De zomer is voorbij. Het eerste kenniscafé Internationalisering ligt al enige tijd achter ons. Mensen in de sector beginnen zich, terecht, af te vragen hoe het zit met die proeftuin Internationalisering. Er is een boel gebeurd. We kunnen er eindelijk ook fatsoenlijk over communiceren.
Gesprekken
Veel gesprekken zijn gevoerd. Zo spraken we met Viktorien van Hulst (directeur Boulevard), Sophie Lambo (Het Zuidelijk Toneel) en Esther van Roosmalen (Witte Rook / AIRBrabant) over de invulling van de proeftuin, verkenden we de plannen van UIT in Eindhoven en het Expat Spouses Initiative op het gebied van het vergroten van het bereik van kunst en cultuur in Brabant onder expats, vroegen we ons af of de opleiding Online Marketing van Afdeling Cultuur zou kunnen bijdragen aan de doelen van deze proeftuin, onderzochten we mogelijkheden in Europa met Frans van Dooremalen (BrabantC), Frank Kimenai (Creative Europe Desk) en Arne van Vliet (BECCA Europe), planden we drie kenniscafés voor dit najaar, en werkten we aan de mogelijkheden voor goede communicatie over al deze zaken. Ook sprak Jenneke Harings (Kunstloc), coördinator van de proeftuin, op een bijeenkomst van DutchCulture over deze proeftuin.
Er staan nog veel mensen en organisaties op ons lijstje om bij deze proeftuin te betrekken. Naast zo mogelijk de gehele culturele sector, leggen we verbindingen met DutchCulture, afdelingen internationalisering van de regionale overheden, Kunstenpunt en DeBuren in Vlaanderen, belangrijke spelers in Brussel, en mensen en organisaties waarvan de sector vindt dat wij met ze moeten spreken.
Praktisch
Daarnaast koppelden we onze bevindingen blijvend terug aan de werkgroep internationalisering en de Taskforce Regioprofiel. We werken aan een wat we een ‘spreidingsdocument’ zijn gaan noemen – in alle steden evenveel projecten en ook daarbuiten zorgen voor mogelijkheden. We maken inventarisaties van de toekomstige mogelijkheden in Europa. En we werken aan scenario’s, ja nu al, voor 2021–2024.
Daarnaast willen we de proeftuin internationalisering openstellen voor plannen vanaf half oktober. Daarover volgt zo snel mogelijk meer informatie. Wel is het zo dat de sporen waarover het zou moeten gaan zich nog meer beginnen af te tekenen. We begonnen met vier sporen (kennisontwikkeling, netwerken & financiering, residenties & festivals en publiek versus aanbod). Als afgeleide daarvan kijken we vanaf begin oktober naar plannen die zich bevinden op de sporen:
- financiering – werkbeurzen, reisbeurzen, seed funding;
- internationale bezoekersprogramma’s voor festivals;
- residenties;
- netwerken;
- publiekspilots met internationals (expats, internationale studenten, nieuwkomers).
Daarover later meer. Mocht je alvast nadenken over plannen, realiseer je dan dat de uitkomsten van deze proeftuin moeten bijdragen aan gezamenlijk beleid, met als doel de regio nog zelfbewuster, aantrekkelijker en internationaler te maken. Realiseer je ook dat we het samen doen: iedereen is altijd welkom om mee te praten en mee te denken. Dat kan om te beginnen al op deze website.