Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

“Als een steentje dat je in het water gooit”, zo beschrijft modeontwerpster Irma Borgsteede haar concept van Fashion Made in Holland. Het begint met een kleine rimpeling in het wateroppervlak, maar al snel wordt de cirkel groter. Samen met galeriehoudster Meggy van Houtum gaf ze eind september een voorlichtingsbijeenkomst over Fashion Made in Holland. Geïnteresseerde modeontwerpers uit het hele land kwamen hiervoor naar de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch.

- Geschreven door Sabine Ticheloven

Het frustreert Irma enorm, vertelt ze. In de ruim twintig jaar die ze nu werkt als zelfstandig modeontwerpster, met kleine collecties die ze zelf in huis produceert, heeft ze tientallen stagiaires zien komen en gaan. De naaisters en coupeuses in opleiding die ze heeft begeleid, vinden vervolgens niet of nauwelijks werk in het vakgebied waarvoor ze zijn opgeleid.

Waarom bestaat de ROC opleiding Mode/Maatkleding nog, als de studenten toch niet aan de bak komen? Irma Borgsteede

“Tegelijkertijd lopen veel (jonge) modeontwerpers aan tegen het feit dat ze hun collectie met kleinere oplages bijna nergens in Nederland kunnen laten maken. Bestaande naaiateliers produceren meestal alleen voorbeeldcollecties, de zogenoemde ‘monstercollecties’. Het buitenland is alleen financieel aantrekkelijk als het om hele grote aantallen gaat”, vertelt Irma.

Collectie Irma Borgsteede | Fotografie: Sjaak Ramakers

Lokale en kleinschalige productie

Irma wil met Fashion Made in Holland een brug slaan en de mode(accessoires)ontwerpers en productieateliers in Nederland met elkaar verbinden. Kleinschalige productie in eigen land mogelijk maken om zo enig tegenwicht te bieden aan de vele misstanden in de lagelonenlanden. Nederlandse modeontwerpers in de gelegenheid stellen om hun collecties lokaal te produceren. “Kwaliteit, duurzaamheid, werkgelegenheid en samenwerking staan hierbij centraal. Een verschuiving van Fast Fashion naar Slow Fashion.”

Organisch groeien

Lange tijd blijft Fashion Made in Holland (FMiH) louter een idee. Tot Irma enkele jaren geleden Meggy van Houtum ontmoet. Meggy, eigenaar van de Dutch Art & Design Salon in Den Bosch, een galerie voor beeldende kunst en modevormgeving, is meteen enthousiast over haar plannen. Samen werken ze het idee van Fashion Made in Holland verder uit tot een concreet concept. “Het is een organisch groeiproces, we staan nog aan het begin”, aldus Meggy. “Afgelopen jaren hebben we stad en land afgereisd om het FMiH concept in de modewereld en bij relevante onderwijsinstellingen onder de aandacht te brengen en advies in te winnen. Zo zaten we onlangs bij Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en medeoprichter van Nederland Kantelt. Hij ondersteunt het gedachtegoed, wil graag met ons meedenken over een nieuw consignatiemodel (eerlijke verdeling ontwerper, maker, verkoper) en benadrukt dat we het vooral samen met anderen moeten doen."

Vancouver Fashion Week

Dat lokale, kleinschalige productie ook echt mogelijk is ziet Irma in 2014 tijdens de Fashion Week in Vancouver. “In die stad gebeurt het al. Ik heb er diverse winkels bezocht die hun kledingcollecties in eigen huis produceren. Dat is hip daar. Uit Canadese cijfers blijkt tevens dat, wanneer consumenten slechts 1% van hun jaarlijkse kledinguitgaven besteden aan lokaal geproduceerde kleding, dit vele nieuwe banen oplevert.” Deze cijfers maken haar nieuwsgierig naar de Nederlandse situatie. Daarom heeft FMiH onlangs vier studenten bedrijfs- en consumentenwetenschappen van de Universiteit Wageningen opdracht gegeven om uit te zoeken wat de effecten zijn op de Nederlandse economie en het milieu, als er een start gemaakt wordt met het terugbrengen van de productie naar Nederland.

Met hun onderzoeksresultaten willen we naar de overheid stappen om een convenant te bewerkstelligen tussen de overheid en de desbetreffende onderwijsinstellingen, die immers nog een kwaliteitsslag moeten maken. Irma Borgsteede

Fashion Made in Holland waardelabel

Behalve dat het werkgelegenheid oplevert en eerlijke lonen voor de makers, is het ook goed voor het milieu. Door de korte lijnen wordt er op transport bespaart en is er minder verspilling. Voor de maatschappelijk- en milieubewuste consument is een herkenbaar beeldmerk belangrijk. Meggy: “We hebben daarom een speciaal waardelabel gemaakt met de tekst FMiH|fashion made in holland, inclusief een oranje tulpje op de i. Dit label stikken de deelnemende modeontwerpers en productieateliers in elk collectie item, naast het logo van de ontwerper zelf. Hoewel op een bescheiden plek, geeft het een toegevoegde waarde aan het product.”

Bewustzijn consument

De problematiek die FMiH aansnijdt is actueel. We kennen allemaal de verhalen over uitbuiting en milieuvervuiling in de lagelonenlanden en het kledingstuk dat verworden is tot wegwerpproduct. Toch komt er een tegenbeweging op gang van meer bewustere consumenten. Irma: “Als modeontwerper ben ik transparant naar mijn klanten en leg ik uit hoe het product en de prijs tot stand komt. Hoewel je door de korte lijnen veel schakels uit de lange productieketen verwijdert, blijft lokale productie duurder. Alhoewel duur natuurlijk een relatief begrip is. Ik maak mijn klanten ervan bewust dat het op de lange termijn niet veel uitmaakt. Ze kopen immers een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig product, waardoor het jarenlang gedragen kan worden.”

Irma droomt van verschillende FMiH warenhuizen verspreid over Nederland. Maar zover is het nog niet. De Dutch Art & Design Salon is vooralsnog het eerste en enige verkooppunt van het FMiH label. Studio RYN, onderdeel van het ROC in Arnhem, is enthousiast over het label en heeft zich al aangemeld als productieatelier voor FMiH.

Wil jij je ook graag aansluiten bij Fashion Made in Holland? Irma Borgsteede en Meggy van Houtum nodigen alle makers/ateliers en ontwerpers van mode en/of accessoires van harte uit om contact met hun op te nemen.

Sabine Ticheloven

Erfgoedspecialist en schrijver van levensverhalen en bedrijfshistorie

Makers

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Een groot publiek bereiken met een documentaire over dementie of een animatie over autisme? Hoe doe je dat? We duiken dieper in twee succesverhalen.

20 januari 2025
Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Kunstenaar in de digitale wereld

Adviseur Marlijn Gelsing in gesprek met Marieke Verbiesen. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

23 december 2024
Kunstenaar in de digitale wereld

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap