Kijk mee naar de unieke aanpak van het Bossche kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. En zie hoe hun Kleinkijkacademie bij zorgorganisatie Severinus in Veldhoven ontstond. Kunstloc Brabant stond aan de wieg van dit bijzondere project dat in mei 2021 van start ging. Kunstloc begeleidde de kunstopdracht om te komen tot dit project. Twan Mickers van ARTFARF maakte een korte film over het ontstaansproces. Zowel de film, als de videosessie op 29 juni op 1sociaaldomein, geven meer inzicht in hoe zo’n project ontstaat en hoe dit talentvolle duo werkt. Ze nemen je mee op avontuur langs de blinde vlekken in de zorgwereld en hoe je daar anders naar kunt kijken.
De Kleinkijkacademie: creatieve hulp op de werkvloer
Zes ontwerpers en kunstenaars uit verschillende disciplines ontwikkelen nieuw cultureel aanbod op woningen voor cliënten met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Zij doen dit vanuit het perspectief van, en in samenwerking met, de begeleiders op de woningen van Severinus. De transformatie van de alledaagse gang van zaken op de woningen, en de (verborgen) talenten van medewerkers zijn belangrijke uitgangspunten in dit traject. De begeleiders krijgen nieuwe tools in handen die niet meer tijd vragen, maar wel meer beleving opleveren voor de cliënt én de begeleider. Omdat de zorg voor cliënten veel tijd vraagt is de integratie van culturele beleving in alledaagse activiteiten een uitkomst. Begeleiders kunnen goed ‘kleinkijken’ naar de signalen van cliënten. Kunstenaars kijken met een hele andere blik naar de zorg. Samen zien ze meer.
Hoe begin je?
In 2018 begonnen de eerste gesprekken tussen Severinus en Kunstloc Brabant om te kijken hoe kunst en cultuur toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een meervoudige handicap. Voor deze mensen is er bijna geen aanbod en zij hebben net als ieder ander recht op kwaliteit van leven waar kunst en cultuur onderdeel van zijn. Na een gezamenlijke formulering van de vraag aan kunstenaars droeg Kunstloc Brabant het Bossche duo voor om onderzoek te doen hoe dit aan te pakken. Uiteraard moest er binnen Severinus draagvlak en financiering komen voor een stap in het ongewisse. Dat was er en zo konden de kunstenaars aan de slag in nauwe samenwerking met Kirsten Henselmans en Ilona Senders van Severinus. Beide medewerkers zorgen vol enthousiasme ervoor dat ze met iedereen konden praten. Van personeelszaken tot het personeel op de woningen als het management en de aanstormende zorgverleners van de Severinus Academie. In december 2019 presenteerden Langenberg & De Beer hun visie en aanpak. In 2020 werkten ze deze verder uit tot de 'Kleinkijkacademie’ en zijn fondsen geworven voor de uitvoering. Onlangs zijn ze gestart. De film die Twan Mickers over dit proces gemaakt heeft is hier of hieronder te zien.
Unieke verbinding tussen kunst en zorg
Kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer weten kunst, social design en zorg op een unieke manier met elkaar te verbinden in langdurige en nauwe samenwerkingen met zorgorganisaties. Daarbij betrekken ze heel graag ook andere (jonge) makers uit verschillende disciplines. Hun aanpak leidt tot nieuwe handelingsperspectieven voor zorgmedewerkers, een andere beeldvorming rondom mensen met een beperking, en een nieuwe maatschappelijke betekenis van zorglocaties.
29 juni: Videosessie op 1sociaaldomein
Wil je meer weten hoe Langenberg & De Beer werken in de zorg? En over het ontstaan van De Kleinkijk Academie? Doe mee aan de videosessie op 1sociaaldomein. Dit bijzondere duo is landelijk toonaangevend is in hun aanpak als het gaat over kunst, zorg en welzijn. De sessie is zowel interessant voor bestuurders, beleidsmakers in zorg en cultuur, als zorg- en welzijnsmedewerkers die met hun voeten in de klei staan. En kunstenaars die hun werkveld willen uitbreiden naar andere vakgebieden.
Wil je meer weten over de inzet van kunst en cultuur in de zorg?
Neem contact met mij op.