Op donderdag 8 november vond de zevende Werkconferentie Amateurkunst plaats. We waren dit jaar te gast in Waalwijk. Kunstloc Brabant houdt deze conferentie jaarlijks, omdat wij het belangrijk vinden om het grote en diverse netwerk rondom amateurkunst bij elkaar te brengen. Op deze middag en avond is er ruimte voor kennismaking en wordt er, in de vorm van workshops door experts, kennis en inspiratie gedeeld. We organiseren deze dag ieder jaar op een andere locatie in de provincie. Er waren dit jaar 80 deelnemers aanwezig en gemiddeld gaven zij de conferentie een 8,2.
Dagvoorzitter Ruben Maes besprak met Francesco van Mierlo (directeur Kunstencentrum Waalwijk), Josien Paulides (raadslid gemeente Waalwijk en adviseur bij Cultuurmij Oost) en Chris van Koppen (directeur Kunstloc Brabant) wat er het komende jaar belangrijk is voor de amateurkunstsector. Max van Alpen (adviseur Kunstloc Brabant) presenteerde vervolgens enkele cijfers en wetenswaardigheden over leren en amateurkunst. Hoe heb jij muziek leren spelen of een dans onder de knie gekregen? We ervaren veel plezier aan het beoefenen van amateurkunst en willen ook steeds weer bijleren. Daar heb je anderen bij nodig.
Deze bijeenkomst stond daarom in het teken van die professionele liefhebber, die elkaar wil ontmoeten en kennis wil opdoen.
We hebben een start gemaakt met verschillende thema’s in de vorm van een korte workshop. Komend jaar hopen wij deze thema’s op vraag of samen met jullie verder uit te kunnen werken. Lees hieronder wat deze thema’s waren.
Theater van de stad - Lobke van der Sanden
Theater van de Stad uit Oss is de programmalijn van De Lievekamp waarbij de deuren van het theater wagenwijd openstaan voor iedereen. Lokale talenten worden uitgenodigd op te treden en verschillende doelgroepen worden bij de programmering betrokken. Als stadsprogrammeur voert Lobke van der Sanden Theater van de Stad uit. Lobke lichtte toe hoe verschillende sectoren elkaar kunnen versterken en hoe kunst, cultuur en theater ingezet kunnen worden als middel met bevordering van integratie en participatie als doel. Voor dit programma heeft Theater de Lievekamp een bijdrage ontvangen uit het Impulsgeldenprogramma. Wil jij meer weten of het plan van de Lievekamp lezen? Klik hier.
Creative Thinking - Monique Zijp
Van elke vereniging of club wordt tegenwoordig vernieuwing verwacht. Maar hoe verzin je iets nieuws? Met Creative Thinking technieken verzin je in een mum van tijd een vernieuwend idee voor je eigen organisatie. Tijdens deze workshop liet Monique Zijp jou in korte tijd anders nadenken. Monique begeleidt onder andere vanuit haar artistieke leiding bij Theatercollectief EELT en als docent veel projecten. Theatercollectief EELT is een van de 19 partijen die voor vier jaar ondersteund worden door de provincie Noord-Brabant. Ze werden onder andere gehonoreerd omdat EELT maatschappelijke thema’s bespreekbaar maakt en een mooie wisselwerking heeft tussen amateurs en professionals. Wil je weten wat ze doen en wie er nog meer langdurig ondersteund worden? Klik hier.
Maak van je bestuur een sterk team – Maarten Gulickx
Maarten stelde in zijn workshop verschillende vragen om bestuursleden te prikkelen. Hoe kun je constructief blijven wanneer het niet gaat zoals je had verwacht binnen het bestuur? Hoe ga je om met de beperkte tijd en tegelijkertijd de grote verantwoordelijkheid? Hoe kom je tot de ideale bestuurssamenstelling qua competenties? En waar vind je die mensen vervolgens? De deelnemers gingen met nieuwe inzichten de deur uit. Je kunt Maarten bereiken via zijn website.
Hoe willen jongeren zich binden? Is weten hoe een aap een banaan pelt! - André Merlijn
Jongeren zijn voor veel organisaties een belangrijke doelgroep, maar tegelijkertijd zijn diezelfde jongeren ook lastig te bereiken. Hoe bereik je deze doelgroep? Het gaat niet om middelen of het kanaal, maar om de boodschap. Je moet weten wat de jongeren beweegt. André vertelde aan de hand van verschillende voorbeelden dat wij in onze boodschap niet uit moeten gaan van een luisteraar die al vol lof is, de ‘believer’ of ‘lover’. Wil jij weten hoe dat moet of welke organisaties jou voor gingen? Neem een kijkje op de site.
Hoe sluit je aan bij jouw doelgroep? - Pim Halkes
Hoe vergroot je de kans dat nieuwe dienstverlening ook aanslaat bij je doelgroep. En hoe zorg je voor enthousiaste betrokkenheid bij je medewerkers? Pim Halkes ging in opdracht van Centrum voor de Kunsten in Weert, RICK, aan de slag met een docententeam dat in een tijdbestek van vier dagen tot twee nieuwe diensten moest komen. In deze workshop vertelde hij welke klantinzichten en werkvorm ze bij RICK hebben gebruikt om in korte tijd met een docententeam tot twee volledig uitgewerkte nieuw producten te komen. Pim werd de afgelopen jaren vaker door Kunstloc ingehuurd om workshops te verzorgen. Houd onze website in de gaten voor nieuwe mogelijkheden!
Simpel verlangen - Monique Masselink en Jeanne de Vaan
Bevlogen kunstprojecten opzetten binnen leefwerelden waar de beleving en het maken van kunst geen vanzelfsprekendheid zijn. Oudere liefhebbers van dans gaan een artistieke uitdaging aan met de professionals van PRA en studenten van de dansopleidingen. Wat kun je als kunstbeoefenaar, als vereniging betekenen voor de samenleving? Hoe kun je jouw creatieve geest inzetten binnen de zorg? Waar vind je partners? In deze workshop kregen deelnemers een kijkje in de keuken van PRA. Net zoals Theatercollectief EELT ontvangt PRA een vierjarige subsidie van de provincie. Zij ontvangen deze subsidie onder andere omdat de stichting innovatief is en een impuls wil geven aan de verbetering van de kwaliteit van de amateurkunst, gericht op de amateur op leeftijd. Wil je ook weten wat ze doen en wie er nog meer langdurig ondersteund worden? Klik hier.