In de week van 11 november waren er vier spreekuren in het kader van de proeftuin internationalisering. Projectleider Jenneke Harings en telkens een beleidsmedewerker cultuur uit de werkgroep stonden makers, organisaties en instellingen te woord over de plannen die er liggen. De sector blijkt blij met de mogelijkheden die de proeftuin biedt, vertegenwoordigers kwamen in groten getale. Er zijn veel internationale plannen en deze kunnen vaak niet, met moeite of niet zo goed als men zou willen gerealiseerd worden.
Vragen en antwoorden
De belangrijkste vragen die in de vier spreekuren aan bod kwamen, hebben we hieronder nog eens herhaald.
- Het aangevraagde bedrag is inclusief btw. Er is sprake van een opdrachtsituatie. Bij het toezeggen van een bijdrage uit de proeftuinmiddelen wordt een factuur inclusief btw gestuurd. De genoemde bedragen in de spelregels van de proeftuin zijn inclusief btw.
- Elke organisatie of maker kan slechts voor één aandachtsgebied een project of idee aanmelden.
- We vragen om een projectplan van maximaal twee A4 en een begroting.
- Op de reis- en werkbeurzen na kan er, qua budget, binnen elk aandachtsgebied één plan per stad een bijdrage ontvangen. Als op basis van de plannen blijkt dat het zinvol is om binnen een stad met budgetten te schuiven, dan is dat de verantwoordelijkheid van de stad.
- Iedereen ontvangt voor kerst bericht over het wel of niet ontvangen van een bijdrage uit de proeftuinmiddelen.
- Als er budget over is, dan volgt er een tweede (en mogelijk een derde) ronde. Of alle aandachtsgebieden daarin terugkomen, kan pas bekeken worden na ontvangst van alle plannen in de eerste ronde.
Spreekuur Eindhoven
Serife Cetin, beleidsmedewerker Cultuur Eindhoven: “Het is een dynamisch proces. Tijdens het spreekuur hadden we soms te kort tijd voor de vele vragen en enthousiasme! Ik vind het lef dat de mensen hebben getoond om te komen en vragen te durven stellen een compliment waardig. We hebben veel uiteenlopende vragen beantwoord en het was leuk om verbazing en verrassing te zien waar het ging over de eenvoud van de proeftuin: het plan in twee A4’tjes, besluit duidelijk voor kerst, relatief weinig voorwaarden, kans voor plannen die al wat langer op de plank liggen. We zagen dat er organisaties waren die soms niet konden kiezen uit meerdere plannen… Zo groot is de behoefte aan internationalisering. Ik dacht na over wat deze proeftuin eigenlijk is: een pop-up budget voor de realisatie van plannen die een internationale meerwaarde bieden aan het artistieke klimaat in Brabant!’
Joanne van der Woude, projectassistent voor de proeftuin Internationalisering, was ook aanwezig bij het spreekuur in Eindhoven. Voor haar, wetenschapper, is de culturele sector relatief nieuw. “De gasten van het spreekuur vertoonden een mooie spreiding over genres (film; bibliotheek; beeldende kunst; digitaal; toneel; letteren; en multimedia performance), regio’s (Breda; ‘s‑Hertogenbosch; Eindhoven; Helmond), en leeftijds-en doelgroepen. Veel gasten kwamen met projecten die, zoals gehoopt, al in wording of verwezenlijking zijn, vaak ook al met internationale partners of outreach -die dan ook divers waren. Er was desalniettemin nog wel behoefte aan informatie en soms wat sturing, die meteen konden worden gegeven. Hierdoor hebben we veel (pre-)pitches gehoord van enthousiaste makers en organisaties. Het was een mooi, afwisselend, en zinnig spreekuur.”
Spreekuur Tilburg
Bram van den Einden, beleidsmedewerker cultuur gemeente Tilburg: “Een leuke bijeenkomst waar erg veel instellingen, makers en initiatieven aanwezig waren uit een breed scala aan disciplines. Van festivalorganisators, een hogeschool en toonlocaties tot individuele makers en intermediairs. Alle aanwezigen hebben internationale ambities en plannen en vonden meteen aansluiting bij de proeftuin. Hieruit blijkt dat de Brabantse culturele organisaties en makers erg internationaal zijn ingesteld, de proeftuin zien zij als een springplank om hun ideeën uit te voeren óf naar een hoger niveau te brengen. De verschillende aandachtgebieden zorgen ervoor dat er altijd mogelijkheden zijn voor de plannen die ze hebben. Verschillende aanwezigen gaven aan dat hun projecten onder verschillende aandachtsgebieden geplaatst konden worden. De bijeenkomst was dus echt van toegevoegde waarde. Samen met de aanwezigen zijn we in gesprek gegaan om te kijken welk aandachtsgebied het beste aansluit. Maar de bijeenkomst was niet alleen vruchtbaar voor de instellingen, makers en initiatiefnemers. Als overheidsinstelling hebben we een mooi inzicht gekregen in de internationale ambities van de makers en organisaties van onze stad en provincie!”