Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Ruim 150.000 Brabanders spelen in hun vrije tijd een muziekinstrument. Waaronder een groot aantal jongeren dat muziekexamens aflegt en steeds verder doorgroeit in de instrumentale muziekwereld. Wat zijn hun drijfveren? En toekomstdromen? Mestmag.nl ging in gesprek met vier jonge talenten.

- Geschreven door Rosa Lee Szarzynski

Talent: Mark Swinkels

Trompettist Mark Swinkels (18) won het Maurick Muziek Concours en behaalde zijn D-examen, de hoogste gradatie op het vlak van muziekexamens. Mark speelt al sinds zijn achtste trompet. Vanwege het samenspel en de gezelligheid zit hij bij verschillende verenigingen, van carnavalsband en musicalorkest tot Harmonie Kunst en Vriendschap.

Toch zit Mark nu in het eerste jaar van de studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. “Trompet spelen vind ik heel leuk als hobby en ik hoop dat dit nog erg lang zo blijft. Ik ben in Enschede bij Studenten Harmonie Orkest Twente gegaan, een eerste divisie harmonie. Door met anderen op een hoog niveau muziek te maken, probeer ik mijn niveau ook te verbeteren. De komende jaren hoop ik vooral veel ervaring op te doen en samen met anderen muziek te maken. Concoursen vind ik leuk om naartoe te werken. Je speelt in die tijd veel dezelfde stukken, daardoor leer je ze perfect uit te voeren. Een goede rapportering van de jury is een beloning voor alle inzet.”

Mark vervolgt: “Volgend jaar wil ik graag meedoen aan het ZomerOrkest Nederland. Het lijkt me erg leuk omdat het volledig uit jongeren bestaat. Trompet spelen geeft mij ontspanning en rust. Hierdoor denk ik even niet aan het dagelijks leven en geniet ik van de muziek die ik hoor en speel op dat moment. Die momenten zijn belangrijk voor mij ter ontspanning en afleiding.”

Talent: Mark Swinkels

Talent: Lieve Reniers

Lieve Reniers (17) speelt sinds haar negende (alt)saxofoon. Na twee jaar muziekles volgde haar eerste examen, inmiddels heeft ze haar D-examen behaald. “Muziek maken is geen verplichting. Als ik muziek maak, hoef ik even nergens over na te denken. Daarnaast is het een gezellige hobby. Ik ben lid van Fanfare OKK in Zevenbergschen Hoek en vaste invaller bij dweilband d’Eigeweskus uit Langeweg. De sfeer is altijd super. Sinds dit schooljaar speel ik ook alt- en sopraansaxofoon bij The Original Victoria Band uit Breda.”

Momenteel zit Lieve in 5 VWO. “Ik ga naar het hbo om voldoende tijd over te houden voor muziek. Ik heb getwijfeld over het Conservatorium, maar ik wil toch een studie biologie volgen en muziek als hobby houden. Wel ga ik zo lang mogelijk door met leren. Nu ligt de focus op verbetering van klank en techniek. Ik wil me ook in jazzmuziek ontwikkelen, maar bij klassiek ligt mijn voorkeur. Er valt nog zoveel te ontdekken.”

Talent: Guido van Hees

Guido van Hees (23) speelt verschillende slagwerkinstrumenten, van triangel tot drumstel. Hiervoor heeft hij diverse diploma’s gehaald. “Mijn hoofdinstrument was snaretrom. Op mijn tiende kreeg ik mijn eerste snaretrom. Ik speelde vooral thuis, omdat ik het leuk vond om erop te ‘rammen’. Door een kennis van mijn ouders ben ik op les gegaan bij Harmoniekapel Generaal Karel van der Heijden. Ook tijdens school maakte ik muziek: in het schoolorkest en tijdens muziekles. Op school was ik altijd degene die alles voor moest doen.”

“Muziek is vooral een overheerlijke uitlaatklep om even al het andere om me heen te vergeten en me volledig te focussen op mijn grootste passie: muziek maken. Het leukste blijft de kleine trom.” Guido speelt bij Slagwerkgroep Zaltbommel, in twee blaaskapellen, valt in bij orkesten en drumt bij de Harmonie. Gemiddeld heeft hij maandelijks twee optredens. “Optredens zijn altijd het leukst, daar studeer en repeteer je uiteindelijk voor. Er komt dan adrenaline en concentratie naar boven die ik nergens anders in kan vinden.”

Mede omdat het moeilijk is om brood te verdienen in de muziekwereld en vanwege een familiebedrijf koos Guido voor een opleiding Commerciële Economie, maar hij heeft zeker wel muzikale toekomstdromen. “Ik wil nog schuiftrombone gaan bespelen en hiermee net zo ver komen op amateurniveau als met het slagwerk, maar uiteraard blijf ik dat bespelen. Ik zie mezelf de rest van mijn leven muziek maken. Ik heb er nu tien jaar over gedaan om diploma A t/m D te halen met mijn slagwerk, als ik dat met schuiftrombone ook doe, bespeel ik over tien jaar wel weer een derde instrument.”

Talent: Merlijn de Coorde

Violist Merlijn de Coorde (20) koos wel voor een muzikale opleiding: het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Zijn passie voor muziek kreeg hij van huis uit mee. Zijn moeder speelt piano en zingt in koren. “Toen ik klein was lagen er bij ons thuis instrumenten voor het grijpen. Vanaf mijn vijfde begon ik een fascinatie te kweken voor viool. Ik nam de vioolkist altijd mee naar een zetel, legde het daarin en streek gefascineerd over de snaren. Waarop mijn ouders met mij naar een leerkracht stapten.”

Viool spelen ervaart hij nooit als verplichting. “Ik doe het heel graag. Hoe langer ik het doe, hoe fijner het is om op zoek te gaan naar nieuwe elementen in de muziek waaraan ik werk, om te knoeien met kleine nuances, waar steeds andere ideeën uit voortkomen. Die bijdragen aan zowel de continuïteit van de zoektocht in kwestie als aan mijn eigen artistieke smaak.”

Merlijn treedt regelmatig op voor zijn opleiding en het Euregio Orkest. “Het leukste is om in een orkest of een klein kamermuziekensemble op te treden, omdat je daar samen speelt, elkaar kunt inspireren en er een schat aan repertoire is dat geweldig boeiend is om van binnenuit te leren kennen. Mijn grootste toekomstdroom is om van mijn kunst mijn beroep te maken.”

Belang van muziek

Brabant telt 851 muziekverenigingen. Wat is volgens bestuursleden Leonie Heezemans en Ingrid Diender van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) het belang van muziek voor jongeren? “Muziek stimuleert je creativiteit, werkt op emoties en traint je brein. In een orkest ontwikkel je sociale vaardigheden.” Antonette Sanders, bestuurslid van Orkest Zuid, beaamt dat muziek essentieel is voor de ontwikkeling: “Jongeren onderzoeken hun eigen stijl en ontwikkelen hun eigen voorkeur.”

Muziekexamens Brabant

Jaarlijks legt Kunstloc Brabant in samenwerking met de Brabantse Bond van Muziekverenigingen en de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO) 1500 tot 1800 examens af onder Brabanders van overwegend negen tot zesentwintig jaar. De provincie Noord-Brabant verzorgt per jaar tien theorie- en twintig praktijkexamens voor blaas-, slag- en strijkinstrumenten. Het niveau begint bij A en eindigt bij D. Degenen die hier geen genoegen mee nemen, kunnen naar het Conservatorium.

Frank de Jong, senior adviseur bij Kunstloc Brabant, vertelt over het belang van muziekexamens. “De afgelopen jaren verdwenen veel kunstinstellingen en kwamen er meer zelfstandige muziekdocenten en instituten. Om de kwaliteit te waarborgen zijn er speciale examenplaatsen gekomen, zodat iedereen die wil examen kan afleggen. Het niveau is de laatste twintig jaren enorm gestegen, vooral bij de slagwerkensembles en de daarbij behorende opleiding. Met Slagwerk Opleiding Modulair komen er meer keuzevariaties. De laatste jaren groeit ook het aantal examenkandidaten.

Ontwikkelingen

BBM ziet op het gebied van ontwikkelingen een keerpunt. “Het werven van jongeren wordt lastiger. Mede door de achteruitgang van financiële middelen bij verenigingen en de verschraling van het muziekonderwijs.” Er is ook een positief geluid. “Op verschillende plaatsen zijn verenigingen volop bezig met nieuwe initiatieven om aansluiting te zoeken met de jeugd. Wij stimuleren deze ontwikkelingen. Een recent voorbeeld is het Brabants Jeugd Project Orkest.”

Volgens Antonette Sanders neemt de interesse in klassieke muziek en het concertbezoek af en het aanbod van festivals groeit. In samenwerking met de Stichting Young Talent en de Young Musician Academy van Hogeschool Fontys organiseert Orkest Zuid projecten zoals het solistenconcours. “Onze tip voor deelnemers: grijp elke kans aan om podiumervaring op te doen.”

Meer weten over het Brabantse systeem van landelijk erkende muziekexamens of een examen aanvragen? Kijk op dan op de website. Wil je je opgeven voor concoursen of op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Neem dan een kijkje op deze webpagina

amateurkunst

Mireille de Groot nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant is verheugd Mireille de Groot vanaf 10 maart 2025 te verwelkomen als directeur-bestuurder.

9 januari 2025
Mireille de Groot nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Jaaroverzicht 2024 met opvallend kunst- en cultuurnieuws én culturele lichtpuntjes.

30 december 2024
De donderwolk die BTW heet maar óók culturele lichtpuntjes: het jaar 2024

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het belang van het Brabantse verenigingsleven

Wat is de kracht van samen cultuur maken en wat doet het verenigingsleven voor de lokale gemeenschap?

25 november 2024
Het belang van het Brabantse verenigingsleven

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Herken drempels voor cultuurparticipatie

Veel mensen in onze samenleving ervaren drempels om deel te nemen aan cultuur. Met het kennen-willen-kunnen-doen-model leer je deze drempels sneller herkennen, zodat je vervolgens iets kan doen om ze te verlagen.

8 februari 2023
Herken drempels voor cultuurparticipatie

Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Kinderen, tieners en jong volwassenen worstelen toenemend met stress en zwaarmoedigheid. Waarom is cultuur voor jonge mensen zo’n goed antigif tegen angst, onzekerheid en gebrek aan hoop?

8 november 2022
Cultuur voor alle Brabantse Jeugd

Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

Het muziekproject Ready to Rock verzorgt gratis muzieklessen op basisscholen in de regio Helmond. Een verrijkende ervaring voor kinderen.

31 augustus 2022
Ready to Rock maakt van muziekeducatie meer dan een succesverhaal

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Zelfvertrouwen zonder kaders

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Pruts & Klooi.

18 maart 2021
Zelfvertrouwen zonder kaders

Verbinding tussen jong en oud

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: KRACHTVOER.

11 maart 2021
Verbinding tussen jong en oud

Spreekbuis voor de creatieve ziel

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Ixeg Waxie.

2 maart 2021
Spreekbuis voor de creatieve ziel

Kunst brengt je in het nu

In deze cultuurparticipatie-reeks zoomen we in op één van de parels in onze provincie op het gebied van cultuurparticipatie: Beeld-kracht Oisterwijk.

25 februari 2021
Kunst brengt je in het nu

Toneel met een gouden randje

Hoe jongeren hun talenten ontdekken in het Annatheater in Helmond; regisseuse Lavinia Germano en vier jonge spelers delen hun ervaring.

16 februari 2021
Toneel met een gouden randje

iktoon: Margriet danst door heel Europa

Margriet heeft het syndroom van Down. Ze doet aan moderne dans en wordt door gezelschappen uit heel Europa uitgenodigd om te dansen.

25 juni 2020
iktoon: Margriet danst door heel Europa

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020
Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Realistische portretten met een knipoog

Karin Neijenhuis werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

8 juni 2020
Realistische portretten met een knipoog

“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

deDansPunt. is de koepelorganisatie voor amateurdans in Brabant en focust op de artistieke kant van dans. Maar hoe pak je dit aan?

12 mei 2020
“In je eentje ga je harder, maar samen kom je verder”

Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Individuele kunstlessen zijn weer toegestaan, mits je dat met anderhalve meter afstand organiseert. Dat zegde minister Van Engelshoven toe in het cultuurdebat op 28 april.

29 april 2020
Kamerdebat: ‘Individuele kunstlessen weer toegestaan’

Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

DUKEBOX heeft de laatste jaren uiteenlopende projecten opgezet waarin zij samenwerken met partners binnen én buiten de urban scene.

28 april 2020
Dukebox maakt een gezamenlijke vuist in brabant

Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Talent in de Regio is een subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Om in aanmerking te komen moet je aangedragen worden door de provincie. Het is nu mogelijk een adhesieverklaring aan te vragen.

21 april 2020
Aanvraag adhesieverklaring Talent in de Regio

Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Cultuur en sociaal domein, een uitdagende samenwerking. We kwamen bij elkaar om te sparren over het hoe en waarom. Hoe kunnen we de synergie vergroten? Welke belangen spelen? Wat heb je nodig?

11 maart 2020
Terugblik Bijeenkomst Cultuurparticipatie in Zuid-Nederland

Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Een reeks praktische tips van verenigingen met een krachtig bestuur.

23 november 2019
Vind betrokken bestuursleden met deze 9 tips

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

Vrijwilligers werven en behouden

Wie krijg je zo gek om zich in te spannen voor jouw vereniging? In dit artikel geven we 10 tips voor voldoende organisatiekracht.

10 oktober 2019
Vrijwilligers werven en behouden

9 tips om jongeren te bereiken

Jongeren warm maken voor kunst is niet makkelijk. Ga je de investering aan? Benut dan deze tips en kansen.

10 oktober 2019
9 tips om jongeren te bereiken

Korenveld

Er is in Brabant een mooie traditie van koren, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid. Om ons sterk te maken voor de kwaliteit van de koorzang ondersteunen wij het platform Korenveld.

8 oktober 2019
Korenveld

Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een ecosysteem dat je moet voeden, onderhouden en waarin je gezamenlijk moet investeren. Barbara Brouwers, directeur van Phoenix Cultuur, over de Circle of Talent.

6 februari 2019
Circle of Talent: ecosysteem voor talentontwikkeling

Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

In het kader van iktoon spraken we met een lokaal coördinator op het gebied van amateurkunst, en met twee amateurkunstbeoefenaars over hun drijfveren en ambities.

12 juni 2018
Ik toon, jij toont, hij toont, wij tonen

Kweekvijver met jong en muzikaal talent

Wat zijn de drijfveren en toekomstdromen van jonge Brabantse muzikanten?

27 februari 2018
Kweekvijver met jong en muzikaal talent

De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

Dit jaar kregen instellingen voor amateurkunst, naast instellingen in de professionele kunst, voor het eerst een provinciale subsidie voor 4 jaar, in plaats van per jaar. Negentien instellingen in de amateurkunst zagen hun subsidieverzoek gehonoreerd. Ook binnen de professionele kunsten zijn nieuwkomers te ontdekken in de subsidieregeling hedendaagse cultuur. Mestmag.nl vroeg naar de plannen van de nieuwkomers.

22 december 2017
De plannen van nieuwkomers in de subsidieregeling hedendaagse cultuur

iktoon

Elk jaar kun jij je in de maand juni laten zien als kunstenaar! Er is van alles mogelijk, de invulling bepaal jijzelf. Bundel je krachten met andere initiatieven en neem contact met ons op.

30 november 2016
iktoon

Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant ondersteunt kinderen en jongeren die om financiële redenen niet actief aan kunstbeoefening kunnen doen. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen, gaat het fonds samenwerkingen aan met Brabantse gemeenten.

30 november 2016
Jeugdfonds Cultuur Brabant

Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Vernieuwingen tonen, mensen verbinden, partners betrekken en meegaan met de tijd: dat is waar koepelorganisatie deDansPunt voor staat.

8 november 2016
Dansend Brabant in een wereld vol 'swarming'

Een vrijdagavond bij de harmonie

Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk - een van de beste harmonieën in Noord-Brabant - viert dit jaar haar 125-jarig bestaan.

14 april 2016
Een vrijdagavond bij de harmonie

Ons dorp nieuw leven inblazen

De muzikale traditie is in Brabant en Limburg al eeuwenlang onverwoestbaar. Harmonie en fanfare horen bij het Zuiden.

14 april 2016
Ons dorp nieuw leven inblazen

Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Sophie de Ruijter deed afgelopen schooljaar onderzoek naar het jeugdlid van een harmonie.

16 september 2015
Moet de harmonie niet gewoon op de schop?

Om te vermenigvuldigen moet je delen

Stel je voor dat jij als amateur-koorzanger samen kunt werken met de Nederlandse top, dat zou toch geweldig zijn?

19 juni 2015
Om te vermenigvuldigen moet je delen

Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Juist door de krimp worden fanfares en harmonieën creatief in het werven van nieuwe leden. In dit artikel noemen we vijf van deze slimme manieren.

10 februari 2015
Vijf manieren waarop fanfares en harmonieën de jeugd interesseren

Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst

Heel veel mensen hebben geen besef van wat een vrijetijdskunstenaar kan.

28 januari 2015
Uniek in Nederland: Stichting Beeldende Vrijetijdskunst