Beeldhouwwerken, landschapskunst, muurschilderingen. Kunst is overal om ons heen. Supermooi als jouw werk te zien is in de openbare ruimte! Dat vraagt om goede samenwerking met de opdrachtgevers. Die denken soms anders en zijn ook andere werkprocessen gewend. Waaraan moet je denken? Wij geven je handvatten om samen te werken met opdrachtgevers voor kunstopdrachten in de publieke ruimte.
Geschreven door Pleuni van Keulen
Duidelijke opdrachtomschrijving
Een belangrijke eerste stap in een nieuwe samenwerking is een duidelijke opdrachtomschrijving. Zo’n opdracht is toch heel wat anders dan autonoom werk maken. Dan heb je immers volop vrijheid in wat je doet en maakt, met het materiaal dat je gebruikt en de manier waarop je werkt. Verdiep je daarom zowel inhoudelijk als praktisch in de vraag. Zo weet je precies wat de opdrachtgever van je wil. Vraag goed door en toets wederzijdse verwachtingen, zodat iedereen hetzelfde uitgangspunt heeft.
Artistiek en inhoudelijk kader schetsen
Allereerst wil je duidelijk hebben om wat voor soort kunstwerk of ontwerp het gaat. En wat de aanleiding is om dit kunstwerk te realiseren. Wat is het thema of onderwerp van de vraag? Misschien verbeeld je wel de visie op een bepaald gebied. Verbindt het werk publiek en plek met elkaar. Of laat je met jouw kunst de identiteit van een locatie zien. Onderzoek ook hoeveel vrijheid je hebt om te doen wat je wilt. Kortom, schets het artistieke en inhoudelijke kader waarbinnen je gaat werken.
Kunstenaar als aannemer
Ook praktisch is er van alles waaraan je moet denken. Vergelijk het met een aannemer, die stap voor stap de omstandigheden van een klus in kaart brengt. Je wilt bijvoorbeeld weten of jouw werk tijdelijk of permanent te zien is en welke eisen er zijn aan het formaat en het materiaal. Wie regelt de vergunningen? En ook de planning is natuurlijk belangrijk, wie doet wat wanneer? Zorg ervoor dat je al deze zaken samen goed vastlegt.
Uitgebreid stappenplan
Je ziet het, bij opdrachten voor kunst in de publieke ruimte komen een hoop dingen kijken waaraan je in eerste instantie misschien niet denkt. Simpelweg omdat dit niet jouw vak is. Een projectbegroting maken, vergunningen aanvragen of ecologische omstandigheden onderzoeken bijvoorbeeld. Dat doe je niet dagelijks. Juist daarom zijn goede samenwerking en taakverdeling belangrijk.
Dit artikel is gebaseerd op informatie uit de workshop ‘Kunstopdracht in de publieke ruimte’ tijdens KunstUnlocked 3 in het CKE in Eindhoven. Wil je meer tips om jouw werk een stap verder te brengen? Check dan de agenda voor de aankomende workshops en kom eens langs bij een van onze schrijftafels. En wil je persoonlijk advies? Neem contact op met Netty van de Kamp, Hermelinde van Xanten en Marlijn Gelsing en kom eens op de koffie bij Kunstloc Brabant.
Wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op.