Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

‘Poppodia en -festivals ontvingen weer veel publiek in 2022, maar de kostenstijgingen baren zorgen’, deelt de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in deze publicatie. En: ‘De periode van 2020 tot en met 2022 gaat de geschiedenisboeken in als een haperend tijdvak en 2022 was een abnormaal jaar voor de livemuzieksector’. Hoe ervaren Brabantse poppodia dit, en zijn er zorgen rondom de kostenstijgingen? De directeuren van 013 Poppodium Tilburg, Poppodium Effenaar in Eindhoven en Willem Twee Poppodium in Den Bosch aan het woord.

“Na twee jaar stilstand, is het aantal bezoekers echt gestegen bij ons. Het is nu drukker dan in 2019 bijvoorbeeld. Dat komt voor een deel door inhaalconcerten uit de coronatijd. Daardoor is het beeld enigszins vertekend, maar we merken wel dat mensen weer komen. Zeker bij de grote namen, daar komen mensen wel op af”, vertelt Frens Frijns, directeur-bestuurder bij 013 Poppodium in Tilburg. 

Merkbare kostenstijgingen

De stijgingen van de kosten zijn ook overduidelijk, volgens Frens. “De inflatie is groot geweest. Allereerst zijn er correcties op bepaalde functies: de security is duurder geworden, de technici ook. Daar is een schaarste in nu, dus dat is dubbel lastig. Daarnaast zijn de kosten van het levensonderhoud hoger geworden, dus is er ook een correctie op de cao nodig. Horeca - en energiekosten; alles is eigenlijk gestegen. Een beetje inflatie is goed, dat kunnen we dan gelijk op laten gaan met stijging van de horecaprijzen. Maar dat is nu niet meer te doen, je kunt biertjes niet duurder blijven maken.”

Ook bij Poppodium Effenaar is de stijging van alle kosten duidelijk merkbaar, laat directeur Jos Feijen weten. “Het hele businessmodel van poppodia staat onder druk, maar dat is eigenlijk al jaren zo. We hebben nauwelijks vet op de botten. De voornaamste inkomsten komen uit de horeca, dat is bij alle poppodia wel zo. De kaartverkoop gaat vooral naar de artiesten en daar houden we zelf weinig tot niets aan over. Dat betekent dat de horecaprijzen moeten stijgen, als onze kosten omhooggaan. En dat gaan ze. De schoonmaakkosten zijn vijftien procent duurder geworden, de bewaking tien procent. Het loopt scheef op allerlei fronten, want de horecaprijzen kunnen maar beperkt stijgen.”

De bezoekersaantallen zijn bij de Effenaar redelijk op orde, deelt Jos. “De bestedingen zijn goed van de bezoekers, dat komt ook doordat we divers blijven programmeren. Dat is onze cultureel inhoudelijke verplichting. Die ambities willen we overeind houden, hoewel er wel een moment zal komen waarop we keuze moeten maken in de programmering,” zegt de directeur. 

17548Fotograaf Wouter van Noort

Keuzes in programmering

Heel herkenbaar is dat maken van keuzes in de programmering voor Henri Broeren, directeur van Willem Twee Poppodium. “We zijn echt nog niet terug op de oude aantallen bezoekers, zoals we in 2019 hadden. We programmeren ook veel jazz, klassiek en impro, dat zijn ook wel specifieke genres. Festivalachtige evenementen en dance doen het goed”, vertelt hij. “Maar de grote lijn is dat we minder bezoekers hebben en daarom moeten we het programma ook aanpassen. We kijken naar grotere namen en bijvoorbeeld de Top 2000- avonden, die breiden we uit. Die doen het goed. Het is lastiger als je kleiner bent, we kunnen maximaal 550 mensen kwijt. Als je er 3000 binnen kunt hebben, is het makkelijker grote namen te boeken.”

Keuzes in programmeringFotograaf: Micky Obo

Daarnaast zijn de kostenstijgingen bij Willem Twee ook een duidelijk probleem. De toenames van de kosten zijn vergelijkbaar met die van 013 en de Effenaar. Ook bij Henri rijst de vraag: ‘Waar haal ik de inkomsten vandaan, nu die kosten harder stijgen?’. “Vorig jaar hadden we nog ondersteuning vanuit de gemeente en hadden we nog een extra potje achter de hand. Wel met de gedachte dat het dit jaar beter zou gaan. Het is best een heftige tijd. Ik heb al met de gemeente gesproken hierover. Heb zelfs gezegd: ‘Het kan zijn dat ik op enig moment jullie hulp nodig heb’. De subsidie is iets omhooggegaan, maar helaas niet voldoende”, zegt hij. “Gelukkig hebben we de verhuur nog, dat compenseer het verlies wel een beetje. Maar niet genoeg om de kosten te dekken.”

Sponsoren en diners

Ook Frens van 013 is in gesprek met de gemeente over de subsidie en kosten. “Onze subsidie is zo groot als onze huur. Met de stijgende kosten moet er iets gebeuren. We zijn niet de enige instelling die daar last van heeft natuurlijk, dus cultuur breed moet de gemeente daarnaar kijken. We ondernemen zelf ook, blijven ontwikkelen met nieuwe festivals en shows. En we zijn 013, we blijven natuurlijk bestaan. Je laat zo’n poppodium niet zomaar omvallen.”

Zoveel vertrouwen heeft Jos ook in de Effenaar. “Er komt een oplossing, dat geloof ik. Ook wij zijn in gesprek met de gemeente, die ziet dat meerdere culturele instellingen het zwaar hebben in Eindhoven. De subsidie is geïndexeerd, maar dat is elk jaar weer een discussie met hoeveel. En we willen ook niet te veel afhankelijk zijn van subsidies, daarom zoeken we sponsors om mee samen te werken. Zo is ASML partner geworden, niet om hun naam te laten zien op de gevel, maar we zetten projecten op met elkaar om de omgeving levendig te houden. De inwoners te verbinden, we willen van betekenis zijn voor de regio.”

Bij Willem Twee doen ze hun best zo veel mogelijk doelgroepen aan te spreken en zetten daar ook op in met marketing en pr, zegt Henri. “We creëren evenementen met een festivalachtige sfeer, bieden dineren voor een concert aan en blijven stevig programmeren. We houden de moed erin, maar het is geen gelopen race. Het gaat beter dan vorig jaar en ik hoop op een inhaalslag dit laatste half jaar.”

Fotograaf: Guus van der Aa

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

muziek

Bouwen aan toekomstmuziek

Adviseurs Marlijn Gelsing en Bas Veldhuizen gingen in gesprek met Effenaar. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

12 december 2024
Bouwen aan toekomstmuziek

Dit zijn de nieuwe deelnemers van Music Hub Brabant

Music Hub Brabant start met negen deelnemers aan de nieuwe editie van het talentontwikkeltraject.

24 juni 2024
Dit zijn de nieuwe deelnemers van Music Hub Brabant

TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Expo's, optredens, voordrachten, premières, concerten, kunstbeurzen en festivals. De talenten van TalentHub Brabant zijn niet te missen.

18 juni 2024
TalentHub Brabant barst van de mooie mijlpalen

Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

De gemiddelde leeftijd bij Exempel is 30 jaar en 80 procent van de leden zet zich in voor de vereniging.

16 april 2024
Focus op de jeugd bij drumfanfare Exempel

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Music Hub Brabant vormt samen met PopinLimburg en het Zeeuwse platform Popaanzee het nieuwe samenwerkingsverband Muziekhub Zuid.

18 januari 2024
Landelijke subsidie voor regionale talentontwikkeling Muziekhub Zuid

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

In gesprek met drie veelbelovende afstudeerders van kunstacademies over hun passies, intrigerende afstudeerprojecten en toekomstplannen. We trappen af met musicus Nico Ade Nicolas.

15 augustus 2023
Brabantse afstudeerlichting van 2023 aan het woord: Nico Ade Nicolas

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Geef muzikanten een boek en laat ze daarover een nummer maken. Dat is in de basis het idee achter Books Rock.

16 augustus 2022
Versmelting muziek en literatuur levert nieuwe inspiratie

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Mathijs Leeuwis is de nieuwe stadscomponist van Tilburg. Hij gaat op zoek naar imperfectie in de stad met zijn muziek in de komende twee jaren.

21 april 2021
Mathijs Leeuwis, stadscomponist van Tilburg: 'Imperfectie als hoogst haalbare'

Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Bart de Vrees is sinds januari 2021 stadscomponist van Den Bosch. Hij legt nieuwe, muzikale verbindingen in en met de stad en vertelt daarover.

9 februari 2021
Bart de Vrees, stadscomponist van Den Bosch, wil spontane, nieuwe muzikale verbanden leggen

Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Piet-Jan van Rossum werd onlangs verkozen tot plattelandscomponist, en vertelt over zijn bijzondere werkterrein.

8 december 2020
Plattelandscomponist aan het woord: Piet-Jan van Rossum

Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Het initiatief voor stadscomponisten van provinciaal arrangeur Geert van Boxtel krijgt ook landelijke navolging.

2 november 2020
Vier stadscomponisten aan de slag in Brabant

Reflecteren op Gilgamesh

Onsterfelijk zijn? Dat willen we allemaal wel. Of toch niet? Over hoe samen leren je blik kan verbreden.

16 september 2020
Reflecteren op Gilgamesh

Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De Poolse violist Adam Bałdych, cellist Vincent Courtois uit Parijs en Nederlandse pianist Rogier Telderman hebben een bijzondere klik.

19 februari 2020
Het fenomeen dat Bałdych - Courtois - Telderman heet

De klassieke canon

Geert van Boxtel is werkzaam als ‘arrangeur’ voor de Provincie Noord-Brabant. In deze blog schrijft hij over de ontwikkeling van de klassieke canon in relatie tot het publiek.

18 juli 2018
De klassieke canon

Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Koningin Máxima is erevoorzitter van het ‘Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas’. Ook in onze provincie doen basisscholen aan dit project mee.

26 april 2018
Koninklijke aandacht voor meer muziekles in de klas

Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Brabants talent Sharon Kovacs is aan de weg aan het timmeren als internationaal popicoon. Maar ze heeft ook al een hele weg afgelegd.

9 november 2017
Sharon Kovacs over leren, lessen en leermeesters

Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Met een zesdelige artikelenreeks onderzoekt Iris samen met een talent en een organisatie wat er nu al aan talentontwikkeling wordt gedaan. Deze keer: popmuziek.

10 januari 2017
Talentontwikkeling (pop)muziek: Proud of the South

Breda, Capital of Dance?

Het meest in het oog springende van Breda, de Parel van het Zuiden, is dat top dj's Tiësto en Hardwell er geboren en getogen zijn.

28 april 2016
Breda, Capital of Dance?

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Femme loopt een dag mee met Marieke Bakker, hoofd Inspectie van philharmonie zuidnederland

13 oktober 2015
Achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Orkestcultuur onder vuur

Is er nog een toekomst voor het symfonieorkest?

3 maart 2015
Orkestcultuur onder vuur

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren