Op land aangekocht door landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze, experimenteren aangesloten boeren met duurzaam verbouwen, het biologisch produceren van voedsel en biodiversiteit. Sinds kort werkt de coöperatie samen met kunstenaars, om burgers en ondernemers nog beter bij deze landbouwtransitie te betrekken. Via bestuurslid Frans Verouden kwam de landcoöperatie bij Kunstloc Brabant terecht. Met hulp en advies van Kunstloc op artistiek en zakelijk vlak vroeg de coöperatie succesvol een impulsgeldensubsidie aan voor het project, en via een onafhankelijk adviseur werden kunstenaars en ontwerpers geselecteerd.
- Geschreven door Iris van den Boezem en Toffey, foto door Imara Photography
Ontwerpersduo
Onder hen is ontwerpersduo Timm Donke en Thieu Custers, dat afgelopen winter met boeren en burgers door het gebied trok. Er kwam meteen van alles los. Iedereen had wel een idee van wat er zou kunnen of moeten. Custers: “De plannen en verhalen liggen hier voor het oprapen. Aan ons de taak om die verhalen los te weken en een plek te geven. Het is niet zo dat we ‘even’ een kunstwerk neerzetten en weer weg zijn. We faciliteren het proces van samen maken, waardoor er straks iets staat dat van iedereen is.”
Boer-burger dialoog
De samenwerking tussen kunstenaars en de landcoöperatie is pas eind vorig jaar van start gegaan, en toch is er nu al verandering merkbaar, vertelt bestuurslid Riky de Veth. “Doordat kunstenaars nieuwe of verrassende perspectieven op de omgeving bieden, gaan mensen ineens makkelijker met elkaar in gesprek. Dat zorgt voor een heel nieuw soort energie. Tijdens de eerste sessie met kunstenaars merkte je meteen: het delen van al die mooie of gekke gemeenschappelijke verhalen of ideeën, dát schept een band.”
Huiskamer
Het framework voor het landmark van Timm Donke en Thieu Custers is er al, tenminste, op papier. Met hun plan willen ze een mobiele Kamer van de Kleine Beerze maken, een soort huiskamer die gevuld kan worden met verhalen en voorwerpen van boeren en burgers en waar je kunt samenkomen of zelfs overnachten. De kamer is straks één van de vijf landmarks die in het gebied komen. Per wanneer er daadwerkelijk iets in het gebied te zien is, is nu nog niet duidelijk. Vijf verschillende kunstenaars of duo’s nemen ieder een landmark voor hun rekening. In 2020 moeten alle vijf de landmarks er in ieder geval staan. Riky de Veth hoopt dat het proces met de kunstenaars nog lang duurt: “Want het zand dat zij loswoelen door in dit gebied samen met alle betrokken partijen aan de slag te gaan, dat is voor ons nu ontzettend waardevol.”
Kunstloc Brabant gelooft in de ongekende kracht van verbeelding. En in de rol van kunst en cultuur als voedingsbodem voor nieuwsgierigheid, verbazing, innovatie en vernieuwing. Om te laten zien dat verbeelding verrijkt, verruimt en vergroot, is de videocampagne ‘Klik hier voor verbeelding’ ontwikkeld. In de eerste video transformeert een vuilnisbelt in een paradijs voor natuurliefhebbers. Een flink statement om de kracht van landschapskunst in het Brabantse landschap uit te beelden. Een mooi voorbeeld van deze kracht is de samenwerking tussen de boeren van landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze en kunstenaars. Lees ook het eerder verschenen artikel over het werk 'niet vechten, maar hechten', dat kunstenaar Tijs Rooijakkers voor de Zuidwaterlinie maakte. Beide samenwerkingen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Kunstloc Brabant.