Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Het lijkt zo simpel… Eén klik in ruil voor verbeelding.

Toch kan die ene klik heel wat teweeg brengen. Kijk – of beter gezegd klik – zelf maar.

Wij van Kunstloc Brabant geloven in de ongekende kracht van verbeelding. En in de rol van kunst en cultuur als voedingsbodem voor nieuwsgierigheid, verbazing, innovatie en vernieuwing. Verbeelding verrijkt, verruimt en vergroot. Verbeelding zet mens en omgeving in beweging. Transities die overal in Brabant te vinden zijn. Niet alleen in het landschap maar ook op het gebied van duurzaamheid, energie, zorg, onderwijs en leefbaarheid.

Om deze transities samen te versnellen, kan de kunst- en cultuursector bij ons terecht voor expertise, een breed netwerk en toegang tot financiële middelen. Ook helpen we overheden, maatschappelijke organisaties, het onderwijs en het bedrijfsleven om kunst en cultuur in te zetten bij het realiseren van hun doelen.

Wij zien het als onze missie om de ongekende kracht van verbeelding op deze manier voelbaar te maken in het dagelijks leven. Om kunst en cultuur tastbaar en voor zoveel mogelijk Brabanders bereikbaar te maken. Met Klik hier voor verbeelding zetten we deze missie in de schijnwerpers. En laten we zien waar een fikse dosis verbeeldingskracht toe in staat is.

Wij dagen iedereen uit om te klikken. Vérder te klikken. Alleen zo laat je verbeelding toe in je leven en zet je je omgeving in beweging!

Loop je rond met een maatschappelijk vraagstuk?

En wil je samen met een kunstenaar op zoek naar een antwoord? Wij helpen je graag op weg!

Kunstloc Brabant is er voor je…

  • om je te adviseren hoe je een project het best op kunt zetten;
  • om samen met jou een kunstenaar of partner te zoeken en te benaderen;
  • als je in aanmerking wilt komen voor subsidies zoals de Impulsgelden of het Buurtcultuurfonds.


Maak gerust een afspraak

Met onze adviseurs, ze ontvangen je graag bij ons in de LocHal of ze komen bij je langs.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op de Brabantse agenda. Maar soms lijkt het wel alsof de hoeveelheid zwerfafval, verspilling en vervuiling alleen maar toeneemt. Of toch niet? Want wat als we op een andere manier kijken? Zwerfvuil wordt dan plots haute couture en een grijsgrauw stukje stad een fotostudio! Een spectaculair effect dankzij een sterk staaltje verbeelding dus.

Te zien en te doen

We organiseren – samen met partners – diverse activiteiten op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Hieronder een overzicht:

In Our Nature: Energietransitie | 9 oktober | In Our Nature Festival, Boxtel
Volg tijdens het festival In our Nature een workshop over de kansen voor het landschap, kunst, sociale cohesie en economische ontwikkeling bij de energietransitie.

Dutch Design Week | 19 t/m 27 oktober | Eindhoven
Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Een aantal van hen zijn in hun werk voornamelijk bezig met duurzaamheid, zoals BioArt Laboratories, Vij5 Showroom en Agri Meets Design.

Creativity World Forum | 21 t/m 23 oktober | Noord-Brabant
Hét internationale congres waarin verbeeldingskracht, creativiteit en innovatie centraal staan bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken vindt dit jaar plaats in Brabant. En wel op 21, 22 en 23 oktober. Er worden deze dagen zo’n 2000 (inter)nationale deelnemers worden verwacht.

Workshop: Unlimited power and plastic | 22 oktober | Electron, Breda
Het landschap verandert sneller dan ooit tevoren, met een sterke focus op efficiency en duurzaamheid. Aan de hand van design thinking gaan deelnemers onderzoeken hoe de kracht van verbeelding een ‘game-changer’ kan zijn in de manier waarop wij het landschap zien en er gebruik van maken.

Duurzaamheid op Mestmag.nl

Op Mestmag.nl – ons online platform voor cultuur in Brabant – zijn een aantal interessante artikelen verschenen rondom het thema duurzaamheid. We zetten ze graag voor je op een rij:

Leefbaarheid in de wijk

De Brabantse woonwijken. Toonbeeld van burgerlijkheid, orde en rust. Maar ook van conflicten, verveling en verloedering. Maar wat als we op een andere manier kijken? Een groepje hangjongeren wordt ineens onderdeel van een familieportret. En de straat vult zich plots met beweging en plezier. Een spectaculair effect dankzij een sterk staaltje verbeelding dus!

Hoe een theaterstuk een Bossche volkswijk in beweging brengt

De Brabantse woonwijken. Toonbeeld van burgerlijkheid en sociale cohesie. En helaas ook van conflicten, verveling en verloedering. Maar wat als we op een andere manier kijken? Wat als we de ongekende kracht van verbeelding gebruiken om de leefbaarheid een boost te geven? Een fikse dosis kunst en cultuur kan dan heel wat teweegbrengen!

Kijk maar eens naar de Bossche Graafsewijk. Een échte volkswijk waar het Paleis voor Volksvlijt samen met buurtbewoners de theatervoorstelling WIJ ontwikkelden. Een project dat mede tot stand kwam dankzij Kunstloc en de impulsgelden. In korte tijd zorgde het project voor heel wat positieve opschudding in de wijk…

In een drieluik over het totstandkomen van WIJ, zie je hoe Paleis voor Volksvlijt draagvlak zoekt (en vindt!) in de buurt. 

Makersportret Karen Ebert

In opdracht van Kunstloc Brabant maakte filmmaker Karen Ebert een drieluik over de bijzondere theatervoorstelling WIJ – een ode aan een Bossche Volkswijk. De mini-documentaire is onderdeel van de Kunstloc-campagne ‘Klik hier voor verbeelding’. “Vanuit verschillende hoeken kreeg ik te horen dat dit documentaire drieluik zo puur was, dat mensen zo respectvol in beeld komen”, zegt Karen. “Dat zijn voor mij de mooiste reacties.”

Lees het artikel op konkav.nl.

Ode aan de Bossche volkswijk

Een theatervoorstelling maken voor wijkbewoners die nooit naar het theater gaan: hoe doe je dat? We gingen in gesprek met regisseur Vincent van den Elshout en communicatieman Marc van Doornewaard over de voorstelling WIJ 2019: een ode aan de volkswijk. “Publiek dat je bij de voorstellingen zag, was voor een groot deel nog nooit in dit theater geweest. Dat was eerst wat onwennig – waar moeten we heen? Hoe moet dat hier?”

Lees het artikel op communityartbrabant.nl.

Brabants landschap

Ons Brabantse landschap. Prachtig. Maar lang niet overal. Of toch wel? Wat als we op een andere manier kijken? Een stapel hout verandert dan ineens in een uitkijktoren. Een eenvoudige ingreep met een spectaculair effect. Een krachtig staaltje verbeelding dus!

Tilburgse makers transformeren vuilnisbelt in oase voor natuurliefhebbers

Om te laten zien dat verbeelding verrijkt, verruimt en vergroot, is de videocampagne ‘Klik hier voor verbeelding’ ontwikkeld. Voor de eerste video met als thema het Brabantse landschap, transformeerden een aantal Tilburgse makers een vuilnisbelt in een paradijs voor natuurliefhebbers. In de ‘making of’ – op ons audiovisueel platform KONKAV – lees je hoe ze dat kunstje hebben geflikt!

De kracht van kunst in het Brabantse landschap

In juni verscheen bij het culturele maandblad Zuiderlucht een door Kunstloc gemaakte special over bijzondere kunstprojecten in het Brabantse landschap. Het zijn kunstprojecten over vraagstukken die ons allemaal aangaan. Over duurzaamheid, energietransitie, voedselproductie en leefbaarheid.

Bij deze projecten hebben we samengewerkt met partners die niet afkomstig zijn uit de culturele sector, zoals boeren, gebiedsontwikkelaars, natuurorganisaties, zorginstellingen of energieleveranciers. We hopen dat deze verhalen inspireren vaker een kunstenaar uit te nodigen om samen tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen.

Kunstprojecten over maatschappelijke thema’s

De komende tijd lichten we mooie Brabantse projecten uit die de ongekende kracht van verbeelding zichtbaar maken. Het zijn kunstprojecten over maatschappelijke thema’s die ons allemaal aangaan. Over landschap, leefbaarheid, duurzaamheid en de energietransitie. Je leest de artikelen op Mestmag.nl, ons online platform voor cultuur in Brabant.

In de media

Er verschijnen regelmatig interessante artikelen die aansluiten bij onze missie ‘De ongekende kracht van verbeelding’. Het zijn artikelen in de media, maar ook blogs van onze adviseurs. We zetten ze graag voor je op een rij: