Aangemaakt op: wo 20 sep. 2023
Ben jij klaar om waarde toe te voegen aan jouw werkgeverschap of opdrachtgeverschap?
‘De sector verandert niet vanzelf, het zijn mensen die het verschil kunnen maken’, zei Sanne Scholten, Directeur PO-raad en voormalig Directeur-bestuurder LKCA, in een vorige Kunstloc bijeenkomst. Als directeur van jouw culturele organisatie, komen er in de aanloop naar de nieuwe cultuurperiode veel veranderingen op je af. Je bent als leider van jouw organisatie of opdrachtgever geen eiland, maar onderdeel van een wereld waarin vraag en aanbod, fair practice, prijsstelling, digitalisering en diversiteit mede je rol en positie bepalen.
Het inspelen op alle ontwikkelingen van nu en de toekomst én vasthouden aan de waarden waar jij en jouw organisatie ten diepste voor staat, is geen sinecure. Tegen de achtergrond van de implementatie van de drie culturele codes in de beoordelingscriteria van rijkssubsidies, wordt veel van jou en jouw organisatie gevraagd. Om directeuren, zakelijk leiders en opdrachtgevers ruimte te bieden bij het scherp krijgen van hun waarden én beweging te krijgen in fundamentele vragen, bieden wij jou de gelegenheid deel te nemen aan de pilot ‘Waardevol Werkgeverschap!’
Pilot drie bijeenkomsten
In drie bijeenkomsten word je uitgedaagd, geïnspireerd en geholpen bij het werken vanuit de waarden die je van belang vindt om jouw organisatie toekomstbestendig(er) te maken. Waarden, die essentieel zijn om stevig te staan in een turbulente context en vaart te maken met de implementatie van de codes in de culturele sector, zonder het eigen fundament te verliezen.
Werken op meerdere lagen
Het unieke aan deze serie is dat we op meerdere lagen werken aan waardevol werkgeverschap. Niet alleen het ‘wat’ (inhoud) staat centraal, maar ook het ‘hoe’ (de wijze waarop we het wat tot realisatie brengen). Veel organisaties en leiders richten zich bij verandering op inhoud, plannen, projecten en werken van A naar B. Onderweg nemen ze medewerkers mee. Zodra het project of proces af is, buigt iedereen weer terug naar het oude. Omdat wat we willen veranderen vaak een symptoom is. Een symptoom van een dieper liggende oorzaak. In het systeem.
In deze serie sessie leren deelnemers werken met vaardigheden, die helpend zijn om in een complexe en dynamische context leiding te geven aan duurzame beweging. En werken we diepgaand en collectief aan waardevol werkgeverschap. Nieuwsgierigheid en de onderzoekende houding zal hierin centraal staan.
Voor wie
Dit programma is bedoeld voor maximaal 12 directeuren, zakelijk leiders of opdrachtgevers van Noord-Brabantse culturele organisaties, die behoefte hebben aan fundamentele uitwisseling over vragen waar zij in en met hun organisatie voor staan. Zij zijn nieuwsgierig en onderzoekend van aard. Belangrijk is dat de deelnemer zich wil vernieuwen en fundamentele vragen daarbij niet schuwt.
Deelnemers werken voor organisaties met een subsidierelatie bij o.a. de gemeente, de provincie of bij het Rijk, waar toepassing van de codes een belangrijk thema is. Aangezien we diversiteit belangrijk vinden, zoeken we naar organisaties die verschillen in omvang, discipline en aanbod.
Partners en begeleiding
Kunstloc Brabant heeft dit programma opgezet samen met partners in de frontlinie van actuele ontwikkelingen in de cultuursector. Na de samenwerking met Kunsten ’92 voor de DIY fair practice kit, is dit programma tot stand gekomen in samenwerking met The Curiosophy Collective , de Universiteit van Utrecht (bekend van het LinC programma) en organisatiebureau CAOP, bekend van de uitvoering van de HR-voucher en ondersteuning bij het programma Duurzame Inzetbaarheid van Platform ACCT. De sessies worden gefaciliteerd door The Curiosophy Collective.
Suzanne Leclaire is oprichter van The Curiosophy Collective. Zij helpt leiders en organisaties bij het realiseren van beweging in complexe context. Dat doet ze samen met collega’s vanuit een specifieke filosofie met praktische vormen en vaardigheden (Curiosophy). Na een loopbaan als leidinggevende bij het ministerie van OCW, leidde ze in 2008-2012 het centrum voor de kunsten Pier K (nu C.) op dialogische wijze door de bezuinigingen. Als voormalig voorzitter van de landelijke Federatie Cultuur, initieerde ze – met partners – het arbeidsmarkt onderzoek Passie Gewaardeerd (dat later tot de Fair Practice Code leidde) en het landelijke programma Diversiteit & Inclusie voor de cultuursector.
Opzet van het pilot programma
- Sessie 1
We starten met onderzoekende sessie over de vraag: ‘Wat voor werkgever wil jij zijn?’
We gaan op zoek naar jouw waarden als werkgever te midden van jouw organisatie in de wereld. Wat voor waarden drijven jou? Op welke grond bouw jij aan jouw organisatie? Welke plek hebben de uitgangspunten van de drie codes daarin? En wat betekent dat voor je rol als werk- en/of opdrachtgever? Vanuit het delen van ieders eigen wijsheid, kijken we ook naar wat er tussen de deelnemers ontstaat. De groep haalt de belangrijkste collectieve vraag/ vragen op, waarmee de reis wordt vervolgd.
- Sessie 2
In de tweede sessie bouwen we voort op de vraag uit sessie 1, waar de groep collectief beweging op wil maken. Individueel, in de eigen organisatie. En mogelijk gezamenlijk. We maken kennis met het proces hoe tot waardevol veranderen in dagelijkse praktijk te komen. Welke stappen kun jij met jouw mensen de komende weken al zetten en wat heb je daarbij nodig van anderen.
- Sessie 3 De derde sessie staat in het teken van de nieuw verworven inzichten en het delen van vragen over stappen in de eigen praktijk. Waar lukt het waardevol te werken aan de drie codes? Waar levert het spanning op? Ook wordt er in deze sessie stil gestaan bij de waarde van het collectief en of/ hoe deelnemers in de beweging die ze maken, samen effectief kunnen optrekken.
Huiswerk
In de sessie krijg je handvatten om je dagelijkse praktijk anders te gaan benaderen (waar gewenst). Het toepassen van het geleerde is het huiswerk. Zo nu en dan krijg je hand-outs en tips voor leesmateriaal. De mate waarin je hieraan tijd aan besteed, bepaalt mede het tempo waarin je je eigen doelen in waardevol werkgeverschap behaalt.
Praktisch
Wanneer
Het programma bestaat uit 3 sessies. Elke sessie duurt 3,5 uur.
De sessies vinden vanaf 1 november 2023 plaats in de Plataanzaal van de Willem Twee, te 's-Hertogenbosch. De drie data zijn:
- 1 november, van 9.30 – 13u (inloop vanaf 9u)
- 29 november, van 13.30 – 17.00u (inloop vanaf 13.00u)
- 20 december, van 13.30 – 17.00u (inloop vanaf 13.00u)
Voor wie
Maximaal 12 directeuren, zakelijk leiders met een actieve, onderzoekende houding. En de wens hun werkgeverschap (nog) meer betekenis te geven tegen het licht van de drie culturele codes.
Met wie
Je neemt deel samen met collega directeuren van soortgelijke organisaties, maar verschillend in omvang en achtergrond. Dit worden je partners in het onderzoek over jouw vraagstukken en mogelijke oplossingsrichtingen.
Investering
We bieden een inhoudelijk programma dat wezenlijke vraagstukken in je organisatie of opdrachtgeverschap aangaat. Je gaat samen aan de slag met inspirerende collega’s en bespreekt herkenbare uitdagingen waardoor je direct voorwaarts kunt. De kosten voor deelname zijn € 300,- *exclusief BTW. Dit is inclusief gebruik van koffie, thee, lunch en een borrel na afloop.
*Deze pilot komt mogelijk in aanmerking voor het programma Werktuig PPO, een regeling van Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT). Met dit programma kun je financiële ondersteuning krijgen voor training, opleiding of cursuskosten. Werktuig PPO financiert een derde van de totale kosten.
Pilot: Waardevol Werkgeverschap
Een initiatief van Kunstloc Brabant, powered by The Curiosophy Collective, CAOP en de Universiteit Utrecht
Wil je meer weten over de pilot Waardevol Werkgeverschap?
Neem contact met ons op.