In het impulsgeldenprogramma van provincie Noord-Brabant zijn afgelopen beoordelingsronde 9 subsidieaanvragen gehonoreerd aan innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Met een impulsbijdrage kunnen deze initiatieven uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn.
De impulsgelden zijn beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kunstloc Brabant adviseert aanvragers en is in opdracht van de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van het impulsgeldenprogramma. De volgende aanvraagrondes voor de subsidie impulsgelden vinden plaats van 25 april t/m 1 mei en van 19 t/m 25 september 2022.
Sterker uit de crisis
Het impulsgeldenprogramma blijkt geschikt om projecten te stimuleren die makers en instellingen helpen noodzakelijke vernieuwingen te realiseren. Veel aanvragers gaven aan dat er tijdens de coronacrisis uitgebreid is gereflecteerd op de huidige artistieke en zakelijke praktijk. Makers en instellingen maken daarom bewust keuzes voor plannen die op de lange of middellange termijn de beroepspraktijk of organisatie vernieuwen of versterken. De culturele projecten zijn onder meer gericht op een nieuwe afstemming tussen online en offline aanbod, het versterken van de communicatie, en betere kennisdeling. Hieronder lees je meer over de projecten die in de tweede ronde van 2021 zijn gehonoreerd.
Aristoteles Da Silva Mendes
Aristoteles Da Silva Mendes rapt op zijn debuutalbum ‘Never Had Self Care’ over zijn ervaringen met onder meer mentale problematiek, immigratie en integratie. Aristoteles, die is geboren in Angola en op zijn veertiende naar Nederland kwam, zet zich als artiest in voor probleemjongeren en hoopt hen te inspireren en handvatten te bieden door zijn eigen verhaal te vertellen. Met zijn album maakt hij deze onderwerpen bespreekbaar onder zijn jonge doelgroep. Als onderdeel van ‘Never Had Self Care’ brengt Aristoteles onder andere op YouTube een serie uit met de titel ‘Self Care With Aris’, waarin hij bekende Nederlanders uitnodigt om hun favoriete maaltijd te bereiden en in gesprek te gaan over zelfzorg.
foto: Jamal Gietel
Darker
Het pop-trio Darker uit Tilburg wil met een crossover van elektronische muziek en performance art een nieuwe markt aanboren en een bredere doelgroep aanspreken. Het muziekcollectief gaat samenwerkingen aan met verschillende makers, om een multidisciplinaire liveshow te ontwikkelen. Videoschermen spelen een belangrijke rol bij het versterken van de belevenis van de muziek, waardoor een innovatieve muziekervaring tot stand komt. Darker deelt de kennis die ze opdoen met dit project door workshops en masterclasses te geven op onderwijsinstellingen en bij jongerencentra en culturele instellingen.
Het Concreet
Kunstenaarsinitiatief Het Concreet ontvangt een bijdrage uit de impulsgelden voor een onderzoek naar de verduurzaming van haar positie als experimentele labruimte voor analoge klanken. Als onderdeel van dit onderzoeksstraject realiseert het initiatief residenties en contextprogramma’s, waarin nieuwe domeinen van klank worden onderzocht en daarop wordt gereflecteerd in de vorm van lezingen en presentaties. Daarnaast gaat Het Concreet een samenwerking aan met het Domein voor Kunstkritiek om te werken aan een nieuwe kritiek van klank, en zal er een afsluitende publieksmanifestatie plaatsvinden op Landpark Assisië.
foto: Seye Cadmus
LudoWic
Thijs Lodewijk, ook wel bekend onder naam de LudoWic, maakt een transitie door van professional in de muziekindustrie naar audiovisueel kunstenaar. Hij heeft al enkele projecten als audiovisueel kunstenaar op zijn naam staan. Hij heeft onder andere de Gaasperdammertunnel in wording hoorbaar gemaakt met een audioprint, en in het project Flux Patterns de passagiersstromen op Eindhoven Airport vertaald in beeld en geluid. Om zich verder te ontwikkelen ontvangt Thijs een bijdrage uit de impulsgelden. Het doel is om onder andere een eigen expositie te realiseren, samenwerkingen verder uit te bouwen, en te starten met de verkoop van zijn beeldende werk.
foto: Ben Houdijk
Frye Ranch
Paardenhouderij Frye Ranch in Someren gaat op natuurinclusieve wijze te werk en richt het landschap van de paardenhouderij zowel esthetisch als functioneel in. Zo wordt er bijgedragen aan de omgevingskwaliteit en het welzijn van mens en dier. Elke Frye, initiatiefneemster van het project, zet de impulsijdrage in om een kunstenaar en een architect bij het landkunstproces te betrekken. Voor agrarische en hippische sectoren is dit project een stimuleren voorbeeld om vanuit een alternatieve context naar landschap te kijken.
foto: Roy Soetekouw
Venusian Collective
Venusian Collective heeft als missie om de schoonheid van het dagelijkse leven zichtbaar te maken, om de relatie tussen de mens en natuur hechter te maken. Het collectief fungeert als platform voor kunstenaars, fotografen, ontwerpers en culturele ondernemers. Met de impulsbijdrage ontwikkelt het collectief zich duurzaam door, worden evenementen georganiseerd, en nieuwe producten ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op textiel. Daarnaast wordt het in 2020 uitgebrachte boek Venusian Kitchen vertaald naar andere talen, en worden zowel online als offlinenog meer verhalen gedeeld via hun platform.
foto: Elsbeth Tijssen
Ketter&Co
Ketter&Co werkt aan een cyclisch bewustzijn bij studenten, en streeft naar een herwaardering voor vakmanschap en emancipatie van de vakman. Daarvoor worden samenwerkingen aangegaan tussen het mbo, culturele instellingen, ondernemers en landschapsorganisaties. Met de bijdrage uit de impulsgelden gaat Ketter&Co met het project ‘Land&Hand’ haar pijlen richten op de provincie Noord-Brabant – specifiek het SintLucas College. Studenten van het SintLucas College ontwikkelen onder begeleiding van een ontwerper een mobiele kar, gemaakt van materialen en met technieken gerelateerd aan het Brabantse landschap. Deze kar krijgt vervolgens buiten de muren van de school een podium, zoals op theaterfestival De Parade. De organisatie zet in op inbedding van de lesmethodiek binnen het mbo-curriculum op de lange termijn.
Lambertus Concerten
De Stichting Lambertus Concerten biedt een podium voor zowel amateurensembles uit Helmond en omgeving als professionele ensembles uit binnen- en buitenland. Door middel van een concertreeks en educatieve en maatschappelijke projecten maakt de stichting klassieke muziek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Binnen het project ‘Vergeet niet te zingen’ maken bijvoorbeeld basisschoolleerlingen kunstwerken samen met mensen met dementie, die vervolgens als decor dienen voor een uitvoering. Met de impulsbijdrage werkt de stichting aan een duurzame manier om haar activiteiten voort te zetten.
Kunst & Co en Compass Uden
Stichting Kunst & Co en Stichting Compass Uden zetten zich samen in voor een structurele en duurzame inbedding van cultuureducatie in de gemeente Maashorst. Met het project Xpress werken de stichtingen samen met het onderwijs om cultuureducatie een vaste basis in de leerplannen te geven. Doordat alle scholen binnen de gemeente met het project bereikt worden, komen alle leerlingen op een bepaald moment in hun schoolcarrière in aanraking met kunst en cultuur. Ook wordt ingezet op buitenschoolse cultuureducatie, door talentontwikkeling te faciliteren en amateurverenigingen te ondersteunen.
Meer weten over de subsidie impulsgelden?
Neem contact met ons op.
Iris Bloemers
Subsidiecoördinator. Iris is tijdelijk gedetacheerd naar de Provincie Noord-Brabant013 464 82 47