Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Op die dag kiezen we onze nieuwe statenleden, de volksvertegenwoordigers in de provincie. Kunstloc Brabant vindt het belangrijk dat bestuurders en statenleden in gesprek blijven met het culturele veld. En dat alle makers, instellingen en mogelijkmakers in de Brabantse culturele sector hun verhaal, hun vragen, hun zorgen en hun suggesties kwijt kunnen aan de provinciale politici. We organiseren daarom, in samenwerking met de Kunst van Brabant en DokC, in de aanloop naar de verkiezingen een aantal bijeenkomsten en hebben een aantal publicaties gemaakt.
Opiniestuk: Belang van de rol van de provincie
Provincies hebben een belangrijke rol in het cultuurbestel en de provincie Noord-Brabant heeft die rol altijd stevig ingevuld. De bijdrage van de provincie heeft Brabant een stevige culturele positie in het land opgeleverd.
Met de verkiezingen voor de deur, is cultuur in Brabant vermoedelijk niet het belangrijkste dossier waarop campagne gevoerd wordt. En dat terwijl kunst en cultuur in deze provincie wel iets is om voor te vechten. Na roerige politieke provinciejaren en een dito coronaperiode komen de verkiezingen op een goed moment: het is een zinvol moment om opnieuw plaats te bepalen.
Jenneke Harings schreef in opdracht van Kunstloc Brabant een opiniestuk over de belangrijke rol van de provincie.
10 inspirerende verhalen over kracht van kunst in Brabant
We maakten een magazine met opvallende en inspirerende verhalen uit Brabant die het belang van kunst en cultuur laten zien.
Deze uitgave bundelt ervaringen met kunst en cultuur van makers en deelnemers en laat de diversiteit aan plekken, plaatsen en momenten zien waarop mensen de waarde van kunst en cultuur in onze provincie ervaren.
Gesprekstafels en manifest voor de politiek
We hielden 3 gesprektafels met vertegenwoordigers van het culturele veld rondom 3 thema’s:
- Maken in Brabant - over het makersklimaat in Brabant, over ruimte en vernieuwing, over culturele organisaties en instellingen.
- Kunst heeft de toekomst - over verbeeldingskracht die nodig is om ons een toekomst voor te stellen, over het belang van kunst en cultuur voor andere domeinen.
- Kunst en cultuur voor alle Brabanders - over educatie en participatie, de sociale basis, over diversiteit en inclusie, en over het publiek voor kunst en cultuur.
Dit leverden waardevolle informatie en aandachtspunten op voor het gesprek tijdens het cultuurdebat op 15 februari. Over wat er goed gaat en wat er beter kan. Over waar de aandacht naar uit zou moeten gaan
Van elk gesprek maakten we een video met de belangrijkste boodschappen die de vertegenwoordigers uit de culturele sector hadden voor de provinciale politici.
Brabant, provincie voor talentvolle makers
Kunst heeft de toekomst
Kunst voor en door iedereen
Manifest: Cultuur is een kerntaak voor de provincie
Naast bovenstaande videoboodschappen leverden deze gesprekstafels een puntige manifest op, dat als gespreksstarter dient voor het verkiezingsdebat op 15 februari. Het is gericht aan de politieke partijen en de huidige en aankomende statenleden, aan de huidige én de nieuwe gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant.
Jenneke Harings schreef in opdracht van Kunstloc Brabant dit manifest.
Cultuur in verkiezingsprogramma's
De meeste partijen die in Noord-Brabant meedoen hebben hun verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Wat hebben zij voor ogen met kunst en cultuur? Wij maakten een korte samenvatting per partij, en een link naar het volledige partijprogramma.
Cultuurdebat: De toekomst van cultuur in Brabant
Precies een maand voor de verkiezingen, op 15 februari, hielden we een avond waarop vertegenwoordigers uit de culturele sector in gesprek gingen met statenleden en woordvoerders cultuur van de provinciale politieke partijen. In drie rondes werden vertegenwoordigers van deze politieke partijen bevraagd over hun plannen voor kunst en cultuur in Brabant. 12 partijen waren deze avond aanwezig om in gesprek te gaan met het culturele veld van Brabant.
Bekijk hieronder de foto's en video om een impressie van de avond te krijgen.
Fotograaf: Stijn Rompa Fotografie
Camjo: Robin Voskuilen
KunstKracht de podcast
Stap in de inspirerende wereld van KunstKracht de podcast. Een gloednieuwe vijfdelige podcastserie waarin de culturele sector en politiek elkaar ontmoeten. In iedere podcast gaat een politicus in gesprek met iemand uit de culturele sector. Eén thema staat centraal. Luister, en ontdek hoe deze twee werelden elkaar kunnen versterken.
De politiek bewust maken van het innovatieve vermogen van de culturele sector. Dat willen wij bereiken met KunstKracht de podcast. Door de politiek en de culturele sector samen te brengen, streven wij naar betrokkenheid van de culturele sector bij het maken van nieuw beleid. Zodat kunst en cultuur daarin een prominente rol spelen. Want kunst en cultuur inspireert en verrijkt het leven van iedere Brabander.
Wil je meer weten over deze activiteiten en publicaties?
Neem contact met ons op.