Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Hoe schrijf je een plan dat iedereen kan volgen, waar de artistieke kwaliteit tastbaar in wordt, en waar je aansluit bij doelen van jezelf, overheden, samenwerkingspartners en de financier? Daar willen wij met dit boekje een handje bij helpen. We nemen je mee in het proces waar de focus ligt op het schrijven van een goede tekst.

Schrijven is doordenken

Een projectplan is niet alleen handig om subsidie mee aan te vragen, maar ook voor jezelf. Je doordenkt en beschrijft wie je bent en wat je gaat doen. Het dwingt je jouw idee te concretiseren en scherpe, realistische doelstellingen te formuleren. Het is een basisdocument dat je kunt gebruiken om anderen te overtuigen en om financiering te vinden. Bovendien biedt het houvast om je project later te kunnen evalueren. 

Vanuit Kunstloc Brabant adviseren we o.a. culturele organisaties, verenigingen en makers over het schrijven van projectplannen. Voor dit artikel verzamelden we tips en tricks op basis van ervaringen van de afgelopen jaren. Dit kan je helpen bij het schrijven van een aanvraag, maar het is geen blauwdruk. Het schrijven van een goed plan is een dynamisch proces, géén standaardinvuloefening.

Voordat je begint met schrijven

  • Start ruim op tijd met het schrijven van een projectplan en het daaraan gekoppelde fondsenwervingstraject. In de kleine lettertjes van fondsen en subsidieregelingen lees je vrijwel altijd dat je een aanvraag in moet dienen voordat het project daadwerkelijk start. Vaak is dat minimaal 3 à 4 maanden vooraf. Check voordat je een aanvraag schrijft bij de subsidieverstrekker of je plan wel past bij de doelen van de regeling waarop je aan wilt vragen. Zo ja: ga na of er specifieke eisen zijn. Denk aan een maximum van het aantal pagina’s of een meerjarenbegroting. 

Tip! Denk je nu al: dat schrijven van een subsidieaanvraag is niets voor mij? Er zijn goede fondsenwervers te vinden die je hierbij kunnen helpen! Kijk eens rond in je eigen netwerk of vraag ons om tips. 

  • Bedenk goed wat je wil vertellen en aan wie. Wat is je doel? Je beantwoordt in ieder geval waarom je iets wilt doen, hoe je dat wilt gaan doen en wat je gaat doen. In je projectplan moet je de lezer namelijk overtuigen van de urgentie van je plan. 

Tip! Begin niet bij wat je gaat doen, maar waarom je het gaat doen. Een interessante theorie over waarom je iets wil doen komt van Simon Sinek; “Start with why”. Lees hier meer over op www.startwithwhy.com.

  • Maak een structuur met een logische opbouw van je plan. Een heldere structuur helpt de lezer om snel inzicht te krijgen in je verhaal. Een lezer van een projectplan bekijkt vaak meerdere plannen achter elkaar. Een snel te doorgronden plan draagt bij aan het begrijpen van je project.

  • Maak het plan op maat. Wees kritisch over welke teksten je wel en niet opneemt in je plan. Bekijk goed welke eisen er worden gesteld aan het plan. Je kunt bijvoorbeeld een moederplan maken waar je de elementen per financier uitpikt.   

Onderdelen van een goed plan

  1. Aanleiding > Waarom gaan we dit doen en wat is de context? 

  1. Artistieke visie en positionering > Vat kort en krachtig samen wat het kunstproject bijzonder maakt. 

  1. Algemene projectbeschrijving > Omschrijf kort en bondig wat je gaat doen. 

  1. Doelen & doelgroepen > Voor wie doe je het? Hoeveel bereik verwacht je? 

  1. Resultaten > Wat is de beoogde impact/effect? Maak dit aannemelijk. 

  1. Plan van aanpak met concrete acties > Wat ga je concreet doen om je doel te bereiken? 

  1. Samenwerkingspartners > Met wie werk je samen? Wat is de rolverdeling? Wie denkt er mee over de inhoud? (Een financier is dus geen partner.) 

  1. Communicatie > Hoe bereik je de doelgroep, partners, media etc.? Welke middelen zet je daarvoor in? 

  1. Tijdsfasering / planning > Uit welke stappen bestaat je project? Hoeveel tijd is daarvoor nodig? 

  1. Projectorganisatie > Hoe is je team opgebouwd? Wat is de organisatie- of bestuursvorm? 

  1. Begroting / financiering > Wat kost het en hoe ga je dat financieren? Bekijk onze tips en fomats voor het opstellen van een begroting.

Tips over de inhoud

  • Zorg ervoor dat de inhoud en doelstellingen op elkaar aansluiten en beschrijf zo goed mogelijk hoe je dat gaat aanpakken. Maak het concreet. Omschrijf ook hoe je daartoe bent gekomen. Maak ook inzichtelijk waarom de te ondernemen stappen bijdragen aan je beoogde doel. Laat zien dat je verwachtingen realistisch en aannemelijk zijn. 

Tip! Formuleer je doelstellingen volgens de SMART methode: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden. 

  • Omschrijf je doelgroepen en marketingstrategie zo concreet mogelijk. Op wie richt je je en waarom? Geef aan welke resultaten je wilt bereiken en geef inzicht in cijfers die je opvoert. En het belangrijkste: hoe ga je je doelgroepen bereiken en activeren? 

  • Zorg ervoor dat plan en begroting op elkaar aansluiten. Een specifieke doelstelling zou je terug moeten zien in de begroting. Wil je bijvoorbeeld extra inzetten op het vinden en binden van nieuw publiek dan moet je meer begroten dat je reguliere marketingbudget. 

  • Beschrijf je organisatiemodel en de bestuursvorm. Hoe is je organisatie ingericht en bij wie kun je terecht voor advies? Is er een bestuur of een Raad van Toezicht? Werk je met een klankbord?  

Tip! De Governance Code Cultuur is een instrument voor goed bestuur en toezicht in de culturele sector. 

  • Geef voorbeelden. Artistieke inhoud laat zich moeilijk vatten in woorden. Het worden vaak algemene omschrijvingen met daarin de doelen verweven. Gebruik voorbeelden om de lezer mee te nemen in de sfeer die je neer wilt zetten.  

  • Verwoord hoe jouw doelen aansluiten bij de doelen van anderen. In een aanvraag leest een financier graag hoe jij bijdraagt aan hun doelen. Bekijk dus goed wat het doel is van een subsidiënt of fonds en hoe jij daaraan kan bijdragen.

Tijdens het schrijven

  • Maak je punt. Begin je verhaal met een korte pitch. Maak in drie zinnen helder wie je bent, waarom je iets wilt, wat je wilt gaan doen en hoe je dat wilt bereiken. Dan hoeft de lezer niet eerst door een lange inleiding te ploegen voordat het duidelijk wordt waar het verhaal heen gaat.

Tip! Heb je er moeite mee om dit kernachtig op te schrijven? Laat je interviewen door iemand die echt doorvraagt naar de kern. Laat deze persoon de vraag ‘waarom?’ meerdere keren stellen en je komt tot de kern.  

  • Pas op voor algemeenheden en clichés. Door iets kernachtig op te schrijven kun je in de valkuil trappen om het te algemeen te maken. Ga na wat jou als maker of organisatie uniek maakt. Een omgevingsanalyse kan je daarbij helpen. Hoe verhoud je je tot andere partijen in het veld? Met wie werk je samen? Hoe onderscheid je jezelf van anderen? Wat zijn je “unique selling points”? Denk ook na over (maatschappelijke) trends en ontwikkelingen. Wat maakt jouw project bijzonder of relevant? 

Tip! Begin bij jezelf of jouw organisatie. Begin niet met een droge tekst of moeilijke beleidstaal, maar geef de woorden kleur met jouw eigen stem. 

Tips over de stijl

  • Voor wie schrijf je? Wie zijn de lezers? Wat weten ze al? Pas je taalgebruik aan op de lezer en vermijd jargon.  

Tip! Houd iemand in gedachte die niet thuis is in jouw wereld.  

  • Enthousiasme, overzichtelijke informatie en heldere taal zorgen er voor dat je stuk eruit springt.

  • Schrijf zoals je praat. Maak korte en actieve zinnen. 

Tip! Probeer eerst in een regel te zeggen wat je wilt doen, en licht dit dan in enkele regels toe. 

  • Tussenkopjes en witregels maken de tekst leesbaar en verduidelijken de structuur.

Na het schrijven

  • Gebruik beeldmateriaal van eerdere projecten. Lezers maken plaatjes in hun hoofd als ze aan het lezen zijn. Help ze een handje door dat plaatje alvast met jouw sfeer in te vullen. Ook kan je je plan verrijken door bijvoorbeeld met links te verwijzen naar interessant videomateriaal op je website.

  • Laat je plan door andere mensen lezen. Het liefst ook door mensen die je plan niet kennen. Begrijpt iedereen je plan? Is je boodschap helder? 

  • Gebruik de mogelijkheden voor feedback. Adviseurs die betrokken zijn bij een specifieke regeling of fonds willen vaak je plan tegenlezen en je adviseren. Maak daar gebruik van!  

  • Kun je je plan nu ook in één zin vertellen? Dan zit je plan goed in elkaar!

Cultureel ondernemerschap

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Bouwen aan toekomstmuziek

Adviseurs Marlijn Gelsing en Bas Veldhuizen gingen in gesprek met Effenaar. Eén van de pioniers op het gebied van digitale transformatie.

12 december 2024
Bouwen aan toekomstmuziek

13 slimme tips om je project te financieren

Aan goede ideeën geen gebrek. Waaraan het vaak nog ontbreekt, is geld om een idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Wij helpen je verder met 13 tips.

10 december 2024
13 slimme tips om je project te financieren

Publieke Kunstopdrachten: zo werk je goed samen

Jouw werk in de openbare ruimte. Dat vraagt om goede samenwerking met de opdrachtgevers. Waaraan moet je denken? Wij geven je handvatten.

9 december 2024
Publieke Kunstopdrachten: zo werk je goed samen

Pitch perfect: hoe presenteer ik mijn project?

Hoe presenteer je zó, dat je niet alleen je publiek boeit, maar hen ook laat meedenken over hoe jij een stap verder komt? Dit zijn de technieken.

8 december 2024
Pitch perfect: hoe presenteer ik mijn project?

Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Kunstloc Brabant breidt haar dienstverlening uit met betaald cultuuradvies onder de naam cultuuradvies op maat.

5 december 2024
Kunstloc Brabant start met cultuuradvies op maat

Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

De Wet DBA is al enkele jaren een onderdeel van het arbeidsrecht, maar de handhaving ervan heeft lange tijd stilgelegen. Hier komt in 2025 verandering in.

28 november 2024
Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

De provincie stelt €200.000 beschikbaar aan makers en culturele organisaties om hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen.

20 november 2024
Kunstloc Brabant adviseert bij provinciale regeling Versterken cultureel ondernemerschap

Kansen en uitdagingen voor jonge ontwerpers: zelfvertrouwen en grip op werkproces

Wat kunnen we doen aan te veel stress in het creatieve proces?

11 november 2024
Kansen en uitdagingen voor jonge ontwerpers: zelfvertrouwen en grip op werkproces

Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Ontwerpers worden vaker betrokken bij grote vraagstukken in de maatschappij. Daarmee nemen stress en prestatiedruk ook toe.

14 oktober 2024
Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Drie Brabantse deelnemers LinC Lage Landen

Kunstloc Brabant biedt drie culturele leiders de mogelijkheid om hun leiderschap, visie en innovatief vermogen verder te ontwikkelen.

11 oktober 2024
Drie Brabantse deelnemers LinC Lage Landen

Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Al onze evenementen, makers en partners uit TalentHub Brabant in een handig overzicht.

10 oktober 2024
Kunstloc en TalentHub Brabant tijdens Dutch Design Week

Jezelf blijven ontwikkelen als maker: 3 Brabanders aan het woord

Drie kunstenaars over de waarde van persoonlijke en professionele groei. Wat drijft hen? Welke uitdagingen komen ze tegen? En hoe blijven ze zich ontwikkelen?

2 september 2024
Jezelf blijven ontwikkelen als maker: 3 Brabanders aan het woord

Jongeren bereiken met poëzie: “Niks stoffigs aan”

Met haar literair platform v.v. EIGENBELANG en als hoofdprogrammeur van Pier15, zet Liek van Egmond zich in voor de cultuur in Breda.

16 juli 2024
Jongeren bereiken met poëzie: “Niks stoffigs aan”

Van creativiteit naar succes

In vijf workshops maakten culturele makers kennis met manieren om te leven van het kunstenaar zijn.

2 juli 2024
Van creativiteit naar succes

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Nieuwe lichting: deze Brabantse makers zijn klaar voor de muziekwereld

Bongjin Jung, Ashley Stapelfeldt en Nicole van Hoof vertellen over hun opleiding en toekomstplannen.

18 juni 2024
Nieuwe lichting: deze Brabantse makers zijn klaar voor de muziekwereld

Theaters financieel toegankelijk houden voor iedereen

Succesvolle initiatieven in Brabant verlagen financiële drempels voor het bezoeken van theater.

4 juni 2024
Theaters financieel toegankelijk houden voor iedereen

Talentvolle zakelijk leiders gezocht voor LinC Lage Landen

Meld je aan voor een eenjarig programma voor culturele leiders om leiderschap, visie en innovatief vermogen te ontwikkelen.

29 mei 2024
Talentvolle zakelijk leiders gezocht voor LinC Lage Landen

Hoe kun je je profileren als creatieve maker?

Het is cruciaal om duidelijk te communiceren wat je drijft, waarom je doet wat je doet en wat jou uniek maakt.

28 mei 2024
Hoe kun je je profileren als creatieve maker?

Zo helpt crowdfunding jou als maker verder

We spraken met makers Clim Stoopen, Lieke Anna en Koen Smits over hun ervaring met crowdfunding.

14 mei 2024
Zo helpt crowdfunding jou als maker verder

Documentaire over drugscriminaliteit toont geen daders maar menselijkheid en kwetsbaarheid

Makers Karen Ebert en Melanie Pardoel produceerden de documentaire ‘Zicht’, na een vraag vanuit Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

23 april 2024
Documentaire over drugscriminaliteit toont geen daders maar menselijkheid en kwetsbaarheid

Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Zangeres Sanne Rambags bracht tijdens haar deelname aan deze talenthub haar eerste plaat uit onder haar eigen label.

4 april 2024
Zo verbreedt Music Hub Brabant je horizon

Wegwijs in subsidieland

De lijst van subsidiemogelijkheden en fondsen is continu aan verandering onderhevig. Hoe vind je hier je weg? Wij helpen je op pad.

21 maart 2024
Wegwijs in subsidieland

Formats en tips voor het opstellen van een begroting

Een goede begroting is cruciaal voor het slagen van je plan. Wij helpen je op weg met een modelbegroting, eenvoudige formats, tips en aandachtspunten.

21 maart 2024
Formats en tips voor het opstellen van een begroting

Podcast KunstKracht #5 | De basis op orde

Een gesprek tussen Kasper van de Langenberg, statenlid van D66, en Paulien Mandos, coördinator van talentontwikkelingstraject Next.

26 februari 2024
Podcast KunstKracht #5 | De basis op orde

Podcast KunstKracht #4 | Maken in Brabant

Een gesprek tussen Roel Gremmen, fractievoorzitter VVD, en Anneroos Goosen, oprichter van Het Concreet.

14 februari 2024
Podcast KunstKracht #4 | Maken in Brabant

Kunstlocstokje

Neem het kunstlocstokje over. Beheer 24 uur lang de stories van ons Instagram account en geef onze volgers een kijkje in jouw culturele keuken!

8 februari 2024
Kunstlocstokje

Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

Kunstloc begeleidt kunstenaars om tentoonstellingen te maken die van school naar school reizen in Brabant.

18 december 2023
Laatste ontwikkelingen Kunst in School-traject

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Drie makers die nu in de belangstelling staan: illustrator Djenné Fila, multimedia kunstenaar Renée van Trier en schrijver Cobi van Baars.

14 november 2023
Signalement: Drie verrassende makers uit Brabant

Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Vier zakelijk leiders komen met tips over duurzaamheid tijdens de opleiding Leiderschap in Cultuur (LinC).

31 oktober 2023
Vier zakelijke leiders maken stappenplan verduurzamen culturele sector

Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

November Music won onlangs een Fair Practice Award van Nieuw Geneco. Hoe wordt deze code hier in de praktijk toegepast?

9 oktober 2023
Blog | Hoe pas je Fair Practice toe in de praktijk?

Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week 2023 is in zicht! Ook dit jaar zijn er veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is geweest.

5 oktober 2023
Kunstloc @ Dutch Design Week 2023

Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Hoe gaan Brabantse poppodia om met kostenstijgingen?

3 oktober 2023
Kosten reden tot zorg bij Brabantse poppodia, maar ambities blijven hoog

Digitale Transformatie in de cultuursector

Nieuwe technologische ontwikkelingen geven makers en instellingen steeds meer tools. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

1 oktober 2023
Digitale Transformatie in de cultuursector

Blog | Hoe betrek je jongeren bij een documentairefestival?

We vroegen Maartje van Roessel een blog te schrijven over hoe ze bij Documentairefestival Beholders jongeren betrekken.

22 september 2023
Blog | Hoe betrek je jongeren bij een documentairefestival?

Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Ruimte bieden aan directeuren, zakelijk leiders en opdrachtgevers bij het scherp krijgen van hun waarden om beweging te krijgen in fundamentele vragen.

20 september 2023
Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Kunstloc Brabant biedt schrijfcursussen aan om te komen tot jouw eigen verhaal.

31 augustus 2023
Blog | Hoe vertel jij jouw verhaal?

Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Ook in de tweede helft van 2023 kan er een beroep worden gedaan op het impulsgeldenprogramma.

30 augustus 2023
Impulsgeldenprogramma in de 2e helft van 2023

Theater De Schalm: "Niet met data werken is geen optie meer".

Werken met publieksdata in de culturele sector kan best ingewikkeld zijn. Theater De Schalm deelt haar ervaring.

18 juli 2023
Theater De Schalm: "Niet met data werken is geen optie meer".

Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

Vier kunstenaars vertellen over hun mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom.

13 juni 2023
Kunstminnend West-Brabant zoekt aansluiting

ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Kunstloc Brabant organiseert regelmatig workshops voor ZZP'ers in de cultuursector. MEST sprak met drie deelnemers.

12 mei 2023
ZZP’er in de culturele sector: leren van en met elkaar

Impulsgelden stopt na 2023

De provincie zet in op de ontwikkeling van een nieuw investeringsprogramma.

11 april 2023
Impulsgelden stopt na 2023

Fair Practice Lab Brabant

In samenwerking met Kunsten '92 stellen we culturele instellingen in staat meer inzicht en ervaring op te doen met de Fair Practice code.

14 maart 2023
Fair Practice Lab Brabant

De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

Op 7 februari is ‘De Noordentree’ - een ontwerp van Pien den Hollander - in de LocHal (Tilburg) onthuld.

9 februari 2023
De Noordentree: een passend kunstwerk voor monumentale LocHal

LinC Brabant zoekt nieuwe interventure opdrachten

Dien een vraagstuk uit de culturele sector in voor LinC Brabant, en ontvang een vernieuwende oplossingsrichting!

17 januari 2023
LinC Brabant zoekt nieuwe interventure opdrachten

Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Elmay Claassen deelt haar eigen ervaring met het uitgeven van een boek en spreekt met drie andere Brabantse self publishers!

21 december 2022
Een boek uitgeven: deze Brabantse woordkunstenaars doen het zelf

Hall of Fame blijft rauwe plek waar mensen samen komen

De Hall of Fame in Tilburg is na een flinke verbouwing klaar voor de heropening.

20 december 2022
Hall of Fame blijft rauwe plek waar mensen samen komen

Energiecrisis in de Brabantse cultuursector

Hoe groot is de impact van de stijgende energiekosten bij Brabantse culturele instellingen, en op welke manier proberen zij de sterk gestegen prijzen het hoofd te bieden?

13 december 2022
Energiecrisis in de Brabantse cultuursector

Werken met Publieksdata

Samen met meerdere Brabantse culturele organisaties nemen we deel aan een landelijke pilot, en stimuleren we bewustwording, samenwerking en kennisdeling over het werken met publieksdata.

7 december 2022
Werken met Publieksdata

Stemming: Cultuurgebouwen: onmisbaar of een financiële last?

Documentalist Ton van der Linden schrijft over de onmisbare, maar financieel lastige positie van cultuurgebouwen.

6 december 2022
Stemming: Cultuurgebouwen: onmisbaar of een financiële last?

Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot zijn gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

29 november 2022
Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Noortje Haegens vertelt haar ervaringen over exposeren en zichtbaar maken van haar werk.

29 november 2022
Jong kunsttalent: ‘Durf te vragen’

Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Twaalf makers hebben een diploma behaald voor de opleidingen tot Design Consultant en Creative Consultant.

9 november 2022
Talenten halen post-hbo certificaat via TalentHub Brabant

Zelfstandig sterker

Kunstloc speelt in op ontwikkelingen en kansen in het belang van zelfstandigen, en biedt praktische trainingen voor zzp'ers.

7 november 2022
Zelfstandig sterker

Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

Op DDW zijn weer veel makers en initiatieven te zien waar Kunstloc Brabant bij betrokken is.

5 oktober 2022
Kunstloc @ Dutch Design Week 2022

TalentHub zet Brabant op de kaart als bruisende regio voor artistiek talent 

TalentHub Brabant speelt een belangrijke rol in het Brabantse cultuurlandschap. Het progamma wordt voortgezet in 2023-2024.

4 oktober 2022
TalentHub zet Brabant op de kaart als bruisende regio voor artistiek talent 

Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Lidwien van Noorden en Noortje Haegens hebben een tentoonstelling gemaakt die langs Brabantse scholen gaat reizen.

19 september 2022
Twee nieuwe tentoonstellingen naar Brabantse scholen

Digitale kunst en kennisinstellingen

Landelijk en internationaal zijn er een hoop inspirerende plekken waar nieuwe digitale kunst samen met makers en samenwerkingspartners wordt ontwikkeld, getoond en bediscussieerd voor een groeiend publiek. Een greep uit de instellingen en festivals buiten Brabant.

1 september 2022
Digitale kunst en kennisinstellingen

Innovatielabs met Brabantse inbreng

De open calls van het programma Innovatielabs hadden als doel een impuls te geven aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL voerden het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW. De regeling is inmiddels gesloten. Er zijn 16 Innovatielabs gestart. We noemen op deze pagine een aantal labs met Brabantse inbreng.

1 september 2022
Innovatielabs met Brabantse inbreng

Subsidies en regelingen voor digitalisering

Grote en kleinere instellingen en ook individuele makers kunnen een beroep doen op subsidies die speciaal voor digitalisering in het leven zijn geroepen. Door kennis te delen en netwerken te vormen van culturele instellingen, makers, overheden, bedrijven, onderwijs en andere partners die soortgelijke vragen stellen, versnellen we de transformatie.

1 september 2022
Subsidies en regelingen voor digitalisering

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

In dit artikel lichten we drie bloeiende broedplaatsen in Brabant verder uit.

12 juli 2022
Drie bloeiende broedplaatsen in Brabant

Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

Poppodium de Effenaar geeft met zijn programma Hybrid Music Vibes muzikanten de kans om te leren en experimenteren met nieuwe technologieën.

6 juli 2022
Nieuwe techniek in de muziek: “meer emotie en nieuw publiek”

"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Lector Bart de Zwart aan het woord over wat broedplaatsen zo bijzonder maken.

30 juni 2022
"Een stad heeft ruimte voor onbestemdheid nodig"

Brabantse designers op de Milan Design Week

Vier Brabantse ontwerpers aan het woord over hun nieuwe werk, Milaan en internationalisering.

16 juni 2022
Brabantse designers op de Milan Design Week

Brabantse atelierruimte gezocht!

Jonge kunstenaars, net afgestudeerd of pas kort aan het werk, hebben een grote behoefte aan fijne atelierruimte.

3 juni 2022
Brabantse atelierruimte gezocht!

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Eerste lichting LinC Brabant

19 Brabantse zakelijk leiders hebben hun leertraject succesvol afgerond. Aanmelding voor het tweede traject is geopend.

3 mei 2022
Eerste lichting LinC Brabant

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Lessen van leiders in de cultuursector

LinC is een programma voor professionals in de cultuursector die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Drie deelnemers vertellen er meer over.

31 maart 2022
Lessen van leiders in de cultuursector

Blog | De wei in

Als koeien bij de eerste weidegang stormt de culturele sector het veld in. 'Mooi' zegt Herman Kuypers, maar hou ook aandacht voor je eigen ontwikkeling.

23 maart 2022
Blog | De wei in

Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Lava Hijzelaar, Steffie Storms en Daniel Arthuus vertellen over hun gebruik van social media als maker. Helpt het hen aan een podium?

21 maart 2022
Met je kunst op social media: verkopen, geïnspireerd worden en netwerken

Doe de Ondernemerscheck!

Vul de scan in, en analyseer jouw cultureel ondernemerschap aan de hand van acht ondernemersprofielen.

4 maart 2022
Doe de Ondernemerscheck!

Brabantse orkesten en koren en hun zoektocht naar jongeren

Brabantse orkesten en koren werken aan verjonging en vernieuwing. Brabant Koor, philharmonie zuidnederland en Kamerata Zuid delen hun ervaringen.

8 februari 2022
Brabantse orkesten en koren en hun zoektocht naar jongeren

Ondernemen in culturele sector hard nodig

Kunstenaars, zzp'ers en culturele organisaties in Brabant hebben het heel zwaar. Investeer juist nu in ondernemerschap.

25 januari 2022
Ondernemen in culturele sector hard nodig

Het veelbelovende idee dat de NFT heet

De NFT, de non-fungible token, is de nieuwste manier om digitale kunstwerken te verkopen. Een rondje langs een aantal NFT-adepten en -beginnelingen.

25 januari 2022
Het veelbelovende idee dat de NFT heet

Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Het traject (Je) Kunst in school geeft vier Brabantse makers de kans om reizende exposities te maken voor scholen. De makers aan het woord.

17 januari 2022
Kunstenaars maken reizende exposities voor op scholen

Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

Hoe zet je je als kunstenaar in voor maatschappelijke vraagstukken? En doe je dat dan in opdracht? Of op eigen initiatief?

22 november 2021
Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

Culturele broedplaatsen: onlosmakelijk verbonden met de stad en haar inwoners

Hoe behouden Brabantse steden hun culturele, creatieve broedplaatsen? Electron, Sectie-C en Willem Twee muziek en beeldende kunst over hun broedplek.

28 september 2021
Culturele broedplaatsen: onlosmakelijk verbonden met de stad en haar inwoners

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

Fontys Businessplan Service

Eerstejaarsstudenten van de Fontys ondersteunen cultureel ondernemers en kunstenaars bij het opstellen en uitwerken van een businessplan.

10 september 2021
Fontys Businessplan Service

Zakelijk x artistiek - magische mix: De Stilte

Wat is het geheim van enkele succesvolle Brabantse duo’s die de dagelijkse leiding hebben over hun gezelschap? De leiders van De Stilte aan het woord.

22 augustus 2021
Zakelijk x artistiek - magische mix: De Stilte

Zakelijk x artistiek - magische mix: MATZER Theaterproducties

Gezelschappen met een goede balans in hun zakelijke en artistieke leiding, floreren vaak op alle fronten. MATZER Theaterproducties aan het woord.

19 augustus 2021
Zakelijk x artistiek - magische mix: MATZER Theaterproducties

Zakelijk x artistiek - magische mix: Bosch Parade

Een goede mix tussen zakelijke en artistieke leiding zorgt voor ruimte om te groeien en te ontwikkelen. De mannen achter Bosch Parade aan het woord.

10 augustus 2021
Zakelijk x artistiek - magische mix: Bosch Parade

De zzp'er vertegenwoordigd

Wie maakt zich sterk voor de zelfstandigen? Om aan deze roep gehoor te geven is de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht.

13 juli 2021
De zzp'er vertegenwoordigd

Blog | Freelancering

Als maker is Herman ten eerste bezig met creëren. Maar als je positie onder druk staat, dan wil je wel dat er voor je wordt opgekomen!

29 juni 2021
Blog | Freelancering

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Checklists, stappenplannen en invuldocumenten die helpen helder te krijgen wat de WBTR voor gevolgen heeft voor jouw stichting of vereniging.

25 juni 2021
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Voorbij de valkuilen van publiekswerking

Publiekswerking is een toverwoord geworden. Maar wat zijn nu de do's en dont's bij deze actieve zoektocht naar verbinding met publiek?

10 juni 2021
Voorbij de valkuilen van publiekswerking

Wegwijs in de cultuurfinanciering

Subsidies en fondsen liggen voor de hand, maar er is zoveel meer mogelijk! We nemen je mee in de belangrijkste vormen van financiering in de cultuursector.

20 mei 2021
Wegwijs in de cultuurfinanciering

Collectie en archief voor de toekomst

In dit kennisdossier delen we meer informatie, onderzoeken, adviezen en tips over het behouden van een collectie en/of archief voor de toekomst.

18 mei 2021
Collectie en archief voor de toekomst

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

De Kunstopdracht 2021

Een hernieuwde kijk op religieuze gebouwen en buitenruimten en hun bijdrage aan gemeenschappelijkheid in Tilburg .

12 mei 2021
De Kunstopdracht 2021

Nieuwe samenwerkingen en omdenken: zo overleven expositieruimten de coronatijd

Hoe gaan expositieplekken in Brabant om met deze roerige tijden? En hoe kijken ze terug op afgelopen jaar? Vier culturele hotspots aan het woord.

4 mei 2021
Nieuwe samenwerkingen en omdenken: zo overleven expositieruimten de coronatijd

De kracht van een waardepropositie

Tiuri, Cultuurcentrum Deurne en STRP maken in het Innovatietraject Waardepropositie de beweging van productverliefdheid naar klantverliefdheid.

23 april 2021
De kracht van een waardepropositie

Zes tips die het aanvragen van subsidie makkelijker maken

Wil je investeren in jouw creatieve idee, project of onderneming? We helpen je graag om je subsidieaanvraag zo makkelijk mogelijk te maken.

9 april 2021
Zes tips die het aanvragen van subsidie makkelijker maken

Angela de Weijer, stadscomponist van Meierijstad, wil graag wat zaken in trilling brengen

Angela de Weijer werd in 2021 verkozen tot stadscomponist van Meierijstad en vertelt over haar bijzondere werkterrein.

25 maart 2021
Angela de Weijer, stadscomponist van Meierijstad, wil graag wat zaken in trilling brengen

Wederombouw met zakelijk leiders

Zakelijk leiders doen ertoe. Daarom hebben Kunstloc Brabant en Brabant C het initiatief genomen om LinC Brabant te starten.

17 maart 2021
Wederombouw met zakelijk leiders

“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Waar kun je als zzp’er in de cultuur op terugvallen? Zelfstandigen delen hun ervaringen met elkaar bij Kunstloc Connects.

17 maart 2021
“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Dutch Invertuals lanceert langgekoesterde online Academy

In het online Academy-programma van Dutch Invertuals wil het Eindhovense designplatform haar netwerk en kennis over grenzen heen tillen.

9 maart 2021
Dutch Invertuals lanceert langgekoesterde online Academy

“Zakelijk leiderschap in cultuursector ontplooien is groot cadeau voor Brabant”

Maurice Dujardin begeleidt cultuurprofessionals. Wat zijn hun mogelijkheden? Een blik op het zakelijk leiderschap in de Brabantse cultuursector.

21 januari 2021
“Zakelijk leiderschap in cultuursector ontplooien is groot cadeau voor Brabant”

Hoe is het nu met…de Stilte, de Verkadefabriek en De Pont?

Hoe kijken Alex Havadi-Nagy (de Stilte), Karlijn Gerritsen (de Verkadefabriek) en Hedwig Zeedijk (De Pont) terug op de afgelopen maanden?

20 januari 2021
Hoe is het nu met…de Stilte, de Verkadefabriek en De Pont?

Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

In 2020 startten 28 Brabantse makers en culturele organisaties een crowdfunding. We lichten 8 mooie voorbeelden uit.

23 december 2020
Crowdfunding; een greep uit de mooiste projecten van 2020

Brabant krijgt haar eigen LinC

LinC Brabant is er voor professionals die willen groeien in hun zakelijk leiderschap. Aanmelden is nu mogelijk.

16 december 2020
Brabant krijgt haar eigen LinC

LinC ZeeBra

LinC ZeeBra is een programma voor professionals in de culturele sector binnen de provincie Brabant en Zeeland die willen groeien in hun zakelijk leiderschap.

24 november 2020
LinC ZeeBra

COVID-19: cultuur van verandering, of verandering van cultuur?

Docent/ onderzoeker Marco van Leeuwen beschrijft zes strategieën voor de culturele sector die na de lockdown tot een snelle hergeboorte kunnen leiden.

12 november 2020
COVID-19: cultuur van verandering, of verandering van cultuur?

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Hoe gaan Brabantse makers om met de crisis? Documentalist Ton van der Linden schrijft erover in zijn maandelijkse column.

16 oktober 2020
Signalement: Brabantse makers in tijden van corona

Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Ook het gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand. Herman Kuypers ontving reacties van zelfstandigen.

30 september 2020
Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Innovatietraject Waardepropositie

Ontwikkel nieuw aanbod dat aansluit bij jouw publiek en past binnen een gezond financieringsmodel, met een innovatietraject onder professionele begeleiding van ervaren coaches van Smart Connections.

28 september 2020
Innovatietraject Waardepropositie

Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Het klinkt als een ongewone combinatie: boeren die intensief samenwerken met de creatieve sector. Toch gebeurt het, en steeds vaker.

11 augustus 2020
Boeren + creatieve sector: een gouden recept voor voedselinnovatie

Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Vanwege het coronavirus ziet afstuderen er dit jaar anders uit dan normaal. Hoe gaat dat er precies aan toe bij Brabantse academies in de kunsten?

28 juli 2020
Afstuderen in tijden van corona: Angelina Stavela

Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Hoe halen Brabantse makers het beste uit hun werk op artistiek én zakelijk gebied? Drie hoofdredacteuren van magazines uit Brabant delen hun verhaal.

23 juli 2020
Het magazine als springplank voor ontwikkeling van en voor kunstenaars

Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Het overzicht van het cultuurnieuws uit Nederland en Noord-Brabant is nu nog actueler, relevanter en gebruiksvriendelijker.

19 juni 2020
Trends & Ontwikkelingen verhuisd en vernieuwd

Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Op Internationale Sekswerkersdag vraagt Human Rights Tattoo aandacht voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

18 juni 2020
Sekswerkers vragen met Human Rights Tattoo aandacht voor misstanden

Impuls voor inclusiviteit

Hoe gebruiken Theater van de Stad, Krakers, en Wij zijn 13 de subsidie impulsgelden om nieuwe doelgroepen duurzaam aan zich te verbinden?

13 mei 2020
Impuls voor inclusiviteit

Over de grens

Brabant gaat internationaal! De impulsgelden stellen makers als Zwermers, Rosemary & Garlic en Nabuurs&VanDoorn in staat om internationale ambities waar te maken.

20 april 2020
Over de grens

'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Er is een mooie traditie van koren en muziekverenigingen in Brabant, maar het voortbestaan hiervan is geen vanzelfsprekendheid.

16 april 2020
'Muziek is het voegwerk tussen de stenen die cultuur zijn'

Schrijftips voor een krachtig projectplan

Hoe schrijf je een plan dat iedereen kan volgen, waar de artistieke kwaliteit tastbaar in wordt en waar je aansluit bij doelen van jezelf, partners en de financier? Met dit artikel helpen we je hierbij graag.

3 april 2020
Schrijftips voor een krachtig projectplan

Het nieuwe werken

Zelfstandig ondernemer zijn in de culturele sector vraagt veel van je. Wat is je status als zzp'er? Tijdens de Content & Connectie sessie kwamen deelnemende zelfstandigen tot vijf uitgangspunten om fair practice na te streven.

10 februari 2020
Het nieuwe werken

Er broedt iets in Brabant

Steeds meer kunnen Brabantse muziekmakers hun creatieve ei kwijt. Naast Tilburg bieden ook Eindhoven en Den Bosch ruimte voor deze broedplaatsen.

21 januari 2020
Er broedt iets in Brabant

ASML en de Van Gogh Foundation: het bedrijfsleven gaat in de kunst

ASML en de Van Gogh Foundation vonden elkaar in een verhaal over licht en technologie.

14 januari 2020
ASML en de Van Gogh Foundation: het bedrijfsleven gaat in de kunst

Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

In mei 2019 opende Doloris haar deuren. Het surrealistische kunstdoolhof en de rooftopbar ontpopte zich sindsdien tot één van de hotspots van Tilburg.

7 januari 2020
Doloris: het succesverhaal van drie enthousiaste ondernemers

“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Verslag van Content & connectie: Het Nieuwe Werken, de eerste bijeenkomst voor en door zelfstandigen in het culturele veld.

19 december 2019
“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Ook in 2020 kan er een beroep doen worden gedaan op het impulsgeldenprogramma. Daarvoor is ruim 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Noord-Brabant.

12 december 2019
Nieuw budget voor succesvol impulsgeldenprogramma 2020

Toepassing culturele codes: een urgentie die je zélf moet voelen

Hoe worden Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en Code Diversiteit & Inclusie toegepast, en waar lopen organisaties tegenaan? Lees hier de antwoorden op vragen die leven in het culturele veld.

5 december 2019
Toepassing culturele codes: een urgentie die je zélf moet voelen

Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Er zijn dit jaar al 28 succesvolle crowdfunding-campagnes ondersteund. We kunnen in 2019 geen nieuwe toezeggingen meer doen.

27 november 2019
Subsidiebudget crowdfunding 2019 volledig toegezegd

Kunst in de uitvaartbranche

Kunstenaars maken zuitvaarten en herdenkingsplaatsen steeds persoonlijker. Wat kunnen ze nog meer betekenen?

19 november 2019
Kunst in de uitvaartbranche

Op weg naar een succesvolle samenwerking

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Lees ons inspiratieboekje vol tips en aandachtspunten voor de cultuursector en het onderwijs.

10 oktober 2019
Op weg naar een succesvolle samenwerking

BrabantDC

BrabantDC verbindt creatief en innovatief Brabant aan elkaar en aan de wereld.

10 oktober 2019
BrabantDC

De kunst van het begroten

Financieren en begroten. Niet het meest favoriete onderwerp van vele cultuurmakers. Onze adviseur Evelien zet 9 tips op een rij die het je iets makkelijker maken.

10 oktober 2019
De kunst van het begroten

MEST

Mestmag.nl was een inspiratieplatform voor kunst en cultuur in Brabant.

8 oktober 2019
MEST

KONKAV

KONKAV is een platform, van het veld en voor het veld, dat het netwerk, de inhoud en de kracht van av-Brabant inzichtelijk maakt.

8 oktober 2019
KONKAV

Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door de natuur. Zo ook Hanneke de Leeuw, Angelique van der Valk en Willeke Klaassen.

8 oktober 2019
Duurzaamheid in kunst en design: Beperkend én verrijkend

20 tips om opdrachtgeverschap beter vorm te geven

Hoe ga je als opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar om? We gingen in gesprek met experts op dit gebied en hebben de beste tips en adviezen verzameld.

4 oktober 2019
20 tips om opdrachtgeverschap beter vorm te geven

De kracht van verbeelding voor effectieve communicatie

Kunst heeft grote raakvlakken met het communicatievak. Hoe kunnen we de kracht van verbeelding inzetten voor effectieve communicatie?

4 oktober 2019
De kracht van verbeelding voor effectieve communicatie

Online marketing voor makers

'Wat moet ik met al die online media?' Ben authentiek en zorg dat je een plan hebt.

4 oktober 2019
Online marketing voor makers

Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Bij Kunstloc Brabant heb ik de afgelopen jaren gezien dat het aantal zelfstandigen in de cultuursector groeiende is. Sommige zelfstandigen hebben daar bewust voor gekozen, anderen zijn tot die constructie gekomen omdat ze bijvoorbeeld niet meer in loondienst konden werken bij het kunstencentrum waar ze werkzaam waren. Om deze groep meer in beeld te krijgen, hebben we een kleine enquête opgezet naar deze groep.

27 juni 2019
Zelfstandig ondernemer zijn vraagt veel van je

Arrangeur geeft innovatieve impuls

De komst van Geert van Boxtel als aanjagende arrangeur heeft de klassieke en symfonische muziek in Noord-Brabant een unieke impuls gegeven. Dat blijkt uit de tussentijdse beschouwing van muziekwetenschapper prof. dr. Sander van Maas.

25 april 2019
Arrangeur geeft innovatieve impuls

Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Wat Justine Kontou fascineert is hoe ruimtes waarin mensen zich begeven, van invloed kunnen zijn op hun gemoedstoestand.

20 maart 2019
Wat kun je met impulsgelden? Deel 1

Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

In de kunst- en cultuursector is het steeds vanzelfsprekender dat kunstenaars bij elkaar gaan kijken, van elkaar leren en samenwerken. Hoe ziet het maakproces eruit als je samenwerkt met andere kunstenaars? Jos Peters volgde de start van de samenwerking tussen Annemarieke van Peppen, impact art kunstenaar, en Michael Varekamp, trompettist.

18 december 2018
Multidisciplinair werken: de kunst van het niet willen weten

Anders denken met business development: drie culturele cases

Business Development draait dan niet meer alleen om vragen, het gaat ook om welke waarde je de ander kunt brengen. Maar hoe je die waarde onderzoekt en inzet is per project verschillend, er is geen standaard recept. We nemen je mee in het business development van drie initiatieven: ROBOTLOVE, BredaPhoto en het kunst universum Doloris.

5 december 2018
Anders denken met business development: drie culturele cases

Kansen ontdekken en benutten met cultureel business development

Dit artikel is de eerste in een reeks van vier over business development in de culturele sector. In gesprek met Mirjam Hament, die als business developer de brug slaat tussen culturele initiatieven en bedrijven en organisaties. We vragen haar: wat is business development? En hoe pak je het aan?

8 november 2018
Kansen ontdekken en benutten met cultureel business development

Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Een groot surrealistisch doolhof genaamd Doloris. Kunst of puur entertainment? Mestmag.nl voelde de projectinitiator, , aan de tand.

4 oktober 2018
Tussen kunst en entertainment: Surrealistisch doolhof Doloris

Dansen op de werkvloer

Hoe zet je dans in als instrument in andere domeinen? Wat is de toegevoerde waarde van dans in het bedrijfsleven?

12 juni 2018
Dansen op de werkvloer

Arrangeur klassieke en hedendaagse symfonische muziek

Geert van Boxtel is aangesteld als arrangeur. Hij gaat initiëren, stimuleren en coördineren met als doel de vernieuwing en verbreding van de muziekvoorziening.

12 juni 2018
Arrangeur klassieke en hedendaagse symfonische muziek

Loon naar werk in de kunst- en cultuursector

Loon naar werk wordt in de kunst- en cultuursector nog vrijwel niet toegepast. Beeldend kunstenaars moeten gemiddeld rondkomen van €14.000,- netto per jaar. Het risico op werkloosheid is twee keer zo groot als in andere sectoren. Loon naar werk is dus niet alleen een nobel, maar ook een broodnodig streven. Welke stappen worden er gezet op weg naar duurzaam, eerlijk en transparant ondernemen en werken in de kunst- en cultuursector?

3 mei 2018
Loon naar werk in de kunst- en cultuursector

Blog | Zeven jaar crowdfunding

Al zeven jaar geeft Luc Begas ondersteuning aan crowdfunding projecten. Iedere keer weer heeft hij ontzettend veel respect voor de projecthouder die lef toont door een crowdfunding campagne aan te gaan. Waarom? In zijn blog legt Luc het uit.

4 april 2018
Blog | Zeven jaar crowdfunding

Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Wat is de artistieke noodzaak en urgentie van artist-in-residence's voor de kunstenwereld? Atty Bax schrijft een blog over waarom air’s zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van jonge makers.

29 maart 2018
Blog | Tijd, omgeving, concentratie en verbinding

Kunst en hergebruik: hoe zit het met auteursrecht?

Kunstenaars gebruiken regelmatig oude kunstwerken voor een nieuw werk. Denk hierbij aan collages of een satirisch werk. In juridisch jargon heet dat verveelvoudiging van een werk. Wat mag er wel en wat mag niet? Een stoomcursus auteursrecht voor kunstenaars.

20 februari 2018
Kunst en hergebruik: hoe zit het met auteursrecht?

Samenwerking Brabantse festivals

Breda Photo, Cross-Linx, Festival Circolo, November Music en Theaterfestival Boulevard bundelen hun krachten op het gebied van marketing. Zo werken zij aan betere profilering en het afstemmen van aanbod en afname.

7 december 2017
Samenwerking Brabantse festivals

U vraagt, wij draaien: tegenwoordig staat de bezoeker centraal

Marketing? Vroeger was dat in de cultuursector een beetje een vies woord. Maar inmiddels wordt het belang ervan door vrijwel iedereen gezien: het publiek komt steeds centraler te staan. Vier Brabantse organisaties vertellen waarom dat helemaal niet zo erg is.

5 december 2017
U vraagt, wij draaien: tegenwoordig staat de bezoeker centraal

Leiders aan het woord

Mest sprak met vier Brabantse deelnemers van het leerprogramma Leiderschap in Cultuur (LinC) en vroeg naar hun ervaringen en hoe de cultuursector hiervan gaat profiteren.

30 november 2017
Leiders aan het woord

Tussen Kunst en Cash: de geheimen van succesvolle creatieve ondernemers ontrafeld

Hoe zorg je dat je als creatief ondernemer rond kan komen van je werk? Geld verdient door te doen waar je gelukkig van wordt? Maaike van Stennis interviewde voor haar boek elf succesvolle creatieve ondernemers en deelt in dit artikel vijf tips om een succesvolle creatieve ondernemer te worden.

2 november 2017
Tussen Kunst en Cash: de geheimen van succesvolle creatieve ondernemers ontrafeld

Alles is urban

Urban leeft. Dat wat niet urban is, wordt urban gemaakt. Urban spreekt aan en krijgt veel aandacht. Waarom is dat zo? Wat maakt de term los? Wat is urban eigenlijk echt? En wat is er in Brabant écht urban? Mestmag.nl stelde deze vragen aan Angelo Martinus, organisator van EMOVES, en Loek Jurres, organisator van Boogiedown.

17 oktober 2017
Alles is urban

Redden kunstenaars de wereld?

“Echte winst betekent niet alleen dat je nadenkt over geld verdienen, maar ook hoe je de planeet wilt achterlaten.” Hoe zet de cultuursector in op duurzaamheid?

13 oktober 2017
Redden kunstenaars de wereld?

Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Is het mogelijk om verschillende disciplines effectief met elkaar te laten samenwerken? Iris sprak met artistiek leider Jan Doms en verzamelde drie tips.

8 augustus 2017
Multidisciplinair samenwerken: drie tips die je op weg helpen

Blog | Opstel over mijn toekomst

Loopbaanadviseur Claudia Aarts helpt dagelijks anderen #overdegrens te gaan.

4 juli 2017
Blog | Opstel over mijn toekomst

Blog | We Are Public

We Are Public heeft het gehaald. Op 1 juni 2017 gaat het cultuurlidmaatschap officieel van start in Brabant. Jenneke Harings blogt over wat daar aan vooraf ging.

1 mei 2017
Blog | We Are Public

4 jaar aan impulsgelden: wat heeft het gebracht en wat gaat er veranderen?

Anders dan gewone subsidies met een checklist en harde eisen, begon de impulsgeldenregeling in 2013 als een proeftuin.

30 maart 2017
4 jaar aan impulsgelden: wat heeft het gebracht en wat gaat er veranderen?

Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

De cultuursector betaalt vaak beroerd. En het werd de afgelopen jaren alleen maar erger.

3 januari 2017
Beroerde vergoedingen in de cultuursector: is er een alternatief?

10 dingen die je moet weten over: Modern Mecenaat

Helleke van den Braber is universitair docent en onderzoeker Culturele Studies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij is hier betrokken bij de Master Kunstbeleid en Mecenaat.

24 november 2016
10 dingen die je moet weten over: Modern Mecenaat

Blog | Publiek!

Zonder publiek wordt het draagvlak voor de cultuursector wel erg klein. Jenneke Harings blogt over de zoektocht naar publiek voor kunst en cultuur.

4 november 2016
Blog | Publiek!

Triodos Bank: kunst verbindt ons met onze omgeving

Al sinds haar oprichting is Triodos succesvol in het financieren van projecten in de culturele sector. Maar waarom kiest de bank hier eigenlijk voor?

25 augustus 2016
Triodos Bank: kunst verbindt ons met onze omgeving

De verbinding tussen culturele plekken en hun horeca

Redacteur Miranda is met haar achtergrond in horeca nieuwsgierig naar de relatie met culturele plekken en sprak met een drietal voorbeelden in Brabant.

14 maart 2016
De verbinding tussen culturele plekken en hun horeca

De creatieve industrie bestaat niet

Veel mensen die al jaren ongestoord hun werk deden, zijn sinds 2012 werkzaam in de topsector creatieve industrie.

17 september 2015
De creatieve industrie bestaat niet

Blog | 'Je geeft zomaar de helft van je bedrijf uit handen...'

Je geeft zomaar de helft van je bedrijf uit handen', sprak één van de twee directeuren uit, toen de ander voorstelde om een zakelijk leider aan te stellen.

11 juni 2015
Blog | 'Je geeft zomaar de helft van je bedrijf uit handen...'

Blog | Trends en Ontwikkelingen

Ton van der Linden stelt de nieuwsbrief samen die ‘trends en ontwikkelingen’ heet. Hij blogt over het hoe, wat en waarom van zijn 'trendwatchen'.

3 februari 2015
Blog | Trends en Ontwikkelingen

Businessmodellen, verdienmodellen en cultureel ondernemerschap

Het begrip Cultureel ondernemerschap lijkt sleets te raken.

7 januari 2015
Businessmodellen, verdienmodellen en cultureel ondernemerschap

Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Toen wij jaren geleden zochten naar een manier om het publiek een stem te geven, kwamen we logischerwijs uit bij crowdfunding. Luc Begas blogt de lange adem van crowdfunding.

1 december 2014
Blog | Waarom crowdfunding nog láng niet passé is

Haagse lessen voor Brabant

Paul Cornelissen gaat van Theater Dakota naar Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Welke Haagse lessen gaat Cornelissen hier toepassen?

8 juli 2014
Haagse lessen voor Brabant

11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

Deze maand is Brabant weer een hele lichting professionele makers rijker.

5 juni 2014
11 praktische tips voor de pas afgestudeerde kunstvakstudent

De Vikingen in de ballenbak

Hoe wist Eindhoven Museum een wereldspeler als IKEA te strikken voor VIKEA, een project over Scandinaviërs uit het verleden?

14 mei 2014
De Vikingen in de ballenbak