- Nieuws;
- Kunst & Samenleving
- Architectuur en vormgeving
- Beeldende kunst
- Kennisvoucher
- Opdrachtgeverschap
Aangemaakt op: vr 08 dec. 2023
Tijdens de laatste bijeenkomst van de vierde editie van de Van Gogh Nationaal Park Academie op landpark Assisië presenteerden 12 enthousiaste deelnemers hun plannen aan de partners van het Van Gogh Nationaal Park (VGNP). Bij deze plannen mag de kracht van verbeelding niet ontbreken. Daarom reikt Kunstloc Brabant kunstvouchers uit aan drie deelnemers van deze Academie. Met deze voucher kunnen zij voor hun project in het VGNP een kunstenaar inzetten. Deze kunstenaar kan verbeelding toevoegen aan het project en kan door een andere manier van denken een extra dimensie aan het initiatief geven.
Overweldigende belangstelling
Kunstloc Brabant en de Academie waren blij verrast dat negen van de twaalf deelnemers een toegevoegde waarde van kunst voor hun project ziet. De 12 initiatiefnemers variëren van agrariër tot natuurinclusief bouwer, van musicus tot gezondheidscoach die in de natuur wil behandelen in plaats van tussen 4 witte muren. Een uitdagende klus om uit al die mooie initiatieven een keuze te maken. Kunstloc Brabant selecteerde er drie, waarvan zij dacht dat deze het best – op niet al te lange termijn - tot concrete resultaten gaan leiden en impact kunnen maken in het VGNP. Afgelopen najaar zijn de winnaars van de kunstvouchers succesvol gekoppeld aan een kunstenaar.
Alle deelnemers aan de VGNP academy 2023
Winnaars kunstvouchers vierde editie
Rob Lammers gaat met social designer Pleun Wilting - Designer & Researcher vorm geven aan zijn ambitie voor het creëren van een groene behandelkamer om zo te komen tot een fundamenteel andere behandeling binnen de GGZ. Niet in een behandelkamer, maar juist in het buitengebied in de directe omgeving van een behandellocatie. Of (nog liever) in het Van Gogh Nationaal Park. Pleun gaat meedenken over hoe dit groene behandelen met verbeelding zichtbaar kan worden gemaakt.
Daan Bresser is zelfstandig akkerbouwer en werkzaam als agrarisch teeltadviseur in Zuid-Nederland. Hij zet zich al jaren in voor het in Nederland nog nieuwe graan: Sorghum. Sorghum wordt nu vooral ingezet als voer in de veeteelt. Maar Daan is ervan overtuigd dat er nog veel meer toepassingen mogelijk zijn voor dit unieke product, ook voor menselijke consumptie. En dat wil hij verder gaan onderzoeken samen met een fooddesigner.
Katinka Versendaal The Eatelier - a research-based food design studio by Katinka Versendaal heeft helemaal zin om dit samen met Daan op te pakken en inmiddels hebben zij een eerste marktonderzoek gedaan om tot storytelling over het veelzijdige Sorghum te komen.
Monique van Gemert – Smulders, is samen met haar man de eigenaar van 'T Klein Laar, een monumentale langgevelboerderij uit 1864 met bijgebouwen. Op het land en erf van dit voormalige agrarisch bedrijf wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe duurzame invulling van een stukje lokaal Brabants platteland, genaamd ‘Het verflandschap’. Deze transitie wil zij kracht bijzetten met een jonge maker die een soort van verwonderplaats gaat creëren. Emmie Liebregts is geselecteerd om die hedendaagse fysieke Wunderkammer (rariteitenkabinet), op basis van een oude veekar die op het terrein aanwezig is, te gaan vormgeven. Dat is niet alleen duurzaam en circulair, maar de wunderkammer kan ook ontmoetingen faciliteren en ingezet gaan worden als onderdeel van het buitenatelier tussen de agroforestry bomen.
Meer weten?
Neem gerust contact met me op.