Nadat Mabel Zwaan tijdens een concert werd lastiggevallen en dit deelde op Twitter, haakten binnen mum van tijd vier andere vrouwen uit de muziekindustrie aan en ontstond NO THANKS!. Met als doel om concertgangers en personeel sneller te laten ingrijpen als vrouwen lastig worden gevallen en het gesprek aan te gaan met poppodia om iets te doen aan de vele ongewenste intimiteiten. Mestmag.nl ging in gesprek met Mabel.
- Geschreven door Sophie Teunissen
Nee, bedankt. Best een vriendelijke naam voor een actiegroep tegen (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals. Inmiddels ook al een bekende naam: binnen 24 uur na het oprichten van de actiegroep, via Twitter, ontving het initiatief al veel aandacht van de media. De vijf oprichters ontmoetten elkaar allemaal voor het eerst tijdens een uitzending van Pauw en daar bleef het niet bij. Op 16 november 2017 was er niet alleen al een naam en een logo, ook een hele reeks aan interviews kwam op de agenda van Mabel Zwaan, Jente Lammerts, Jenny Janssens, Patricia Kuiper en Gracia Visscher te staan.
“Ik bezocht in mijn eentje een concert. Daar had ik een vervelende ervaring met een vreemde man, die aan mij zat terwijl ik dat niet wilde. Hoewel de zaal vol was, greep er niemand in en ben ik behoorlijk van streek tijdens de toegift weggegaan. Op Twitter deelde ik mijn ervaring en kreeg ik al snel reacties. Binnen een paar minuten ontstond het idee om hier iets mee te gaan doen”, vertelt Mabel Zwaan. Zodoende ontstond NO THANKS!, een actiegroep tegen (seksuele) intimidatie binnen de muziekwereld, waarin alle vijf vrouwen werkzaam zijn. Het balletje is snel gaan rollen, de eerste ideeën zijn al tot uitvoering gebracht. Zo is de groep erg actief op sociale media, kun je een t-shirt bestellen waar al meerdere BN’ers in gespot zijn en is de discussie flink aangesneden.
Inmiddels bestaat het initiatief twee maanden. Hoe zit het met de voortgang na deze vliegende start?
“In eerste instantie hadden we het idee om posters op te hangen bij poppodia. Daarop willen we teksten zetten, zodat het voor alle bezoekers duidelijk is wat er gedaan kan worden bij het voordoen van een situatie zoals ik heb meegemaakt. Dat je bijvoorbeeld bij het personeel terecht kan. Door alle gesprekken die we inmiddels gevoerd hebben met poppodia en andere betrokkenen is onze ambitie groter geworden”, licht Mabel toe.
Het belangrijkste doel van de groep is het creëren van meer bewustzijn rondom het probleem. Niet iedereen beseft hoe vaak het tijdens festivals en concerten voorkomt dat iemand, man of vrouw, wordt lastiggevallen. Hoewel de omgeving vaak druk is en omstanders het zouden moeten kunnen zien gebeuren, is het niet altijd makkelijk om te herkennen wanneer het om ongewenste aandacht gaat.
“Daarom is het juist van belang dat we met zijn allen een sociaal vangnet vormen. Als men zich meer bewust is van dit probleem, wordt het hopelijk makkelijker om zo’n situatie serieuzer te nemen en er op af te stappen om te vragen of alles oké is. Ook poppodia moeten goed weten wat ze kunnen doen als er iets aan de hand is. We hebben inmiddels al met verschillende instanties gesproken en bijna iedere concertzaal heeft hier al een protocol voor. Meestal is het barpersoneel het eerste aanspreekpunt en wordt door hen de portier of bewaking ingelicht. Maar vanuit mijn eigen ervaring, en dat was helaas niet de eerste, weet ik hoe moeilijk het is om die stap te zetten. Wij hopen die stap makkelijker te maken”, vertelt Mabel.
Het is van belang dat we met zijn allen een sociaal vangnet vormen.
– Mabel Zwaan
In Nederland bestaat er nog geen actiegroep tegen seksuele intimidatie in de muziekwereld. De uit Engeland afkomstige groep Girls Against heeft hetzelfde doel en ook al naam gemaakt in de muziekindustrie. Zij werken samen met poppodia, werken ook met posters en brengen het onderwerp onder de aandacht via sociale media.
“We oriënteren ons nu op het grootschalig bekendmaken van het probleem binnen deze wereld. We zijn alle vijf iedere week te vinden op een concert of festival, dus voor ons is het heel belangrijk dat dit veilige omgevingen zijn. Tot nu toe gaat dat heel goed. Zo hebben we op 19 januari een panel georganiseerd bij Eurosonic Noorderslag Tijdens dit panel zijn we aan de hand van waargebeurde verhalen over seksuele intimidatie de discussie aangegaan, samen met Broadly (VICE), Kevin Heller (uitsmijter en zelfverdediginginstructeur) en andere partijen uit de muziekindustrie”, aldus Mabel.
De discussie omtrent het onderwerp staat op grote schaal al langer in de belangstelling; wie heeft nog niet van #metoo gehoord? Niet alleen aan de hand van Mabel’s ervaring blijkt dat de situatie zich vaak voordoet. Sinds de oprichting van NO THANKS! heeft de groep al meerdere verhalen te horen gekregen van volstrekt onbekenden die iets soortgelijks hebben meegemaakt.
We hopen een grootschalige campagne te kunnen opzetten door het hele land en willen eigenlijk samenwerken met zo veel mogelijk artiesten.
- Mabel Zwaan
“Via sociale media hebben meerdere mensen hun verhaal gedaan bij ons. Hoewel we daar nu nog niet heel veel mee kunnen, zijn we wel aan het nadenken of er ook een aanspreekpunt moet komen waar slachtoffers terecht kunnen. Zo ver is het nu nog niet. We richten ons eerst op de plannen die er nu liggen. We hopen een grootschalige campagne te kunnen opzetten door het hele land en willen eigenlijk samenwerken met zo veel mogelijk artiesten”, legt Mabel uit. Op internet zijn er al meerdere filmpjes viral gegaan van artiesten, zoals van rapper Drake en van de zanger van de band Architects, die tijdens concerten reageren op het ongewenste gedrag van een fan in het publiek. Dat de woorden van de artiesten veel gewicht hebben is te merken aan de reactie van het publiek. Om die reden is het, volgens Mabel, zeer efficiënt om samen met optredende muzikanten het probleem aan te kaarten.
Toen het initiatief gestart werd konden de vijf oprichters nauwelijks bedenken wat voor impact hun stem zou hebben. Twee maanden verder is hun motivatie alleen maar gegroeid. Al valt er nog een wereld te winnen.
Bekijk voor meer informatie het Facebook account en het Instagram account van NO THANKS!