Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Ons land kent steeds meer nieuwkomers. En er komen er nog altijd bij. Hoe is het om een volledig nieuw leven op te moeten bouwen in Nederland? En wat kan kunst hierin betekenen? We spraken fotograaf Ilse Wolf die in samenwerking met Stichting Buddy to Buddy werkte aan het participatieproject Journey of my Dreams voor BredaPhoto. En we gingen langs bij Kunstkameraden in Tilburg waar nieuwkomers worden gekoppeld aan kunstenaars om een half jaar samen op te trekken en te werken aan een creatief project.

Geschreven door: Lisa Habets

Vliegen en vluchten

De visie van Kunstkameraden (een project van Stichting De Cultuurkantine) is duidelijk: wie deelneemt aan (amateur)kunst, doet mee in de samenleving. De gezamenlijke werkplaats in Tilburg waar Kunstkameraden huisvest, biedt mogelijkheden voor fotografie, houtbewerking, mixed media en er is een naaiatelier. Via netwerkpartners zoals hulpverleningsinstelling Sterk Huis en het Schakelcollege in Tilburg (een school voor leerlingen van 12 tot 18 jaar die minder dan twee jaar in Nederland zijn) worden jongeren gematcht met een kunstenaar.

Meer over Kunstkameraden

Inge en Lily, fotograaf: Margo Remie

We spraken beeldend kunstenaar Inge Janssens en Lily die elkaar op deze manier het afgelopen half jaar hebben leren kennen. In het atelier van Inge hebben ze samen verschillende materialen verkend, schetsen gemaakt en geschilderd. “Langzaamaan heeft Lily me verteld over haar geschiedenis, waar ze vandaan komt en wie ze mist”, vertelt Inge. 

Samen hebben ze gewerkt aan een schilderij rondom het thema ‘vliegen en vluchten’ dat het verhaal van Lily vertelt. Op een kleurrijk geschilderde achtergrond heeft ze vogels geplakt die gemaakt zijn van landkaarten van haar geboorteland.

Meer over Inge Janssens

Overeenkomsten benadrukken

Fotografe Ilse Wolf werkte aan het project Journey of my Dreams voor BredaPhoto waarbij ze vijf nieuwkomers fotografeerde. Projectleider Liesbeth van Well stelde Ilse voor aan vijf nieuwkomers vanuit Stichting Buddy to Buddy in Breda.

"Ik wilde de overeenkomsten benadrukken, niet de verschillen." Ilse Wolf

Ilse ging in gesprek met Amara Youla (30), Heaven Zaid (20), Asieh Cheldavi (37), Mahmoud Al Asadi (64) en Islam Abtarkhanov (31). Ze was benieuwd waar zij van droomden, als er geen obstakels zouden zijn en alles mogelijk was. “We hebben samen gegeten, muziek gemaakt en gewerkt aan een moodboard. Terwijl ze hiermee bezig waren, heb ik gevraagd naar hun dromen”, vertelt Ilse.

Meer over Ilse Wolf

Ilse Wolf, fotograaf: Ron Magielse

Met Journey of my Dreams wil Ilse laten zien dat nieuwkomers mensen zijn met toekomstdromen, net als jij en ik. “Ik wilde de overeenkomsten benadrukken, niet de verschillen. We zijn hetzelfde, we hebben alleen allemaal wat anders meegemaakt”, legt Ilse uit. Op deze manier probeert ze een hoopvolle boodschap te brengen, ondanks de ellende en het verdriet dat deze mensen kennen.

"Hier zijn we geen hulpverlener, die hebben ze al genoeg." Inge Janssens

Kunst verbindt

Inge en Lily kennen elkaar nu zes maanden. “Ik heb veel stress en mis mijn thuis en familie. Ik kom uit Eritrea, mijn moeder is in Saoedi-Arabië, mijn broer woont in Israël en mijn zus in Duitsland. Hier heb ik niet veel mensen om mee te praten, maar met Inge kan ik alles delen”, vertelt Lily. Naast het werken in het atelier doen Inge en Lily meer leuke dingen samen. Zo zijn ze onlangs naar het Textielmuseum geweest en heeft Lily voor Inge gekookt.

Kunst verbindt

Inge benadrukt hoe belangrijk de een-op-een aandacht is: “Deze jongeren moeten zich continu aanpassen aan de nieuwe situatie en hebben van veel mensen afscheid moeten nemen. De kracht van een individueel traject zoals Kunstkameraden is dat je voor langere tijd een ruimte biedt die als thuis voelt. Hier zijn we geen hulpverlener, die hebben ze al genoeg.” Het is duidelijk dat Kunstkameraden om veel meer gaat dan samenwerken aan een kunstwerk. Het gaat om verbinding, (h)erkenning en elkaar leren begrijpen en waarderen.

"Als kind wilde ik model worden. Maar dit is niet acceptabel in het land waar ik geboren en getogen ben." Islam Abtarkhanov

Licht in het donker

Ilse Wolf fotografeerde onder andere de 31-jarige Islam. “Ik vond het in het begin best moeilijk om Ilse haar vraag te beantwoorden waarvan ik droomde. Als kind wilde ik model worden. Maar dit is niet acceptabel in het land waar ik geboren en getogen ben”, vertelt hij. Voor hem was het dus een droom die uitkwam om te mogen poseren voor Ilse haar lens. “Eerst vond ik het spannend, maar ik ben heel blij met het resultaat. Het portret is echt zoals ik ben. Ik werd al een keer herkend op straat”, lacht hij.

 

Voor de portretten heeft Ilse gebruik gemaakt van het laatste avondlicht in het bos. “Ik vond dat zo mooi symbolisch: hoe donker het ook is, er is altijd een sprankje licht waar je op kunt focussen”, legt ze uit. Daarnaast was Ilse diep onder de indruk van de eindeloze veerkracht die iedereen uitstraalt: “Hoeveel ze ook hadden meegemaakt, ze hebben toch de veerkracht om hier iets op te bouwen en door te kunnen gaan.” Dit heeft geresulteerd in een serie indringende portretten die menselijkheid en hoop uitstralen.

Meer over Journey of my Dreams

Licht in het donker

Lisa Habets

redacteur

Diversiteit en inclusie

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Kunstloc Brabant richt spotlight op Brabantse voorbeelden uit kunst- en cultuursector die tot de verbeelding spreken.

27 augustus 2024
Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Met een prikkelarm aanbod zetten culturele instellingen in Brabant zich in voor optimale toegankelijkheid voor iedereen.

11 juni 2024
Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s