Aangemaakt op: do 14 mei 2020
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de nieuwe regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 bekendgemaakt aan penvoerders. Aan Kunstloc Brabant en de partnerorganisaties van BrabantStad de taak om een gezamenlijke aanvraag te schrijven. Dit in het kader van de regionale samenwerking op het gebied van cultuureducatie in de nieuwe beleidsperiode. Onlangs hebben bestuurders van BrabantStad zich positief uitgesproken over de koers richting één gezamenlijke aanvraag voor deze landelijke regeling. Op 1 november 2020 moet de aanvraag ingediend worden bij het fonds. De definitieve publicatie van de regeling volgt eind mei in de Staatscourant.
De regeling in het kort
De regeling focust zich op het verbeteren van de kwaliteit van cultuureducatie in het primair en voortgezet onderwijs. Daarbij hebben scholen met leerlingen in achterstandssituaties een bijzondere prioriteit. Verder wil het Fonds deelnemende scholen stimuleren zich voor te bereiden op het nieuwe curriculum van de basisschool. Voor Brabantse gemeenten is een bedrag van bijna 2 miljoen euro per jaar beschikbaar. Dit bedrag moet ook door de aanvragers worden ingelegd, zodat voor de verbetering van het cultuuronderwijs een bedrag van ruim 4 miljoen euro per jaar beschikbaar is.
Rol Kunstloc
Als penvoerder is Kunstloc Brabant al acht jaar betrokken bij Cultuureducatie met Kwaliteit. Ook deze derde periode spelen we een belangrijke rol. We vertegenwoordigen bij het schrijven van de aanvraag alle Brabantse gemeenten die deelnemen aan de landelijke regeling met minder dan 90.000 inwoners. Om dit op een goede manier te doen, betrekken we graag wethouders, ambtenaren en intermediairs cultuureducatie bij het schrijven van de aanvraag. Dit deden we voorheen tijdens regionale bijeenkomsten. Helaas dwingt het coronavirus ons dit anders in te richten.
Informeren over proces
Op onze website hebben we een pagina ingericht waar alle informatie en ontwikkelingen rondom de regeling en de aanvraag te vinden zijn. Medio mei zijn daar ook vlogs te vinden. Daarin maken we het proces van het gezamenlijk schrijven van de aanvraag en hoe de aanvraag er inhoudelijk uit gaat zien zichtbaar. Daarnaast houden we tweewekelijks een online spreekuur. Tijdens deze spreekuren beantwoorden onze adviseurs vragen.