breda. Ga het vooral gewoon doen! Die energie brengt je juist naar waar je wilt zijn. Ga in gesprek met mensen, zoek samenwerkingen op en maak het samen waar.”
Bredase Smaakmakers
Dit verhaal verscheen eerder op Bredase Smaakmakers. Een platform met verhalen van unieke Bredanaars. Inwoners van Breda die geheel op eigen manier deze Brabantse stad een stukje mooier te maken.