Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Een dag om een ervaring te bewaren en te koesteren, meer dan waardevol! Ik typ dit nagenietend van de muziekactiviteit, die ik gaf op de afdeling psychogeriatrie bij Thebe Elisabeth in Goirle. Tien bewoners in een kring, allemaal afwachtend wat er komen gaat. De dwarsfluit komt tevoorschijn en de enige man in het gezelschap reageert: “Heej, dè’s un blokfluit is ’t nie?” Mevrouw aan de overkant: “Oe, dè moet ik nie hoor, dè is men veulst te schel.”

Geschreven door: Odette Kolen - van de Korput

Om te gewennen, laat ik hen het verschil horen tussen hoog en laag. Wanneer vindt iemand het wel mooi, wanneer niet? En wat als ik het nu in een andere sfeer speel? Iemand opent voorzichtig een oog, er beweegt ergens een hand mee, een ander vindt het juist niets. Het mag er allemaal zijn. Vandaag bestaat de muziekactiviteit uit muziek persoonlijk gespeeld voor iedereen. De bewoners beantwoorden drie voorkeuren: “langzaam of snel?”, “hoog of laag?” “vrolijk of droevig?”. De ene bewoner antwoordt duidelijk, bij de andere bewoner voel ik het antwoord of zie ik het in de ogen.

De fluit gaat aan de kin en dan laat ik mijn vingers spelen. Ik denk niet meer na, mijn handen nemen het over en bij iedere bewoner speelt de fluit een andere melodie. Een lied dat klinkt alsof het een Ierse fiddler is, een lied als een slaaplied, een lied als een mars, eentje als een lied dat maar door blijft gaan zonder rust. En steeds als ik speel is er zo’n contact met de bewoner voor wie deze muziek gespeeld wordt. Ogen die nauwelijks knipperen, maar een intens contact maken. Telkens een mooie reactie na afloop, iedereen is aanwezig wanneer de muziek voor hen is.

"De fluit speelt en het contact is enorm." Odette Kolen - van de Korput

Eén mevrouw spreekt niet en vindt het moeilijk te kiezen. Ze heeft een kleurboek ‘kleuren op nummer’ op schoot met achterop alle kleuren die gebruikt worden weergegeven. Ik vraag haar of ze een van de kleuren kan aanwijzen. Het is (licht)groen. Ik vertel haar dat ik zal spelen met de tonen die bij groen horen. De fluit speelt en het contact is enorm. Er klinkt een rustige melodie als een ballade. Alle bewoners om haar heen worden mee stil en reageren ook na afloop. Er is letterlijk een gezamenlijke toon geraakt.

We ronden de ochtend af door nu niet per persoon de muziek te maken, maar een lied als groep te laten klinken als in een medley. Ik ga weer voor iedere persoon langs, maak oogcontact en verbindt de melodieën aan elkaar, waarbij ik zelf ook verrast word: Bijna alle melodieën zijn hetzelfde als ik van tevoren voor ieder afzonderlijk heb gespeeld, zonder dat ik heb onthouden welke melodieën dat zijn geweest, of dat ik weet wat ik ga spelen. Mijn vingers maken de muziek. We zijn na afloop allemaal even stil en hebben - ieder voor zich én samen - een heel mooie ochtend beleefd.

Ilustratie Martine Beetz

Meer weten over muziek in de zorg?

Voor vrijwel iedereen is muziek in het leven van betekenis. De één houdt van zingen of een muziekinstrument te bespelen, de ander bezoekt concerten, luistert naar muziek of houdt van dansen. Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Kunstloc Brabant houdt een kennisdossier bij met inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

Kennisdossier Muziek in de zorg

Odette Kolen - van de Korput

Muziekpraktijk Flonder Muziek

Kunst is gezond

Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Samenleesgroepen in Brabant brengen mensen bij elkaar. Je kunt je eigen verhaal delen en dat van anderen horen.

4 maart 2025
Samen lezen in Brabant: Verbinding door literatuur

Profielen cultuurcoach Brede SPUK

LKCA presenteerde in maart 2025 nieuwe functieprofielen voor cultuurcoaches.

27 februari 2025
Profielen cultuurcoach Brede SPUK

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Europese Culture and Health Platform van start

Samen met 15 partners in Europa richt Kunstloc zich op het versterken van kunstenaars op het snijvlak van kunst en gezondheid.

17 december 2024
Europese Culture and Health Platform van start

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Magazine Waarde van cultuur 2024

Inspirerende verhalen en infographics over de staat van de culturele sector in Noord-Brabant.

19 september 2024
Magazine Waarde van cultuur 2024

Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunst kan een gesprek openen en contact leggen dat blijvend is. Dat merken Sandra Kuiper en Anneke Wijn met hun interventie Tijd van je leven.

12 september 2024
Langdurig eenzaamheid verminderen met kunst

Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Tijs Rooijakkers, Mirte van Laarhoven en Lotte van Laatum maken een schetsontwerp voor het sterrenbos van Huize Padua.

11 september 2024
Kunstopdracht Dwalen maar niet Verdwalen

Taal en muziek brengen herinneringen terug

Stichting Laudio ontwikkelde de klankenkast Meral, speciaal voor Turkse bewoners van zorginstelling Lâle in Oosterhout.

20 augustus 2024
Taal en muziek brengen herinneringen terug