Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Van een langgekoesterde droom componist te worden tot de liefde voor opera en energetisch werk; de nieuwe lichting Brabantse kunstenaars is er klaar voor. In een reeks van vier artikelen, zoomen we deze zomer in op vers talent. Allemaal net afgestudeerd in Brabant. In dit artikel staat muziek centraal. Jazzpianist Bongjin Jung (24), operazangeres Ashley Stapelfeldt (29) en performer en vocal coach Nicole van Hoof (Nicole Catharina) (26), vertellen over hun opleiding en toekomstplannen.

Geschreven door: Simone Vos

“Mijn zelfvertrouwen en mijn vertrouwen in mijn stem zijn in de afgelopen twee jaar ontzettend gegroeid. Ik ben nu dapper genoeg om mezelf te laten zien en om te zingen zoals ik echt graag wil. Vanuit de muziek waar ik van houd”, vertelt Ashley Stapelfeldt. Ze studeerde in juni 2024 af aan de Master of Music – Classical Music – Vocal aan de Fontys Academy of Arts in Tilburg. Hiervoor volgde ze de bachelor Opera voice in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar ze vandaan komt.

“Ik heb in de afgelopen twee jaar, tijdens deze master, meer opgetreden dan in mijn hele leven. Daarnaast heb ik geleerd dat optreden veel meer inhoudt dan alleen op de dag zelf op een podium staan en zingen. Het is ook de voorbereiding; de kostuums regelen, zorgen dat er kaarten verkocht worden; ik ben hoofd marketing, financiën en organisatie in één.”

Ashley Stapelfeldt

19550

Eigen pad volgen

Ook performer en vocal coach Nicole van Hoof volgde de Master of Music bij de Fontys Academy of Arts in Tilburg. Ze studeerde ook in juni af, maar dan in de richting Pop Vocals. Hiervoor deed ze de Rockacademie. Tijdens haar master leerde ze dat ze veel meer naar haar eigen gevoel en kracht mag handelen. “Ik wist eigenlijk altijd al dat ik zangeres wilde worden. De Rockacademie was een super goede opleiding, maar ik merkte wel dat ik niet helemaal in het ‘gebaande’ pad van de popmuzikant paste. Ik leerde daar eigen liedjes schrijven, bracht een album uit en heb opgetreden bij poppodia. Bij het toewerken naar een tour als Popronde, wat voor velen de start van hun carrière is, merkte ik wel: dit is niet helemaal mijn weg.

Vlak voor haar master en tijdens de twee jaar studie zag Nicole steeds beter welke richting ze wél op wilde. “Ik combineer nu muziek maken en energetisch werken met elkaar. In mijn rol als coach, maar ook als zangeres”, vertelt ze. “Ik merkte het in mijn afstudeeronderzoek bij de Rockacademie al. Daarin richtte ik me op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en de effecten daarvan op je stem. Ook de stilte- en zangretraite die ik Spanje deed tijdens mijn master, heeft veel losgemaakt. Er kwam meer lichtheid, daarvoor kwamen er vaak zware thema’s voor in mijn liedjes. Dat is nu wat lichter geworden.”

Nicole van Hoof

"In mijn afstudeerwerk ben ik de componist, de dirigent en de regisseur. Ik ben heel blij met wat ik heb gemaakt en dat ik met zoveel mooie mensen samen mag werken" Bongjin Jung

Ervaringen delen in je werk

Het verwerken van thema’s uit je eigen leven in muziek, herkent Bongjin Jung, jazzpianist die recent afstudeerde aan de Bachelor Music and Performing Arts van Fontys Academy of the Arts, ook heel erg. “Dit is de eerste keer dat ik de negatieve ervaringen uit mijn jeugd in mijn show terug laat komen. Mijn afstudeershow gaat over de pijn uit mijn jeugd, het geweld dat mijn opa tegen mijn oma gebruikte en hoe zij over geld vochten. Mijn show is een onderzoek naar die pijn, ik heb dat nog niet eerder gedaan”, vertelt hij.

“Het optreden is gebaseerd op improvisatie. Ik heb met zo’n twintig andere makers samengewerkt om deze show te maken. Negen dansers en elf muzikanten, samen hebben we onderzocht hoe we mijn verhaal het beste konden weergeven. De eenzaamheid, het geweld; dat komt allemaal samen in de muziek en in dans. In mijn afstudeerwerk ben ik de componist, de dirigent en de regisseur. Ik speel zelf piano, ben heel blij met wat ik heb gemaakt en dat ik met zoveel mooie mensen samen mag werken.”

Bongjin Jung

19548Margo van de Pas
"Mijn teksten zorgen dan hopelijk voor zelfreflectie en -liefde voor de luisteraar. Ik heb ervaren dat dit is wat ik wil doen" Nicole van Hoof

Muziek die raakt

Voor Ashley is haar eindoptreden een manier om te laten zien welke muziek haar écht raakt en een kans om met verschillende artiesten samen te werken. “Ik heb hier zoveel goede artiesten ontmoet en raak daar zo geïnspireerd door. Ik werk samen met een cellist bijvoorbeeld. Ook de keuze voor de muziek die ik zing, is erg veranderd. Hiervoor was ik vooral bezig met of de muziek die ik zong, goed was voor mij als artiest en mijn carrière. Nu heb ik nummers gekozen die mij raken, die ik goed vind. Het gaat er niet om dat ik een groot verhaal vertel, maar dat de nummers afzonderlijk mooie verhalen vertellen die passen bij mij. De muziek ís al een verhaal op zich. Als je zelf gelooft in je optreden, dan straal je dat ook uit.”

Meditatie en muziek maken

Dat geldt ook voor Nicole, die haar afstudeeroptreden in een hele intieme setting neerzette. “Ik maak Nederlandstalige poëzie-pop en heb bij het optreden klankschalen en meditatieve instrumenten gebruikt. Daarnaast waren er twee muzikanten bij; een gitarist en een percussionist. Wij zaten met z’n drietjes in een halve cirkel op de grond, met allemaal kussens erbij. Het publiek zat ook in een halve cirkel, zodat we samen in een rondje kwamen te zitten. Iedereen kreeg voorafgaand aan het concert een kaartje met een zin uit mijn liedjes. Bijvoorbeeld ‘Stilte weet het antwoord’ of ‘Mag ik van je houden’”, zegt ze. 

“Ik begon met een meditatie en daarna startte het concert. Het mooie is dat het publiek dan de zin die op het kaartje staat, terug hoort in het liedje. Mijn teksten zorgen dan hopelijk voor zelfreflectie en -liefde voor de luisteraar. Ik heb ervaren dat dit is wat ik wil doen”, vertelt Nicole. “Nu ga ik onderzoeken waar mijn optredens goed passen. Ik sta twee keer op Theaterfestival Boulevard in augustus, een samenwerking tussen Fontys, Koningstheater en Boulevard. Dat is heel mooi, om daar anderen uit het werkveld tegen te komen”, zegt Nicole.

Meditatie en muziek maken Alan Boom

Reizen en terugkomen

Ook Ashley is bezig met haar toekomstdromen, nu ze is afgestudeerd. “Met alle kennis die ik nu heb opgedaan, wil ik graag de wereld over reizen en overal optreden. Bijvoorbeeld in Italië of in Frankrijk. Maar we gaan zien hoe mijn leven zich ontwikkelt, ik laat het nu gewoon gebeuren”, vertelt ze.

Bongjins toekomstplannen zijn al heel duidelijk: “Ik wil heel graag filmmuziekcomponist worden. Daarbij wil ik verder in het interdisciplinair werken. Ik vind het mooi om met andere artiesten samen iets te maken. Ik heb het platform ‘The Mooi Official’ opgericht daarvoor, het is een soort marktplaats voor artiesten. Die connectie wil ik vasthouden”, zegt hij.

“Ik wil volgend schooljaar graag de Master of music - Creator perfomer doen, daar ga ik toelatingsexamen voor doen. Daarna ga ik terug naar Zuid-Korea, om 1,5 jaar in het leger te gaan. Dat is verplicht. Daarna ben ik vrij om te doen wat ik wil. Ik kom dan denk ik terug naar Tilburg, de energie is daar goed. En ik heb hier geleerd om te zijn wie ik ben en me meer open te stellen voor anderen.”

Alan Boom

Nieuwe lichting Brabantse kunstenaars

We zetten deze zomer jong Brabants talent, net afgestudeerd, in de spotlight. In elk artikel zoomen we in op een discipline. In juli en augustus lichten we nog afgestudeerden uit in de beeldende kunst, design en podiumkunsten.

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

Makers

Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Vanuit hartje Tilburg initieert Kunstpodium T ontmoetingen tussen kunstenaars in alle fases van hun carrière.

17 februari 2025
Kweekvijver voor de kunstenaars van morgen

Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Wij zoeken een beeldend kunstenaar die een reizende tentoonstelling wil ontwikkelen voor basisscholen.

4 februari 2025
Open Call voor kunstenaars: (Je) Kunst in School 2025

Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Werk jij als kunstenaar in het sociaal domein, welzijn of de zorg in Nederland? Maak dan kans op een werkbeurs van € 8.000,- .

2 februari 2025
Open Call: Werkbeurs 2025 voor kunstenaars die werkzaam zijn in Nederland

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

AI is hetzelfde als hout

Adviseurs Bas Veldhuizen en Marlijn Gelsing gingen in gesprek met beeldend kunstenaar Matthijs Bosman.

22 januari 2025
AI is hetzelfde als hout

Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Een groot publiek bereiken met een documentaire over dementie of een animatie over autisme? Hoe doe je dat? We duiken dieper in twee succesverhalen.

20 januari 2025
Impactfilms veranderen de wereld frame voor frame

Kunstenaar in de digitale wereld

Adviseur Marlijn Gelsing in gesprek met Marieke Verbiesen. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

23 december 2024
Kunstenaar in de digitale wereld

Studio Public Takeover 2025 van start

Dertien ArtCoDe studenten werken aan een kunstopdracht in de openbare ruimte als concept voor Kaapstad.

20 december 2024
Studio Public Takeover 2025 van start

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

9 workshops, een keynote, netwerkplein en natuurlijk ZegMaarFornuis. Hier vind je een samenvatting van de deelbare opbrengsten van deze dag.

11 december 2024
KunstUnlocked 3: Dwars Verbinden - De opbrengsten

Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Het Carefull netwerk is er voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn om elkaar te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen.

5 december 2024
Impressie Carefull netwerkbijeenkomst in Roosendaal

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap