Binnenkort is het weer zover, van 21 t/m 29 oktober staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is (geweest). Projecten die voortkomen uit onze ontwerpopdrachten, die een bijdrage hebben ontvangen uit het impulsgeldenprogramma, van kunstenaars die we geadviseerd hebben, of makers die deel uitmaken van TalentHub Brabant. Stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard, daarom lichten we er graag een paar voor je uit!
Art, Tech and Fun!
Met de 7e editie van Manifestations, een grote en spraakmakende expositie, staat je iets indrukwekkends te wachten. 50 veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars tonen hun creaties omtrent het thema van dit jaar VISIE: groter denken. Manifestations is een trip naar de toekomst waarin de rol van technologie alsmaar groter wordt. Deze expositie daagt je uit om na te denken over de samensmelting van de mens en technologie op een innovatieve en speelse manier.
Manifestations heeft zich verder kunnen ontwikkelen door een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
The New Old: Objects For Use van Ruben Warnshuis
We bevinden ons in een industrieel gedreven wereld waarin alles in een snel tempo gebeurt. Hierdoor zien we het kunstenaarschap en de kennis van materialen, dat in onze alledaagse voorwerpen verweven zit, vaak over het hoofd. Met de expositie The new old: Objects for use schijnt collectief Verkstan, bestaande uit 4 verschillende makers, licht op vakmanschap en traditie.
Ruben Warnshuis neemt deel aan de Talenthub Design to Market.
Niels Hoebers' One Man Show
Hij is begonnen in 2010 met het maken van stopmotion animatie video’s, sindsdien heeft Niels Hoebers al heel wat samenwerkingen met musea, tv-programma’s en organisaties mogen doen. Met zijn Slow Stories, video’s zonder begin en einde, grenst hij kunst, film en tijd vlekkeloos aan elkaar. Tijdens Dutch Design Week wordt zijn studio geopend en kun je zijn video’s, schetsen, miniatuur figuren en decorstukken komen bewonderen.
Niels Hoebers werkt aan zijn positionering met een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
De Lightscapes van Martens & Visser
Studio Martens & Visser opent de deuren voor bezoekers. De thema’s beweging en transformatie staan centraal in hun werk. Ze contrasteren natuurlijke continuïteit met de door mensen gemaakte statische wereld en weten zo een gevoel van verwondering bij het gewone op te brengen. Met hun enorme installaties en adembenemende interieur decor leggen ze dit jaar de nadruk op het spelen met licht en waarneming.
Martens & Visser werken aan hun positionering met een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
Multi sensorisch Design Beyond Vision van Boey Wang
Hoe kun je design inclusief maken? Met Design Beyond Vision word je uitgedaagd om verder te kijken dan wat je kunt zien door andere zintuigen te prikkelen. Boey Wang stimuleert hiermee bezoekers het dialoog aan te gaan over tactiliteit in het ontwerpveld en laat zien dat visueel gehandicapten óók in de designwereld passen. Doe een blinddoek op en laat je verrassen door deze vernieuwende vorm van inclusief design.
Boey Wang heeft zich verder kunnen ontwikkelen door een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
Marte Mei van Haaster laat de Dommel spreken met Will Water Want
Hoe kunnen design en natuur samengaan zonder elkaar aan te tasten? Marte Mei van Haaster heeft dit namens Stichting Land-Ally onderzocht met de Dommel in de hoofdrol. Door glazen sculpturen en water fluiten in de stromende rivier te plaatsen ontstaan er water swirls en worden er geluiden geproduceerd. De rivier is de laatste jaren erg aangetast door menselijke invloed, met behulp van dit project wordt de rivier niet meer weggezet als object voor de mens maar als een creatie van de natuur. Met Will Water Want krijgt de Dommel ook een stem!
Marte Mei is onderdeel van Talenthubs Design To Market.
Onno Adriaanse met Comfort Me Please
4 ontwerpers, 1 studio. Onno Adriaanse, Paul Coenen, Tim Teven en Studio Guilty zijn 4 verschillende designers die een passie voor materiaal delen. Deze spraakmakende ontwerpers experimenteren met het gebruik van natuurlijke materialen, landschappen, patronen en structuren en komen zo tot opvallende en functionele interieur stukken.
Onno Adriaanse werkt aan zijn positionering met een kennisvoucher uit het impulsgeldenprogramma.
Noud Sleumer eert windmolens met Culturalized Wind Power
Ontwerper Noud Sleumer neemt in zijn werk een kritische houding aan tegenover de alledaagse, elektrische voorwerpen. Zijn oog ligt hierbij op duurzaamheid. In de tentoonstelling Culturalized Wind Power onderzoekt Noud onze eeuwenoude verbinding met windmolens, de traditionele windmolens die het landmerk van Nederland waren en de nieuwe stalen windmolens die je liever niet vanuit je achtertuin wil zien. Hoe kunnen we het gebruik van de windmolens vernieuwen, om zo onze gemeenschappelijke verbinding weer terug te pakken?
Noud Sleumer maakt deel uit van Design To Market.
Immersieve muziek van De Toegift, Max Frimout & PXRPLE JAZZ
Met het programma Hybrid Music Vibes biedt de Effenaar artiesten de kans om de mogelijkheden van nieuwe technologieën te ontdekken. In de expositie 'Living Archive' van Innovatielabs toont Effenaar de innovatieve en immersieve concepten die zijn ontwikkeld door acts De Toegift, Hiigo, Julia Sabaté, Max Frimout, PXRPLE JAZZ en RHIANNIN. De diverse groep artiesten heeft nieuwe technologieën ingezet om virtuele lagen en werelden te creëren om hun (live) performances te verdiepen, allen op hun eigen authentieke manier.
De Toegift neemt in 2023 deel aan Music Hub Brabant, Max Frimout & PXRPLE JAZZ namen in 2021 deel aan deze TalentHub.
Zien we jou op de Dutch Design Week?
Leuk, we kijken er naar uit!