Op 25 juni haalt onze collega Johan Kersten dan toch echt de laatste film-tentoonstelling ‘Doordraaien’ op. Na 29 jaar komt er een einde aan KunstSelect, het kunstmenu waarin Brabantse leerlingen uit het primair onderwijs gedurende hun hele schoolcarrière kennismaakten met de kunstvormen: theater, dans, muziek, beeldende kunst, fotografie & film, mediakunst en literatuur. Op het hoogtepunt in 2000 tot 2010 deden er jaarlijks 600 scholen mee in 50 gemeenten met ca. 150.000 leerlingen.
Wat deden we?
Onze voorlopers het Brabants Instituut voor School en Kunst (BisK) en het later met het Centrum voor Amateurkunst (CvA) gefuseerde Kunstbalie selecteerden voorstellingen zowel uit het landelijk aanbod als uit onze eigen provincie. Ze initieerden tentoonstellingen, ontwikkelden educatiemateriaal en zorgden voor de samenstelling en programmering van het kunstaanbod voor samenwerkende scholen in het primair onderwijs in Brabant. Ze voerden contractbesprekingen met deze samenwerkende scholen en gaven menupresentaties over het aanbod aan de cultuurcoördinatoren en intermediairs.
Het ontstaan van het kunstmenu
In augustus 1991 ging het kunstmenu van start in Someren-Lierop. Ben van Bussel, destijds directeur van basisschool ’t Rendal in Lierop, ontwikkelde samen met het BisK de basisstructuur van het kunstmenu om scholen te ondersteunen bij de kunstzinnige vorming van de leerlingen. Een leerling op de basisschool kwam gedurende acht jaar onderwijs tweemaal in aanraking met de kunstdisciplines theater, dans, muziek, beeldende kunst, fotografie & film, mediakunst en literatuur.
Wat leverde het op?
Veel kinderen ondervonden kunst: van Moerstraten, Moerdijk en Made via Molenschot, Middelbeers en Maaskantje naar Mierlo, Milheeze en Mill. Zij bezochten kunst op locatie of kunst werd naar de school gebracht. Bij elke voorstelling en elke tentoonstelling doken leerlingen via educatie de diepte in om zo dichter bij het kunstwerk te komen.
Naast de goede bereikbaarheid van kunst voor scholen, was er de artistieke kwaliteit van kunst. Prachtige samenwerkingen ontstonden met professionele makers, gezelschappen en musea, zoals philharmonie zuidnederland, Theater Artemis, de Stilte, BredaPhoto en De Pont museum.
Het menu zorgde voor continuïteit en diversiteit in disciplines gedurende de leerjaren van een leerling. Door de samenwerking tussen scholen was het aanbod betaalbaar. En het onderwijs werd in grote mate ontzorgd in expertise, organisatie en tijd.
En toen?
Vanaf 2013-2014 lieten we de vaste structuren in het kunstmenu los. Scholen kregen meer vrijheid in de keuze van de kunstdiscipline bij het samenstellen van het menu onder de naam KunstSelect. In 2016 is in overleg met de provincie besloten gefaseerd te stoppen met KunstSelect. Als provinciale instelling lieten we onze uitvoerende rol varen en legden de regie bij de scholen. We selecteerden dan ook geen voorstellingen meer, maar boden enkel de al reeds ontwikkelde tentoonstellingen aan tot en met dit schooljaar 2019-2020.
In reactie op het stoppen van KunstSelect ontstond in 2016 het Brabant Menu dat vele scholen inmiddels afnemen en dat ook de subsidie impulsgelden heeft ontvangen. Vier Brabantse gezelschappen hebben zich hierin verenigd: Schippers&VanGucht, philharmonie zuidnederland, Theater Artemis en de Stilte. Ook voor het Brabant Menu geldt dat scholen zoveel mogelijk samenwerken om te profiteren van een betaalbaar en kwalitatief hoogstaand aanbod.
Waar staan we nu en wat zijn onze wensen?
Steeds meer scholen vinden hun weg naar het Brabant Menu. Voor een nog bredere blik zouden we ook graag het professionele aanbod uit de rest van Brabant én daarbuiten op meer Brabantse scholen geprogrammeerd zien. Daarnaast blijkt dat het aanbod voor tentoonstellingen op scholen vooralsnog achterwege blijft. We zetten ons in om makers en het onderwijs hierin te adviseren.
Het culturele veld kan gebruikmaken van het scholingsaanbod. Ook adviseren we het intermediairs netwerk en geven we advies over voorstellingen van de landelijke impresariaten. Dit aanbod zal vanaf 2021 op de website van Kunstloc Brabant te vinden zijn.
KunstSelect stopt dan wel, maar het professionele aanbod is er nog steeds. Wij blijven ons inzetten om leerlingen in Brabant in aanraking te brengen met kunst, zodat zij de kunstervaringen beleven die we ze zo graag gunnen!
Collega Johan Kersten haalt voor de laatste keer de film-tentoonstelling ‘Doordraaien’ op.
Heb je vragen hierover?
Neem contact op met ons.