De liefde voor kunst en cultuur houdt zeker niet op ten westen van Breda. Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden. Zij exposeren op dit moment onder andere in Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Geschreven door: Annelies Wijnen
De bekende Bergse galerie Arsis hield onlangs een competitie in het kader van de expositie Hete Vuren. Hier worden meesterwerken getoond op leenbasis uit het Rijksmuseum in Amsterdam met werk van onder anderen Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls. Deze bijzondere samenwerking was de directe aanleiding voor Arsis om een inzending rond het thema Hete Vuren uit te schrijven, waarop zo’n 90 kunstenaars in totaal 130 werken hebben ingestuurd. Daaruit volgde een selectie van genomineerden.
Podium
Deze galerie biedt kunstenaars een podium dat verdergaat dan alleen voor eigen leden. “Kunstenaars reageerden erg enthousiast op ons initiatief”, zegt Trudij Vrolijk, zelf beeldend kunstenares en bij vlagen zeer actief bij Arsis. “Het is de vierde keer dat we dit organiseren. We lopen daarmee parallel met het vierluik van exposities in Markiezenhof. Arsis vormt eigenlijk de basis voor veel kunstevenementen in Bergen op Zoom.”
Exposeren in de regio Bergen op Zoom
Beeldend kunstenares Gea Korpel uit Roosendaal: “Sinds tien jaar werk ik met textiel, vooral materiaal uit de kringloopwinkel. Mijn kunstwerken vragen veel ruimte. Sinds kort werk ik samen met fotograaf Richard Beukelaar. Deze samenwerking geeft een nieuwe dimensie aan mijn objecten.”
Volgens kunstschilderes Claudia Nieuwehuize, woonachtig in Hoogerheide, is er een tekort aan expositieruimte. “Er wordt nauwelijks ruimte aangeboden om te exposeren in de regio. Kunstenaars moeten zelf actief op zoek naar ruimtes om hun werk te kunnen exposeren, hetgeen geen makkelijke opgave is. Daarnaast zijn kunstenaars op zoek naar ateliers om te kunnen werken. Volgens mij biedt de gemeente Woensdrecht daarvoor ook geen ruimte aan. Het is wel mogelijk om te exposeren in het gemeentehuis, maar volgens mij moet je dan zijn ingeschreven bij een stichting.”
Vier kunstenaars uit de regio West-Brabant reageren blij en verrast op hun nominatie. De een heeft meer ervaring met exposeren dan de ander. Wat opvalt is dat zij minder bekend zijn met de mogelijkheden die er buiten de regio zijn, maar ze zouden er graag meer bij betrokken worden. “Steden als Tilburg en Eindhoven timmeren hard aan de weg, maar bij hen ligt het accent ook meer op de moderne kunst”, aldus Manu Dudink, performancekunstenaar.
"Het is even geleden dat ik heb geëxposeerd”, vertelt kunstschilderes Annika Borremans uit Halsteren. “Bijna alles in deze regio loopt via Arsis. Ik ben nog niet professioneel genoeg vind ik zelf. Ik zoek mijn weg op dit moment.”
Ook Manu Dudink uit Bergen op Zoom reageert verheugd op haar nominatie. "Het is fijn dat videokunst serieus wordt genomen. Dat zie je bijvoorbeeld in museum De Pont in Tilburg, met een speciale ruimte voor video-kunstwerken. Maar ik sta ook open voor andere plekken. Zo heeft mijn videokunst ooit gehangen in een ruimte waar koffie werd gedronken. Als een bewegend beeld op de achtergrond.”
Atelierruimtes
Claudia: “Of ik een eigen atelier wil weet ik nog niet, want ben nu voor het eerst genomineerd voor een expositie. Ik schilder momenteel bij Atelier 13, om mijn technieken te perfectioneren, want ik ben ooit begonnen als industrieel ontwerper. Langzamerhand heb ik meer de creatieve kant opgezocht. Ik heb wel profijt van de studie, omdat ik bij het ontwerpen altijd veel heb getekend. Ik werk nu twee dagen per week als kunstenares, ik heb nog niet de definitieve overstap gemaakt.”
"Ik zou graag een eigen atelier willen, want nu werk ik bij mijn vader vanuit zijn huis”, zegt Annika. “Dat komt toch wat minder professioneel over. Ik wil me in elk geval inschrijven bij stichting Kunstwerk in Bergen op Zoom.”
Manu heeft geen atelier nodig voor haar videokunstwerken. “Ik werk thuis achter de computer. Mijn partner is docent fotografie en die legt mijn videokunst vast. In het verleden hebben wel meerdere keren gewerkt in een ‘artist in residence’.”
Ambities
Gea: “In oktober heb ik in Rosmalen geëxposeerd op een textielfestival. Daar heb ik contact gelegd met collega’s en dat resulteert in een twee maanden durende expositie in Hoorn in juli en augustus. Mijn ambities zijn mijn objecten en hun verhalen aan een breder publiek te tonen. Mijn objecten vertellen elk hun eigen verhaal. Het terugkerende thema is de verbinding tussen mensen en natuur.”
Claudia zou zich graag meer ontwikkelen op het gebied van schilderen. “Ik ben altijd al creatief bezig geweest als industrieel ontwerpster, wat een prima basis is voor mijn activiteiten als kunstschilder.”
“Na de kunstacademie volgde eerst een gezin. Ik heb langere tijd weinig gedaan”, zegt Annika. “Nu ontstaan er weer mogelijkheden, ik wil echt mijn eigen weg zoeken de komende tijd.”
Voor Manu is haar baan en haar artistiek werk een ideale combinatie. “Van performance kunst kun je niet leven. Maar ik geniet van het maakproces en het verdient serieuze aandacht.”
Hete Vuren, schatten uit het Rijks
De expositie Hete Vuren met meesterwerken uit het Rijksmuseum is nog tot en met 3 september te zien in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.