De binnenplaats van Kazerne ligt open. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. In het restaurant merk je daar niets van. Restaurant? Het is veel meer dan dat. In de sfeervolle ruimte domineren donkere kleuren waardoor de grote glazen vitrines direct de aandacht trekken. Ze laten kunstwerken met led lichtjes zien. Ik schuif aan bij Annemoon Geurts, founder & creative director van Kazerne. We gaan in gesprek over de plek die Kazerne inneemt in designstad Eindhoven.
- Geschreven door Paulien Noordzij
Design missionaris
Het idee voor Kazerne is geboren op Dutch Design Week 2006. Vanuit het ontwerpbureau van Annemoon namen ze deel in de vorm van een Eat-Drink-Design pop-up. De huidige vorm van Kazerne getuigt nog steeds van dat enorm succesvolle initiatief. ‘Als design missionaris wil ik de vele betekenissen van design onder de aandacht brengen. En bovendien ook keihard vieren wat Eindhoven als designstad betekent voor design over de hele wereld. Er is een duidelijke impact van vele in Eindhoven opgeleide, internationaal werkende designers. Daar mogen we trots op zijn!’ Zo kwam het dat er een pand gezocht werd en partners die het financieel mogelijk maakten. De deuren van Kazerne openden zich in 2014 dagelijks voor een divers publiek.
Gastvrije smeltkroes
‘Gastvrijheid is voor ons een belangrijke pijler. Iedereen is hier welkom. Dat laten we merken met een hoge kwaliteitsstandaard. Het eten, de wijnen en onze service. We zijn dienstbaar naar zowel gasten én designers. Mensen die voor het eten en drinken komen worden misschien toch geïnteresseerd voor een expositie. Ook bedrijven die een inspirerende ruimte zoeken voor een bespreking of particulieren die iets te vieren hebben, ervaren een laagdrempelige kennismaking met design. Anderzijds vindt de designer of designliefhebber een unieke setting waarbij hij van design kan genieten met een drankje in de hand.We willen ook echt een smeltkroes voor de design community zijn waar deze gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten of juist interessante crossovers kunnen ontstaan. Dit werkt goed met de drempelvrije overgang van expo naar restaurant. Gastvrij naar designers zijn we als podium en facilitator. We werken met ze samen bij de realisatie van fase II. We kiezen ontwerpers die we binnen de ruimtes van Kazerne, functionele ontwerpen en innovaties laten ontwikkelen.’
24-uurs beleving
Maar Kazerne wil meer zijn dan een design hotspot met eten en drinken in Eindhoven. Waarin onderscheiden ze zich? ‘Het grote verschil met de andere hotspots zoals het NRE terrein of Piet Hein Eek is het kader waarin we het design neerzetten. We laten in de museale presentaties altijd een visie op deze tijd zien, door de ogen van een ontwerper.’ Ergens in het najaar wordt Kazerne fase II geopend. De toevoeging van het hotel aan het concept maakt Kazerne Eindhoven compleet. Gasten kunnen blijven slapen in een design expositie. Er komen acht luxury rooms en suites in de voormalige militaire barakken, een extra high-end restaurant en een design shop.‘We bieden een 24-uurs beleving. Dat is anders dan een expositie in een museum of galerij. Design bekijken in een relaxte setting, terwijl je lekker zit te eten, een drankje doet of op bed ligt in je hotelkamer zorgt voor een andere perceptie. Voor de Eindhovense design scene zelf, onze partners, diverse designers en andere sleutelfiguren komt er een membersclub. De leden kunnen 24/7 terecht voor een drankje en een praatje in een ruimte met fijne zithoek voor het huiskamergevoel en een honesty-bar. Dus onbemand, mensen kunnen zelf hun drankje aanvinken op de lijst wat vervolgens op hun rekening komt.’Het moge duidelijk zijn dat Kazerne met dit vernieuwende concept een toevoeging is aan de gevestigde (Eindhovense) designscene.