Talent moet je koesteren, vinden we in Brabant. Niet zo gek dus dat organisaties in de kunst- en cultuursector, de provincie Noord-Brabant en de vijf grote Brabantse gemeenten de komende jaren hoog inzetten op talentontwikkeling in de professionele kunsten. En wel met een unieke aanpak - TalentHub Brabant - die talenten ondersteunt vanuit een netwerk van ketenpartners uit de kunstdiscipline waarbinnen het talent zich ontwikkeld. Hoe denken de talenten daar zelf over? We vroegen het aan WOLK-talent Onias Landveld.
- Geschreven door Iris van den Boezem
Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller - het podium is de plek waar hij zich het beste thuis voelt. De afgelopen twee jaar was Onias stadsdichter van Tilburg, de stad waar hij sinds 1998 woont.
Toen ik vooronderzoek naar je deed, vroeg ik me af: heeft die jongen nog wel een talentontwikkelingstraject nodig?
“Haha! Hoezo dat?”
Stadsdichter van Tilburg, opgetreden in een goedgevulde AFAS Live, Van Dale Spoken Word award gewonnen, met je eigen theatervoorstelling Wortels en Cassave op de planken…
“Klopt, klopt. Het is de afgelopen jaren hard gegaan. Maar dan nog: ik probeer mezelf altijd te verbeteren. Ik heb opleidingen gevolgd op technisch vlak en op het gebied van economie, ik heb gewerkt als boekhouder - ik kom echt uit een andere wereld. Daarbij: ik ben pas op mijn 30ste begonnen met schrijven en ik heb mezelf alles geleerd door het gewoon maar te gaan doen. Trial and error. Dus ja, ik kan me nog prima ontwikkelen.”
Hoe kwam je bij WOLK terecht?
“Via Poetry Circle. Sinds ik daar jaren geleden binnenliep voel ik me er thuis”, vertelt Onias met een brede glimlach op zijn gezicht. “Ik heb inmiddels veel gedaan - shows, talks, workshops, schrijven - maar toch schortte er nog wat aan. Jorien Waanders (zakelijk leider van Poetry Circle Nowhere) tikte me aan en wees me op dit traject: ‘Dit is iets voor jou’. Ik dacht meteen: tof! Het is goed me verder te professionaliseren met hulp van mensen die weten van de klappen van de zweep.”
Waarmee ga je tijdens WOLK aan de slag?
“De komende twee jaar werk ik aan mijn derde show: een comedy-achtige voorstelling. Weet je wat mijn grootste uitdaging is? Ik woon in Tilburg, maar ik zit veel in de randstad. Dat moet ook, want daar is voor mij - in dit vak - veel te doen. Maar hoe word ik daar, tussen al die anderen, opgemerkt? Dat is één van de dingen waar ik aan ga werken.”
En verder?
“Ik heb iemand nodig die kritisch is op wat ik maak en schrijf. Iemand die me helpt mijn werk om zeep te brengen, die gaten in mijn voorstelling schiet. Ik krijg vaak te horen: ‘Joh Onias, wat jij maakt is goed, ga zo door.’ Da’s fijn om te horen natuurlijk, maar het is ook totaal niet wat ik nu zoek. Ik heb een paar kritische ogen nodig”, legt hij uit. “Ik kan nogal eigenwijs en koppig zijn. Als ik iets wil, dan doe ik het gewoon. Ook als mensen zeggen dat ik het niet moet doen. Dus om iets te leren heb ik echt wel wat tegengas nodig.”
En is het WOLK gelukt om zo’n begeleider voor je te vinden?
“Jazeker! Maar wie het is, dat wil ik nu nog niet prijsgeven”, zegt hij geheimzinnig. “Maar mijn begeleider is iemand met wie ik goed klik, en die me het nodige bij kan brengen.”
Als ik je over twee jaar weer spreek, wat doe je dan?
“Ik ben dan niet meer zo vaak in Nederland, denk ik. Met Wortels en Cassave treed ik binnenkort op in onder andere Ghana, Nigeria en Suriname. In het buitenland optreden wil ik in de toekomst vaker doen. Misschien nog ‘n show maken. Enne, ik ben ook nog met een kinderboek bezig. Ik verwacht dat dat er tegen die tijd ook wel ligt.”
Onias live zien en horen? Zondag 24 november staat hij met ‘Wortels en Cassave’ op de bühne van Theater Zuidplein.
WOLK is het talentontwikkelingstraject voor schrijvers, performers en makers bij wie het woord centraal staat. Een belangrijk onderdeel van WOLK zijn de ateliers, waarin de talenten samenkomen als focusgroep voor elkaars werk. Daarnaast krijgen deelnemers begeleiding op maat van een eigen mentor. WOLK is een talentenprogramma van Poetry Circle Nowhere, Watershed en Tilt. Meer informatie lees je op het platform TalentHub Brabant.