Samen sta je sterk
Er is geen vast sjabloon voor organisaties die zich bezighouden met buitenschoolse cultuureducatie. Ze zijn er in alle soorten en maten, groot en klein. Uit onze inventarisatie van vorig jaar bleek in ieder geval dat de sector versnipperd is. En daarom kan samenwerking met gemeenten, met andere organisaties en met partijen buiten je eigen sector je positie daarbinnen alleen maar verstevigen. We gingen voor je op zoek naar succesfactoren en tips op het gebied van samenwerking. Bekijk hieronder ook onze tips & tricks voor samenwerking in de culturele sector en het onderwijs!
Gezamenlijke passie
Met het aanwakkeren van interesse voor kunst en cultuur kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarover zijn Kanteel Kinderopvang en het Bossche kunstencentrum de Muzerije het wel eens. En dus delen ze de ambitie om kinderen zo vroeg mogelijk met kunstbeoefening in aanraking te brengen. Vanuit dat punt bezien is samenwerking voor hen volstrekt logisch. “Wij laten de kinderen graag al in een vroeg stadium het prachtige van muziek maken of van toneel spelen en bewegen zien,” zegt directeur-bestuurder Jan-Willem Bedeaux. “Door onze activiteiten samen met de Muzerije aan te bieden, nodigen we kinderen uit om hun interesse voor kunst en cultuur als vanzelf te ontwikkelen.” Kanteel Kinderopvang is hierin uniek. Er is geen andere organisatie voor kinderopvang in Den Bosch en omstreken die zich zo duidelijk profileert op het gebied van kunst en cultuur. Het voordeel voor de Muzerije spreekt voor zich: de kans is groot dat deze kinderen in de toekomst ook gebruik maken van hun lessen, cursussen en andere activiteiten.
Partnership met de gemeente
Wat als je een nieuw idee hebt voor een activiteit, of je hebt hulp nodig bij de organisatie van een festival? Phoenix Cultuur werkt daarbij vaak intensief samen met gemeente Meierijstad. “Om te overleven is samenwerking onmisbaar,” zegt Barbara Brouwer, hoofd kunstonderwijs bij Phoenix Cultuur. “Het is prettig dat we snel met de beleidsmedewerkers cultuur kunnen overleggen en schakelen, bijvoorbeeld over onze nieuwste ideeën en over de vragen die we daar nog bij hebben. Wat zou de gemeente hierin kunnen betekenen? Door deze korte lijn kunnen we snel op actualiteiten inspringen.” Doordat de gemeente 2,5 jaar geleden nauw betrokken was bij de oprichting van Phoenix Cultuur, is de samenwerking intensiever dan gewoonlijk. Barbara: “We zien de samenwerking met de gemeente nu veel meer als een partnership: de wensen en de vragen van de gemeenschap zijn voor ons leidend. Het is dan fijn dat je samen met de beleidsmedewerkers overleg kunt hebben, en dat je je samen richt op deze wensen en vragen. Dat is wel een heel groot verschil met vroeger. We zijn nu echt partner en speler in de gemeente.”
Zichtbaarheid in je werkgebied
Gezien worden door je publiek - tijdens ons onderzoek naar Brabantse buitenschoolse cultuureducatie zagen we dat dit voor sommige organisaties een lastig punt is. En daarom halen we hier tot slot ook graag het MDT-collectief uit Hilvarenbeek aan. Voor hen zorgt samenwerking met lokale partijen namelijk voor meer zichtbaarheid in hun werkgebied. Jan van den Eijnden haalt als voorbeelden de ‘Kon. Harmonie Concordia van 1839’ waarmee binnenschoolse muziekeducatieve projecten worden georganiseerd en ook de lokale bibliotheek aan: “Rond sinterklaas - tijdens het zogenaamde pepernotenconcert - maken jonge kinderen in de bieb kennis met muziekinstrumenten en met samen zingen,” vertelt hij. In samenwerking met het bedrijfsleven verzorgt het MDT-collectief tijdens de Bikse Bazaar muziek op en rond de Hilvarenbeekse Vrijthof. En tijdens Festival Fier van biologische boerderij ‘t Schop regelde MDT collectief de popbands. “Ons collectief bestaat dan wel uit allemaal zelfstandige muziek- en theater- dans- en beeldende docenten, we doen er op deze manier alles aan om als organisatie zichtbaar in Hilvarenbeek zijn en dat willen we de komende tijd nog verder gaan versterken” besluit Jan.