Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is al enkele jaren een onderdeel van het arbeidsrecht, maar de handhaving ervan heeft lange tijd stilgelegen. Hier komt in 2025 verandering in. In dit artikel geven we meer informatie over deze veranderingen. En waarom dit relevant is voor de culturele sector. 

Wat verandert er in 2025?

Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst opnieuw met het handhaven van de Wet DBA. Dit jaar wordt echter als een overgangsperiode gezien. In eerste instantie ontvangen bedrijven vooral waarschuwingen in plaats van boetes, tenzij er sprake is van duidelijke en langdurige overtredingen.

Het doel is om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers bewust te maken van de regels en hen de kans te geven hun werkwijze aan te passen waar nodig. Voor zzp’ers en organisaties is dit een goed moment om de afspraken en werkrelaties onder de loep te nemen.
 

Wat houdt de Wet DBA in?

De Wet DBA is bedoeld om de grens tussen zelfstandige ondernemers en werknemers scherp te stellen. De regels bepalen of iemand als zzp’er werkt of feitelijk als werknemer kan worden beschouwd. Dit is geen keuze, maar wordt bepaald door de praktijk.

  • Zelfstandige ondernemer: Werkt zelfstandig, bepaalt zelf hoe en wanneer de opdracht wordt uitgevoerd, en draagt zelf ondernemersrisico.
  • Schijnzelfstandigheid: Werkt onder gezag van de opdrachtgever, heeft weinig of geen vrijheid in werkuitvoering, en functioneert feitelijk als werknemer.

Of je beoordeeld wordt als werknemer of als ZZP'er hangt af van 9 criteria van de Belastingdienst:

  1. Is er sprake van een gezagsverhouding
  2. Wat is de aard en duur van de werkzaamheden
  3. De wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald
  4. De inbedding van het werk
  5. Het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
  6. De wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand is gekomen
  7. De wijze waarop de beloning wordt bepaald en uitgekeerd en de hoogte van de beloning
  8. Loop je als ondernemer commercieel risico
  9. Gedraagt degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer 

Tool Belastingdienst 9 criteria

Waarom is dit relevant voor de culturele sector?

De culturele sector kent traditioneel een groot aantal zzp’ers. Denk aan licht- en geluidstechnici, marketingmedewerkers, artiesten, musici en creatieve professionals. Veel zzp’ers kiezen bewust voor hun zelfstandige status vanwege de flexibiliteit in werktijden, de mogelijkheid om voor verschillende opdrachtgevers te werken, en de vrijheid om hun eigen tarieven te bepalen. Ook voor culturele organisaties biedt het werken met zzp’ers voordelen, zoals het flexibel kunnen opschalen van capaciteit bij piekdrukte. Echter, deze dynamiek brengt risico’s met zich mee. 

Het aantal zelfstandigen in de creatieve sector stijgt al jaren. Uit de Waarde van cultuur blijkt dat het aantal zelfstandigen in Brabant tussen 2017 en 2022 met 24% is gestegen, van 15.135 naar 18.810 zzp’ers. Dit weerspiegelt een bredere landelijke trend. Ook tijdens de corona-jaren heeft deze stijging zich doorgezet. 

Cijfers over zelfstandigen in de Waarde van cultuur

Waarom wil de overheid schijnzelfstandigheid aanpakken?

Schijnzelfstandigheid leidt tot meerdere problemen, zowel voor de economie als voor individuen. De belangrijkste nadelen zijn:

  1. Oneerlijke concurrentie: Schijnzelfstandigen werken vaak tegen lagere tarieven, wat bedrijven kan aanzetten tot een race naar de bodem in arbeidsvoorwaarden.
  2. Sociale onveiligheid: Werknemers hebben minder bescherming, zoals doorbetaling bij ziekte of ontslag, terwijl ze vaak niet écht zelfstandig zijn.
  3. Kosten voor de maatschappij: Sociale regelingen zoals pensioen en arbeidsongeschiktheid komen onder druk te staan doordat zzp’ers hier vaak minder aan bijdragen.

Bovendien lopen zzp’ers zelf risico's, zoals inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit benadrukt het belang voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers om te voldoen aan de wettelijke criteria.

Wat betekent dit voor jou als zzp’er of opdrachtgever?

Met de hernieuwde handhaving in 2025 wordt het belangrijker dan ooit om de werkrelaties goed vast te leggen en te toetsen aan de criteria van de Belastingdienst. Dit vraagt actie van beide partijen:

  • Zzp’ers: Controleer of je voldoet aan de criteria van ondernemerschap. Heb je meerdere opdrachtgevers? Kun je je werk zelf inrichten? Draag je ondernemersrisico?
  • Opdrachtgevers: Zorg dat de contracten en werkafspraken in lijn zijn met de praktijk. Voorkom dat zzp’ers onder gezag werken, anders loop je het risico op naheffingen of boetes.

Oog voor Impuls - ZZP-Adviescheck regeling

De ZZP Adviesregeling van Oog voor Impuls biedt zelfstandigen in de culturele en creatieve sector de mogelijkheid om gericht advies te krijgen over het inrichten van een duurzame beroepspraktijk. De regeling geeft toegang tot advies op maat over onder andere arbeidsverhoudingen, tarieven, en sociale voorzieningen. Zo kun je de regeling bijvoorbeeld gebruiken om inzicht te krijgen in arbeidsverhoudingen en hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen. Dit is een waardevolle stap om goed voorbereid te zijn op de aangescherpte controles rondom de Wet DBA vanaf 2025.

 

ZZP Advies

Wat kan Kunstloc voor jou betekenen?

Je kunt bij Kunstloc terecht voor advies en ondersteuning als je zelf vragen hebt over schijnzelfstandigheid. Samen zorgen we voor heldere en eerlijke werkrelaties in de creatieve sector.

We proberen zo veel mogelijk ervaringen uit de sector op te halen en te zien welke uitkomsten en inzichten dat oplevert. Vind je het een goed idee dat Kunstloc een bijeenkomst organiseert om dit onderwerp verder te bespreken en ervaringen uit te wisselen, laat het ons dan weten. 

Ben je nog niet zeker of jouw situatie voldoet aan de regels van de Wet DBA?

Neem contact met ons op. 

Cultureel ondernemerschap

Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Het aantal zzp’ers in de creatieve sector in Brabant groeit gestaag. Is het werken als zzp'er nog wel een keuze?

19 december 2024
Zelfstandig ondernemen in de culturele sector: een (gedwongen) keuze?

Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

De Wet DBA is al enkele jaren een onderdeel van het arbeidsrecht, maar de handhaving ervan heeft lange tijd stilgelegen. Hier komt in 2025 verandering in.

28 november 2024
Schijnzelfstandigheid opnieuw in de schijnwerpers: nieuwe controles per 2025

Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Ontwerpers worden vaker betrokken bij grote vraagstukken in de maatschappij. Daarmee nemen stress en prestatiedruk ook toe.

14 oktober 2024
Jonge ontwerpers en mentaal welzijn: ‘Duidelijke keuzes maken helpt’

Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

Na drie intensieve dagen vol workshops en een pitch voor de opdrachtgever zijn de drie winnaars bekend: Nele Vandeneede, Marijke Remmers en Manon Jeuken

21 juni 2024
Deze drie jonge makers gaan een vorm geven aan Brabandish

12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

ArtCoDe studenten werken bij Studio Public Space aan een kunstopdracht in de openbare ruimte.

7 december 2023
12 studenten ontwerpen buitenkunst voor Festival Kaapstad

Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Ruimte bieden aan directeuren, zakelijk leiders en opdrachtgevers bij het scherp krijgen van hun waarden om beweging te krijgen in fundamentele vragen.

20 september 2023
Pilot: Waardevol Werkgeverschap

Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Felipe van Laar, Bobbi Cleij en Fenna Koot zijn gekozen om een schetsontwerp te creëren voor een permanent kunstwerk in het Bredase Boeimeerpark.

29 november 2022
Drie jonge makers gekozen voor schetsontwerp kunstwerk Boeimeerpark

Zelfstandig sterker

Kunstloc speelt in op ontwikkelingen en kansen in het belang van zelfstandigen, en biedt praktische trainingen voor zzp'ers.

7 november 2022
Zelfstandig sterker

Winnaars opdracht Kaapstad bekend

15 studenten van Fontys namen deel aan een talentontwikkelingstraject. Twee krijgen nu een opdracht bij festival Kaapstad.

12 juli 2022
Winnaars opdracht Kaapstad bekend

Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Vijftien studenten van de opleiding ArtCoDe volgen vijf weken workshops en ontwerpen concept voor festival Kaapstad.

31 mei 2022
Kunstopdracht talentontwikkeling 2022

Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

De belangrijkste bevindingen en onderwerpen die ter tafel kwamen tijdens de netwerkbijeenkomst voor creatieve zelfstandigen in de cultuursector.

21 april 2022
Bijeenkomst Kunstloc Connects | De zzp’er en de spelregels

Blog | De wei in

Als koeien bij de eerste weidegang stormt de culturele sector het veld in. 'Mooi' zegt Herman Kuypers, maar hou ook aandacht voor je eigen ontwikkeling.

23 maart 2022
Blog | De wei in

Column: U vraagt, wij draaien 

Peter Dictus, schrijver, theatermaker en artistiek en zakelijk leider bij productiehuis  Bureau Pees, over makers en werken in opdracht.

16 september 2021
Column: U vraagt, wij draaien 

De zzp'er vertegenwoordigd

Wie maakt zich sterk voor de zelfstandigen? Om aan deze roep gehoor te geven is de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) opgericht.

13 juli 2021
De zzp'er vertegenwoordigd

Blog | Freelancering

Als maker is Herman ten eerste bezig met creëren. Maar als je positie onder druk staat, dan wil je wel dat er voor je wordt opgekomen!

29 juni 2021
Blog | Freelancering

Kunst in school

Adviestraject tentoonstellingen van makers voor basisscholen.

18 mei 2021
Kunst in school

“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Waar kun je als zzp’er in de cultuur op terugvallen? Zelfstandigen delen hun ervaringen met elkaar bij Kunstloc Connects.

17 maart 2021
“De wendbaarheid van de zzp’er is groot, de weerbaarheid minder”

Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Ook het gejaagde zzp-leven kwam door de coronacrisis tot stilstand. Herman Kuypers ontving reacties van zelfstandigen.

30 september 2020
Blog | Het Nieuwe Werken: Meters maken

Het nieuwe werken

Zelfstandig ondernemer zijn in de culturele sector vraagt veel van je. Wat is je status als zzp'er? Tijdens de Content & Connectie sessie kwamen deelnemende zelfstandigen tot vijf uitgangspunten om fair practice na te streven.

10 februari 2020
Het nieuwe werken

“Ondernemen, het is net een huwelijk”

Verslag van Content & connectie: Het Nieuwe Werken, de eerste bijeenkomst voor en door zelfstandigen in het culturele veld.

19 december 2019
“Ondernemen, het is net een huwelijk”