Het was een drukte van jewelste afgelopen weekend in Den Bosch tijdens De Week van Ons Eten. Een scala van activiteiten, zoals open dagen, proeverijen, congressen en markten, werden georganiseerd. Om te laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van ons voedsel. Zo ook op het Koning Willem 1 college in Den Bosch, waar vrijdagmiddag De Bordenbakkerij, een installatie van ontwerpster Marijke Remmers, werd gelanceerd. Het eerste, speciaal ontworpen bordje van papierpulp en lokale reststromen, werd hier door Marijke ‘gebakken’. De amuse van studenten die meededen aan de finale van de Brabantse Meesterchef bij het KW-1-college, werd op deze eerste officiële BrabanDISH geserveerd.
De Kunstopdracht
De installatie De Bordenbakkerij is het winnende ontwerp van De Kunstopdracht 2024. Kunstloc Brabant organiseert jaarlijks De Kunstopdracht; een talentontwikkelingstraject voor startende kunstenaars die willen werken in opdracht of in het publieke domein. Kunstloc doet dit altijd in nauwe samenwerking met partners, waaronder maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en/ of overheden. Voor de editie van 2024 meldde de Brabantse Foodalliantie zich als opdrachtgever. Men was op zoek naar ontwerpers die hen konden helpen bij de storytelling van BrabanDISH; het verhaal over het nieuwe Bourgondisch. De twaalf geselecteerde deelnemers werden uitgedaagd om een drager, zoals een schaal, bord of schotel, te ontwerpen om ‘het nieuwe bourgondisch’ op de kaart te zetten. Allemaal kregen zij de gelegenheid te pitchen voor de opdrachtgever. Marijke Remmers, vierdejaars student aan de Design Academy in Eindhoven, verraste de opdrachtgever met veel meer dan alleen een drager en werd geselecteerd om het winnende ontwerp uit te voeren.
De presentatie van de Bordenbakkerij
De Bordenbakkerij
De Bordenbakkerij is een installatie waarin het verhaal over het nieuwe Bourgondisch wordt verteld. Marijke’s passie voor papier vormt de kern van haar BrabanDISH ontwerp. Ze heeft recepten bedacht om borden te maken van papierpulp, gemaakt van Brabantse restmaterialen zoals aardbeienkroontjes, aardappel- en uienschillen. Voor de installatie heeft ze een mal ontwikkeld voor het persen van papier en is bezig met het onderzoeken van verdere reststromen bij boeren. "Het doel is dat mensen hun eigen bord kunnen maken en daar vervolgens van eten, wat gesprekken en verbinding stimuleert," legt Remmers uit.
De installatie zal na De Week van Ons Eten nog op vele locaties en tijdens allerlei foodevents worden ingezet om het verhaal van BrabanDISH te vertellen. Want het staat voor ‘het nieuwe bourgondisch’: gastvrij, bewust genieten, lokale producten, duurzame productie en gericht op de toekomst. En waar kun je het nieuwe bourgondisch proeven? Dat kun je allemaal vinden op de website brabandish.nl.
Meer weten?
Ik hoor graag van je!