Op 10 februari jl. is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha in de gemeente Cuijk, waar de kruisheren hun 650-jarige jubileum vieren. Koning Willem-Alexander sloot virtueel aan bij de openingshandeling: het verlichten van het herplaatste Mauritsraam.
Kloostericonen
Het Jaar van het Brabants Kloosterleven wordt georganiseerd door de provincie Noord-Brabant. Kunstloc ondersteunt de provincie met verschillende activiteiten. We begeleiden bijvoorbeeld samen met Simone Kramer van C-Mone de ontwikkeling van zogenaamde kloostericonen, collectors-items die verzameld kunnen worden als je Ons Kloosterpad wandelt. De kloostericonen worden ontwikkeld door 5 kunstenaars en ontwerpers en zijn nu in productie. Vanaf 30 april, als het wandelpad wordt geopend, kunnen de objecten worden verzameld.
Opdrachten aan studenten
Daarnaast begeleidt Kunstloc studenten van verschillende kunstvakopleidingen. Zij doen dit jaar onderzoek naar kloosters en kloosterwaarden in Brabant. Op 8 februari jl. vond de aftrap plaats van een ontwerpopdracht aan studenten van de Avans-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Vanaf 22 maart starten studenten van ArtCoDe (Fontys) met hun studieopdracht over het kloosterleven. Zij werken daarbij samen met studenten van de Master of Architecture and Urban Design (MAU).
Technologie en kloosterwaarden
Kloosters vertegenwoordigen belangrijke universele waarden in onze samenleving. Ze staan voor rust, contemplatie, concentratie, zorg voor elkaar en reflectie. Hoe houden we die - tegenwoordig oh zo belangrijke - kloosterwaarden in de toekomst onder de aandacht?
11 studenten CMD buigen zich de komende maanden over de vraag hoe technologie daaraan kan bijdragen. De kloosterlocaties zijn een vast gegeven, maar de betekenis van de kloosterwaarden is gelaagd en kan van individu tot individu en van groep tot groep verschillen. De studenten onderzoeken de kloosterwaarden als een continue wisselwerking tussen verleden, emoties, normen en persoonlijke verhalen. Hoe kan technologie (Mixed Reality, mobiele AR-functies of HoloLens) worden ingezet om die gelaagde betekenis invoelbaar te maken? Ze presenteren in maart en april hun concepten aan Kunstloc en de Provincie. Voor het beste concept wordt een prijs uitgeloofd, een 24-uursverblijf in een klooster.
Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven
Religieuze gebouwen en saamhorigheid
Studenten van MAU zijn gestart met een onderzoek naar de fysieke en mentale inbedding van religieuze ensembles in Tilburg. Dat zijn met name het kloostercomplex van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk, Woonlandschap Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel. Een religieus ensemble is een verzameling gebouwen, zoals een kerk, klooster, een patronaat, school, speelplein, tuin en/of zorgcentrum. Dit zijn belangrijke historische locaties in een stad of dorp waar veel herinneringen aan kleven. De collectieve waarde is kwetsbaar en aan het verdwijnen, terwijl de roep om meer saamhorigheid en gemeenschapszin juist weer sterker klinkt.
De studenten van ArtCoDe bestuderen aan de hand van interviews en ontwerpend onderzoek welke mogelijkheden er zijn voor hergebruik van deze historische panden en buitenruimten. Ze vragen zich af hoe de gemeenschappelijkheid in religieuze ensembles in onze tijd ge(re)activeerd kan worden. Ze bouwen tijdelijke interactieve installaties waarin publiek wordt uitgenodigd om ideeën over gemeenschappelijkheid te ervaren, erop te reflecteren en zelf suggesties te doen voor nieuwe vormen.
Meer weten over het Brabants Kloosterleven?
Neem contact met ons op.