Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken. Kunstloc ondersteunt de ontwikkeling van het kunstwerk in opdracht van de gemeente met raad en daad.
afbeelding: Keti Koti Tilburg. Fotograaf: Gerard Sanberg
Keti Koti in Tilburg
De feestdag waarmee de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen wordt gevierd heet Keti Koti en vindt plaats op 1 juli. Het begrip Keti Koti stamt uit de Surinaamse taal Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. De aandacht voor de herdenking van de slavernij neemt gelukkig steeds meer toe, zowel op lokaal als nationaal niveau. Op 1 juli 2018 vond de eerste officiële Tilburgse Keti Koti herdenking plaats. Tijdens deze bijeenkomst ontstond het plan om een monument op te richten ter herdenking van het slavernijverleden. De stichtingen Gedeeld Verleden, Gezamenlijk Toekomst en 30 juni-1 juli hebben het voortouw genomen voor de oprichting van dit monument. We zijn nog in de verkennende fase, maar het streven is dat het kunstwerk op 1 juli 2021 feestelijk wordt onthuld. Ondertussen wordt er door beide stichtingen ook hard gewerkt aan fondsenwerving voor de financiering van het monument.
Een junimaand vol met activiteiten
In Tilburg wordt voor het zevende achtereenvolgende jaar voorafgaand aan 1 juli de Keti-Koti maand georganiseerd. Vanwege de corona-maatregelen is er dit jaar een aangepast programma dat grotendeels online te volgen is. Het programma vind je hier. Eén van de activiteiten is bijvoorbeeld de Online dialoog tafel met Quito Nicolaas, die ingaat op de rol van de media, discriminatie en racisme op Aruba, migranten in de literatuur en boekentips.
Fort Boekoe
Een andere bijzondere activiteit dit jaar is de theaterproductie van Het Zuidelijk Toneel voor Keti Koti. Deze productie is een samenwerking met Stichting 30 juni-1 juli en het Surinaams Koor Pramisi. Onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld verdiepen 15 jongeren zich in de koloniale geschiedenis van Nederland. Ze verzamelen verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beweging. Verhalen over verzet, onderdrukking en strijd. Over vriend en vijand. Over toen en nu. Het project kreeg de titel Fort Boekoe, vernoemd naar de – nooit teruggevonden – versterkte nederzetting waarvandaan meer dan twee eeuwen geleden fel verzet werd getoond tegen het Nederlandse bewind.
Meer weten over het Slavernij Monument in Tilburg?
Neem contact met mij op.