- Inspiratie;
- Cultuurparticipatie
- Kunst & Samenleving
- Jongeren
Aangemaakt op: di 30 apr. 2024
Poppodium Phoenix in Breda wil jongeren zelfvertrouwen geven en kansen bieden door middel van muziek. “Veel jongeren zien Poppodium Phoenix als familie. Vriendschappen zijn hier ontstaan. Talentontwikkeling en jongeren stimuleren beter te worden in muziek maken, is ook belangrijk”, vertelt Jesse van der Meulen, programmadirecteur bij het poppodium.
“De mensen die hier komen, willen we zelfvertrouwen meegeven. Veel mensen die binnenkomen, zijn onzeker en groeien enorm. Of het nou gaat om podiumangst overwinnen, je muzikale talent verder ontwikkelen of meedoen aan een jamsessie; we zijn er voor iedereen”, vertelt Jesse. Zijn doel? “De grootste muzikale vrijplaats van Nederland worden. Dat is het doel van iedereen die bij Phoenix werkt; dat maakt het zo sterk. We hebben allemaal dezelfde drijfveer. Iedereen die hier is, heeft iets met muziek. Muziek is belangrijk en juist omdat er geen plek zoals deze was, hebben we die opgezet.”
Extra aandacht voor vrijwilligers
Phoenix organiseert onder meer workshops onder de noemer ‘Getting on stage’; alles om mensen het podium op te krijgen. De jongeren die komen, zijn tussen de 16 en 27 jaar. Ook programmeert Phoenix concerten en optredens. Van dubstep, rave, hiphop tot aan techno en reggae. Iedere zondag is er een jamsessie waar alle activiteiten samenkomen en iedereen samen op het podium staat.
Daarnaast werken er vrijwilligers die allemaal iets met muziek hebben. Sommigen dragen een bepaald rugzakje mee, daar is extra aandacht voor. “Financiële of mentale problemen, een zwart gat na de studie; bij Phoenix zijn ze onderdeel van de community en is er begeleiding”, vertelt Jesse. “Een van de vrijwilligers die hier werkt, is een jongen van 18 jaar. Hij kwam op zijn 15e bij de club en onder begeleiding van de oudste vrijwilliger is hij geluidstechnicus geworden. Hij heeft zo’n ontwikkeling doorgemaakt. Hij was heel rustig en staat nu echt voor zichzelf.”
Geschiedenis en toekomst
Poppodium Phoenix heeft een flinke voorgeschiedenis. Het begon in 1983 met popworkshops voor jongeren in jongerencentra, in 2007 ontstond een samenwerking met welzijnsorganisatie Surplus, onder de naam Popcorner. Sinds 2017 draagt het de naam Phoenix en zijn Peter Westerlaken en Jesse de programmadirecteuren. Ze werken veel met welzijnsorganisaties en de Nieuwe Veste. Phoenix is zowel een stichting als coöperatie. “Alle winst die we behalen, stoppen we terug in de stichting. We zijn niet afhankelijk van subsidies van de gemeente, maar halen inkomsten uit eigen horeca, optredens en het verhuren van repetitieruimtes”, aldus Jesse. “Soms vragen we een projectsubsidie aan, maar het is fijn om niet te afhankelijk te zijn.”
Podium bieden aan iedereen
“We noemen het een poppodium, omdat muziek mensen aantrekt. Eerder waren het workshops in een jongerencentrum, dat spreekt minder aan. Vaak zijn jongeren zoekende; waar kan ik terecht met mijn muziek? Hoe begin ik?”, zegt Jesse. “Het zijn mensen die muziek willen maken, maar niet op het podium durven. Of getalenteerde mensen die al jaren op hun zolderkamer zitten. Er zijn veel mensen talentvol, maar ze moeten wel een podium krijgen.”
Vaste plek
“Phoenix is al best vaak verhuisd in korte tijd, het zou heel fijn zijn om een vaste thuisbasis te hebben. Dan hoeven we niet telkens alle meubels te verplaatsen en hebben we een fijne plek voor de jongeren. We hebben veel contact met andere culturele instellingen, die lopen ook tegen deze problemen aan. Het is heel fijn om een netwerk van gelijkgestemden om je heen te hebben. We willen de gemeente laten zien dat cultuur heel belangrijk is en dat het heel waardevol is voor jongeren om een plek te hebben waar ze zich thuis voelen.”