Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

65 Human Rights Tattoo evenementen in acht jaar. Dat betekent dat er nu 4257 mensen op de wereld rondlopen, die één letter van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen op hun lijf hebben laten tatoeëren. De meest recente tatoeages sieren de lichamen van tien sekswerkers en vijf betrokkenen uit de seksbranche. Op de Internationale Sekswerkersdag (2 juni) streek Human Rights Tattoo namelijk neer in Rotterdam. Daar tatoeëerden ze de letters van het woord ‘protection’ op het lijf van een aantal sekswerkers, om aandacht te vragen voor de discriminatie en ongelijkheid waarmee sekswerkers geconfronteerd worden.

Geschreven door Simone Vos, foto's door Sander van Bussel

“Het kunstproject Human Rights Tattoo is een goed middel om bewustzijn te creëren. Je bent committed for life met zo’n tattoo. Het is een belofte aan jezelf om het verhaal te blijven vertellen. Daarnaast is één letter relatief mysterieus. Dat zorgt voor dialoog, een gespreksonderwerp en bewustwording”, vertelt Sander van Bussel, oprichter van Human Rights Tattoo.

“Door2Door (informatie- en dienstcentrum voor sekswerkers in Rotterdam), vroeg ons of we samen met hen een evenement wilden opzetten om misstanden rondom sekswerkers aan de kaak te stellen. Ze hebben (in deze coronatijd) niet dezelfde rechten als andere mensen die contactberoepen uitoefenen en daar wilden ze aandacht voor vragen”, aldus Sander. “Human Rights Tattoo heeft een activistische inslag, dus ik vind dat een supergoed en prikkelend onderwerp. Er is een stigma op sekswerkers. Je kunt er van alles van vinden, maar het zijn wél mensen die werken. En iedereen heeft dezelfde rechten als mens.” 

Sekswerkerrechtenactivist Yvette Luhrs | Beeld door Sander van Bussel

Aandacht voor achterstelling

“We hebben in de laatste jaren vooral internationaal getatoeëerd, maar dat kan nu niet. In Nederland mogen tatoeëerders weer werken, dus konden we met een aangepast schema het event laten plaatsvinden. Dit was een perfecte samenwerking. Door2Door is onderdeel van Stichting Humanitas en heeft een netwerk van sekswerkers. Rebecxz Leidelmeijer van Inktramuraal wilde tatoeëren en wij hebben een mooi project”, gaat Sander verder.

Sander en Rebecca | Beeld door Sander van Bussel

“Sekswerkers werken vaak als zzp’er en betalen belasting, maar toch worden ze achtergesteld. In deze coronatijd mogen zij bijvoorbeeld niet aan het werk, terwijl andere contactberoepen zoals masseuses en tatoeëerders wel aan de slag mogen. Zonder een duidelijke verklaring vanuit de overheid. Daarnaast is de branche gevoelig voor criminalisering. Ze kunnen ook geen aanspraak maken op een tegemoetkoming en alle sekswerkers worden over één kam geschoren”, zegt Sander.

“Strippers, webcamsekswerkers, sekswerkers in de zorg, raamwerkers, high end escort, vrouwen voor vrouwenwerkers; dat zijn allemaal vormen van sekswerk. Terwijl dat dus echt heel divers is en daar helemaal geen aandacht voor is”, vertelt Sander. “Met dit project komt dat ook naar voren, want we zetten niet alleen de tattoos, maar interviewen de mensen erachter ook. Die interviews komen op onze website, zodat ze onderdeel worden van de community en anderen hun verhaal ook lezen.”

We zetten niet alleen de tattoos, maar interviewen de mensen erachter ook.

Artikel 23 tatoeëren

Niet alleen de sekswerkers lieten zich tekenen voor het leven, ook een exploitant uit de branche en politieagent Frank gaven zich op om een tattoo te krijgen op 2 juni. “Toevallig zijn we aangekomen bij artikel 23 van de Universele Verklaring, die gaat over het recht op werk. Een tattoo staat heel dicht bij jezelf. Dichterbij kan bijna niet, hij zit onder je huid. En het mooie van Human Rights Tattoo is dat je met z’n allen die boodschap uitdraagt. Het is een collectieve boodschap én ook weer iets van jezelf”, aldus Sander. “Human Rights Tattoo is niet alleen een kunstproject voor mensen die het moeilijk hebben, maar we tatoeëren juist ook invloedrijke mensen. We gaan door alle lagen van de samenleving en over de hele wereld. Iedereen kan namelijk echt een verandering losmaken.”

Humans Rights Tattoo ontstond in 2012, toen een bevriende kunstenaar van Sander in Kenia werd vermoord. “Dat was een realitycheck:, we deden hetzelfde werk, maar dan in een ander land. Hij leefde in een sloppenwijk en werd vermoord. Dat vond ik zo heftig. Ik wilde daarom een project opzetten waarbij je niet zomaar iets of iemand kunt uitgummen. Zo ontstond het idee om alle letters uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen te tatoeëren op mensen over de hele wereld”, zegt Sander. “Er loopt nu een gedeelte van een kunstwerk rond over wereld. Uiteindelijk willen we 6773 mensen tatoeëren en dan is het kunstwerk compleet. Maar dan begint het échte werk pas: de community en het project in leven houden.”

Human Rights Tattoo is op 2 juni ook genomineerd voor de Dutch Interactive Awards, als online kunstwerk. Op 11 september wordt bekend of ze het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers hebben gemaakt. Wil je zelf een tattoo laten zetten? Of heb je een idee voor event waar ze bij moeten zijn? Check de website van Human Rights Tattoo dan.  

Human Rights Tattoo ontvangt een subsidiebijdrage uit de impulsgelden

Simone Vos

Freelance journalist & schrijver
+31 6 22 15 14 30

inclusie

Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Wat heeft BO Diversity in acht jaar bereikt op het gebied van diversiteit, gender, seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie.

29 januari 2025
Strijders voor gendergelijkheid en seksuele vrijheid

Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Kunstloc Brabant richt spotlight op Brabantse voorbeelden uit kunst- en cultuursector die tot de verbeelding spreken.

27 augustus 2024
Inspiratie-artikelen rondom actuele thema's uit de cultuursector

Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Met een prikkelarm aanbod zetten culturele instellingen in Brabant zich in voor optimale toegankelijkheid voor iedereen.

11 juni 2024
Prikkelarm cultuuraanbod: Genieten van kunst op jouw tempo en volume

Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Nana van Moergestel en Neel Brans, over de bijzondere werkwijze van Dansnest in het project De Ader.

26 maart 2024
Dans stimuleert beweging, contact en zelfexpressie

Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Drie Brabantse theatergezelschappen vertellen op welke manier ze inwoners betrekken.

26 februari 2024
Met theater de echte verhalen uit je stad vertellen

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Het Participatiekoor brengt mensen met dementie en mantelzangers samen om te zingen.

19 december 2023
Iedereen is zanger bij het Participatiekoor

Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Theater De Lievekamp is er vóór en dóór je hele stad!

5 december 2023
Theater De Lievekamp: Er als theater zijn voor je hele stad

Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Choreografisch platform Corpo Máquina maakt kunst en dans toegankelijker voor iedereen.

21 november 2023
Kunst als essentieel onderdeel van ieder mens bij Corpo Máquina

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Theatergezelschap Speels Collectief maakt theater toegankelijk voor iedereen.

7 november 2023
Meer dan alleen je beperking bij Speels Collectief

Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s

Kijk mee met organisatie De Vrolijkheid, wat kunstworkshops betekenen voor kinderen en jongeren in een azc!

17 oktober 2023
Kunst brengt veiligheid en vrolijkheid in azc’s